djtomas Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 prosze bardzo. Enermax EG851, Topower TOP-628P6, nie trzeba szukać daleko. 1409101[/snapback] ja polecam topowera z serii P6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 naucz się czytać ze zrozumieniem, i odpowiadać na pytania konstruktywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) czyli nie kumam jednej sprawy - skoro twierdzicie ze te rozdzielone linie są gorsze do oc, czyli generalnie taki zabieg jest cofnięciem się w tył, to czemu tego typu zasiłki wchodzą teraz masowo do sprzedarzy jako przystosowane do nowych prądożernych zestwów? przecie jedno z drugim jest powiązane - np słabszy sprzęt mocno wykręcony może mieć podobne wymaganie prądowe co bardzo mocny sprzęt, więc gdzie tu logika...? ja wiem ze benito to spec od psu, proszę wytłumacz mi gdzie tkwi błąd w tym co pisze ruga spraw to ze oblookałem www producentów i o zasiłkach które wymienia pmp ani widu ani słychu... edit - znalazłem enerka http://www.overclockers.co.uk/acatalog/Onl...nermax_111.html on ma wg tej stronki 16 16 i 18, więc i tak nie nadaje się do OC, choć jest jednym z najwyższych modeli enermaxa... nie mogę się doszkuać topowera btw - najpierw benito piszesz ze zrobienie 2 linni to cięcie kosztów, potem ze to zwiększa koszty i że to niepotrzebny wydatek? Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez unckle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 qrde niektorzy pseudo elektronicy mnie rozbrajaja tryskaja imho wiedza :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 ok ste3an - a mnie rozbrajają userzy którzy zapodają takie posty - i co on ci dał? wniosłeś coś do dyskusji? a może cię to podniosło na duchu i dowartościowało? skoro sie pytam bo zaskoczyło mnie zdanie innych na dany temat to naprawde bardzo śmieszne. Jeśli masz coś do powiedzenia w temacie to proszę zrób to, jeśli masz coś do mnie to do tego są inne narzędzia typu pw itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) czyli nie kumam jednej sprawy - skoro twierdzicie ze te rozdzielone linie są gorsze do oc, czyli generalnie taki zabieg jest cofnięciem się w tył, to czemu tego typu zasiłki wchodzą teraz masowo do sprzedarzy jako przystosowane do nowych prądożernych zestwów? Ma to związek tylko z IEC/TUV-60950 które narzuca ograniczenie prądu do 20A w urządzeniach użytku codziennego, a takim niewątpliwie jest zasilacz do komputera. Kwestia taniej/drożej, jest skutkiem ubocznym powyższego. Kwestia co lepsze do OC ? To zależy jak rozdystrubuowany jest "current drawn" w stacji PC. Z elektrycznego punktu widzenia, dobrze skonstruowane N linii powinno być lepsze niż 1 mocna. tej stronki 16 16 i 18, więc i tak nie nadaje się do OC, choć jest jednym z najwyższych modeli enermaxa...Bez urazy, ale was posrało z tymi amperami. znajdz mi komputer (wykręcone nf4), które z sieci 230V bierze więcej jak 450W, a krate piwa przywioze. nie mogę się doszkuać topoweraZa jakiś czas znajdziesz. Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 ok czyli z powyższej wypowiedzi wynika że: pojedyncza linia zasilacza nie moze mieć więcej jak 20A...? to czemu np na 3,3v jest np 28A i jest ok... nie kumam no właśnie - czyli 2 czy więcej linni powinno lepiej się sprawdzać, chyba ze są one "źle rozdrystrybuitowane" - ale czy są? co do tej wypowidzi "tej stronki 16 16 i 18, więc i tak nie nadaje się do OC, choć jest jednym z najwyższych modeli enermaxa..." to ma ona kontekst ironiczny, bo z tego co mówił benito to zasiłka która ma ~15A na pojedynczej linni 12v nie nadaje się do oc, więc wg tego twierdzenia ten enermax nie nadaje siędo OC ja to tylko przytaczam, nie jest to moje zdanie topowera szukam, ale czemu do cholery nie ma go na www topowera, nie przyznają się do niego:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Kwestia co lepsze do OC ? To zależy jak rozdystrubuowany jest "current drawn" w stacji PC.Chwila, moment - linie +12V (jeśli jest więcej niż jedna) muszą być wykorzystywane tak jak przewidział konstruktor zasilacza. Czym zasilamy płytę? Przeważnie napięciem z wtyczki ATX (20pin) i dodatkową 4pin które są zasilane z tego samego obwodu w zasilaczu. Chyba tylko 2 modele zasilaczy pozwalają na "mostkowanie" niezależnych linii +12V , reszta daje napięcie z drugiej linii tylko na molexy. Czyli dla procesora jest przydzielone 16-18-20 A, dokładnie tyle co w konstrukcjach z jedną linią. Z elektrycznego punktu widzenia, dobrze skonstruowane N linii powinno być lepsze niż 1 mocna. 1409479[/snapback] Nie w przypadku jeśli jeden z odbiorników (np. procesor) zużywa więcej niż wynosi obciążalność 1 linii :lol: I tu jest pies pogrzebany ... przejście na zasilanie procka z linii +12V spowodowało zablokowanie możliwości "ekstremalnego" OC procesora bez użycia specjalnych układów zasilania. Po prostu brakuje kabli do przenoszenia tak dużych prądów na +12V. Praktycznie są tylko 3: 1 we wtyczce ATX i 2 w pomocniczej. Czyli tyle co dla +3,3V, a o jeden mniej niż dla +5V ... przykrość wielka. Wytrzymałość prądowa tego typu złącz jest ograniczona, o czym przekonało się już paru ludzi z forum (stopione / spalone gniazda ATX). Oczywiście dobry zasilacz ma np. złocone styki, a mobo? Jakoś nie widać w ofercie płyt głównych ze złączem zasilania w wykonaniu innym niż "standart" - Asus montuje dokladnie te same gniazda ATX co ECS. Zasilacze z wieloma liniami (bez mozliwości mostkowania) nie pomogą, bo do zasilania procesora nadal mamy tylko jedna linię +12V ograniczoną prądowo. Pewnie producenci płyt głównych dla świrów coś wymyślą, można przecież tak skonstruować układ zasilania procesora żeby "dociągnął" sobie parę A z lini przeznaczonej do zasilania molexów. Chyba już nawet jest coś takiego? nie mam rozeznania w najnowszych płytach głownych - może któraś ma już takie rozwiązanie zasilania CPU. Gniazdo molex na mobo widziałem już jakiś czas temu, ale było przeznaczone do zasilania AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) ok czyli z powyższej wypowiedzi wynika że: pojedyncza linia zasilacza nie moze mieć więcej jak 20A...? to czemu np na 3,3v jest np 28A i jest ok... nie kumam IEC60950, 1.2.8.7, Hazardous Energy Level states that power must not exceed 240VA. In a 12V system current must be limited to 20A. Chciałeś odpowiedzi to już masz. no właśnie - czyli 2 czy więcej linni powinno lepiej się sprawdzać, chyba ze są one "źle rozdrystrybuitowane" - ale czy są? Zależy od zasilacza i konkretnej konfiguracji oraz sposobu podłączenia (np. używając zasilaczy FSP można albo niemożna bawić się w O/C) co do tej wypowidzi "tej stronki 16 16 i 18, więc i tak nie nadaje się do OC, choć jest jednym z najwyższych modeli enermaxa..." to ma ona kontekst ironiczny, bo z tego co mówił benito to zasiłka która ma ~15A na pojedynczej linni 12v nie nadaje się do oc, więc wg tego twierdzenia ten enermax nie nadaje siędo OC ja to tylko przytaczam, nie jest to moje zdanie ok, tu się nie wypowiem w temacie kolegi benita. moje doświadczenie to raczej jest takie że złej baletnicy rąbek spódnicy... Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) Zwykle 12V2 to wtyczka 24+4, 12V1 to PCI-X + HDD/CD, Jeżeli zwykle 12V2 oscyluje średnio ~15A, to czy są już procesory które zużywają 180W ? -- Nawiązując do poprzedniego mojego posta wyżej - są zasilacze w których wtyczka 20/24PIN oraz 4PIN zasilane są z różnych linii - np. Antec NeoPower 380/480, czy TruePower 2.0, tudzież wspomniany również wyżej enermax, czy kilka innych. Jeżeli zaś chodzi o wynalazki typu Sirtec w nowych rewizjach ATX2.0, dwie diody zamiast jednej to zabieg czysto marketingowy, i nie ma co rąk załamywać - wszystko i tak leci w to samo miejsce na PCB i rozchodzi się dalej... Ktoś z posiadaczy Taganów 430/480/530/580-U22 może stwierdzić czy kable są oznaczone które to V1 a które to V2 ? bo od dawna mnie to dręczy... Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Ja zasilam athlonka jak w podpisie i absolutnie nie wyobrażam sobie podpięcia tego sprzetu do 15-amperowej linii +12V. Nawet jeżeli miałbym w zasiłce 2 takie, to przy obciążeniu bliskiemu 100% nie nadawała by się do OC z powodu skoków napięć. Dobrze mówisz Fit, koszt zrobienia linii +12V o obciązalności powyżej 15A wzrasta drastycznie, a o 20A już nie wspomnę. Dajcie mi zasiłkę z 2 liniami +12V o ŁĄCZNEJ obciążalności >35A to od razu wywalę Tagana. 1409065[/snapback] prosze bardzo 40 A obciazenie laczne, w sprzedazy w Polsce koniec maja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Nauczcie się kurde czytać ze zrozumieniem. Pisałem 2 linie, a nie 3. Jezu. Nie wiem czy niektórzy kumają o co chodzi(ci bardziej rozgarnięci napewno), ale nie chodzi o to żeby od razu ciągnąć maxa z każdej linii, TYLKO ŻEBY BYŁA ODPOWIEDNIA REZERWA PRĄDOWA CO POZWALA ELEMENTOM ZASILAJĄCYM DANEJ LINII DZIAŁAĆ W OPTYMALNYM PRZEDZIALE ICH CHARAKTERYSTYK, A DZIĘKI TEMU MAMY STABILNIEJSZE NAPIĘCIA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 ktos tu pytał ile może żreć wykręcony proc... P4EE żre ~115W na czysto - podkrecenie ze zwiekszeniem napiecia na pewno powoduje pobieranie ponad 150W - dlatego np ludzie muszą modować płyty głowne bo układy zasilania nie wytrzymują !! (vide Dzikus) + trzeba dodac cos na straty w przetwornicy na płycie (no troche sie grzeja te mosfety cewki i kondensatory) taki zwykły barton na 2V+ bierze grubo ponad 120W (hyhyba benito ma takiego) - ja na szczescie zatrzymalem sie na 1,9V bo nf7 nie chce wiecej jak FSB240 BTW - nie myslałem ze producenci wycofują się rakiem z konstrukcji jednoliniowych bo jest norma EU - hehe myslałem ze to ze wzgledow ekonomiczych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Bez urazy, ale was posrało z tymi amperami. znajdz mi komputer (wykręcone nf4), które z sieci 230V bierze więcej jak 450W, a krate piwa przywioze. hmm... DFI LanParty s939 SLI-D, AMD FX53 @ 3.6Ghz, 2x GF6800GT OC'ed Vmod, 2x512MB DDR5200, 4 x WD Raptor WD740GD RAID 0+1 :lol: W tak na poważnie... Wychodzi na to, że wszystko zależy od konstrukcji zasilacza. Ponieważ mimo "niskiego" amperażu na +12 Enermaxa wersja 485 bez większego problemu ciągnie to co powyżej, ale bez FX'a i Raptorów bo o takich nie śnie (chyba, że ktoś chce zasponsorować). A Tagan TG480-U22 ma problem i trzeba przełączyć go w tryb Combined gdzie ma mieć wg. producenta 30A. Wychodzi na to, że ważna jest nie tyle ilość amperów ile posiadanie całkowicie niezależnych linii +12V. Vide enermax, antec itd... @pmp - jak wróce z miasta sprawdzę która linia w tagana gdzie wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 oo!! mamy więc jak widac kogos kto udowodnil praktycznie wyzszosc jednej linii :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 oo!! mamy więc jak widac kogos kto udowodnil praktycznie wyzszosc jednej linii :D 1409868[/snapback] w taganie tak co nie znaczy ze w innych odmniennych konstrukcyjnie zasilaczach równiez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 ...TYLKO ŻEBY BYŁA ODPOWIEDNIA REZERWA PRĄDOWA CO POZWALA ELEMENTOM ZASILAJĄCYM DANEJ LINII DZIAŁAĆ W OPTYMALNYM PRZEDZIALE ICH CHARAKTERYSTYK, A DZIĘKI TEMU MAMY STABILNIEJSZE NAPIĘCIA.ze sie tak niesmialo zapytam, skad wiesz jaki to jest optymalny przedzial charakterystyki? moze dla jednego zasialcza i jego elementow jest to 40% obicazenia, a dla innego 90%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 NIe wiem, ale da się to oszacować z przyblizeniem, które wystarczy każdemu użytkownikowi, ponieważ W KAŻDEJ ZASIŁCE przy obciążeniu bliskiemu maksymalnemu zaczynają pływać napięcia. Ale z 40% to już przesadziłeś, chyba , że poważnie traktujesz to co codegen ma na nalepkach. :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Nauczcie się kurde czytać ze zrozumieniem. Pisałem 2 linie, a nie 3. Jezu. Nie wiem czy niektórzy kumają o co chodzi(ci bardziej rozgarnięci napewno), ale nie chodzi o to żeby od razu ciągnąć maxa z każdej linii, TYLKO ŻEBY BYŁA ODPOWIEDNIA REZERWA PRĄDOWA CO POZWALA ELEMENTOM ZASILAJĄCYM DANEJ LINII DZIAŁAĆ W OPTYMALNYM PRZEDZIALE ICH CHARAKTERYSTYK, A DZIĘKI TEMU MAMY STABILNIEJSZE NAPIĘCIA. 1409657[/snapback] Jakiego maxa z kazdej lini, o co ci chodzi?? Aktualne przepisy pozwalaja na jedna linie 20A, trzy linie tylko wychodza na dobre. Powiedz mi jaka jest roznica jesli sa 2 linie po 20A bo jest taki model Topowera tez ma 40A laczne. Zrozum przy 3 linia wlasnie mozna optymalnie rozlozyc obciazenie, szczegolnie przy mocnym obciazeniu np. SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 NIe wiem, ale da się to oszacować z przyblizeniem, które wystarczy każdemu użytkownikowi, ponieważ W KAŻDEJ ZASIŁCE przy obciążeniu bliskiemu maksymalnemu zaczynają pływać napięcia. W każdym zasilaczu impulsowym, regulacja napięcia wyjściowego "pływa" jak to określiłes. Ale to ze względu na ich budowę. I co z tego że pływa ? Nic. Jeżeli nie wychodzi poza tolerancję specyfikacji ATX12V to jest dobrze. Nie róbcie ludziom wody z kory mózgowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 regulacja nie pływa? wydaje mi się sterownik PWM jest wystarczająco szybki żeby skorygować spadek napięcia w punkcie pomiaru chyba że rdzen transformatora sie nasyca,- problemy zaczynaja sie też dalej - zaczynaja sie spadki napięć na przewodach i stykach i w sumie zaczyna się "pływanie" - znak że blisko jesteśmy momentu gdy chęć dodatkowego pobrania prądu przez jakiś element nie zostanie zaspokojona - a objaw to zwis.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 podłącze sie tutaj bo czytałem ten temat i teraz mam niezły mętlik w głowie chciałem kupić Enermax EG435AX z powodu dwóch oddzielnych linii 12 v ale po przeczytaniu tego tematu trochę się zamotałem i pomyślałem o taki modelu ENERMAX EG 465P-VE który z nich według was byłby najlepszym wyborem dla mojego konfigu? oczywiście oc wchodzi jak najbardziej w grę szczególnie oc grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 podłącze sie tutaj bo czytałem ten temat i teraz mam niezły mętlik w głowie chciałem kupić 1411543[/snapback] oczywiscie ze lepszy bedzie ten z barwkompu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 heh jakbym mial miec linię 15A na CPU to obchodziłbym taki zasilacz z szerokim łukiem - bierz 465P dopoki nie ma zakazu obrotu urzadzeniami niespelniającymi norm .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 oczywiscie ze lepszy bedzie ten z barwkompu 1411599[/snapback] heh jakbym mial miec linię 15A na CPU to obchodziłbym taki zasilacz z szerokim łukiem - bierz 465P dopoki nie ma zakazu obrotu urzadzeniami niespelniającymi norm .... 1411736[/snapback] no i jak to w końcu jest :blink: dwie wypowiedzi i dwie różne, może ktoś coś uzasadni potrzebna mi zasiłka która zniesie podkręconego proca, pamięci i k.grafiki, wszędzie zabawa napięciami. Wydawało mi się że dwie odrębne linie są lepsze jednak jak ktoś pisał u góry tagan z takimi liniami nie wyrabia i trza go przełączać to ja już nie kumam :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Wydawało mi się że dwie odrębne linie są lepsze 1411751[/snapback] oczywiscie ze tak wielokrotne testy Vip, Lagiera i moje dokładnie potwierdzaja tę teze kiedy to 2 linie w sposób płynniejszy i znacznie elastyczniej reagują na duże zapotrzebowanie prądowe (choc są wyjątki - zasiłki z 1 linią 12v takie jak OCZ sprawują się równie dobrze) jednak jak ktoś pisał u góry tagan z takimi liniami nie wyrabia 1411751[/snapback] bo tagan to nie enermax i tyle :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 No i mów tak dalej. Brak mi słów. Ja rozumiem, że bardziej wierzysz w testy sprzedawców. Polska być piękny kraj: mnóstwo naiwna człowiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 No i mów tak dalej. Brak mi słów. Ja rozumiem, że bardziej wierzysz w testy sprzedawców. Polska być piękny kraj: mnóstwo naiwna człowiek 1411875[/snapback] oj dupcyśśś benito , dypcysss i swiata poza swoim tagankiem nie widzisz w jakie testy wierze bądz nie wierze??? pisałem przeca ze z z Vipkiem i Lagierkiem niejednokrotnie wałkowalismy róznorakie zasilacze i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Wielokrotnie polecałem Enermaxa. Nie wiem jak ty, ale ja miałem w swoim kompie zasilacze naprawdę wielu różnych firm. I coś niecoś o nich wiem. Kazda zasiłka będzie dobra jeśli dopasujesz do niej konfig. Skończ tę głupią gadkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Kazda zasiłka będzie dobra jeśli dopasujesz do niej konfig. 1411973[/snapback] i w końcu coś mądrego :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...