Tom0000 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Przykladem jest x700 gigabyta. Problem w tym , czy napewno nie zastosowanie przez producenta wiatraka w tym modelu ma sens. Pytanie; Karta x700 od x700pro rozni sie tak naprawde tylko i wylacznie taktowaniem procesora i pamieci. Wiec obnizajac to taktowanie mozna uzyskac z x700pro karte x700. To samo w przypadku x700. Jesli uznamy iz radiator (bez wentylatora) za bardzo sie rozgrzewa to zmniejszymy taktowanie i sprawa rozwiazana. Czy jest prosty sposob na zmiane w karcie jej domyslnego taktowania ? Wyobrazam sobie to tak. Zmieniam domyslne taktowanie z X na np. 0.7X i teraz w windows ma na karcie zimno. Przed uruchomieniem czegos w 3d , uruchamiam program przetaktowujacy i przetaktowuje karte w gore. Wiem napewno ze przetaktowywanie dziala tak , iz uruchamiam program , ustawiam czestotliwosci , sa zapisywane w ramie karty i do restartu tak to dziala. Czy jest sposob na zapisanie nowych czestotliwosci do karty , tak aby nie potrzebny byl ten programik dodatkowo uruchamiany ? Aby karta przed uruchomienim systemu operacyjnego pracowala z taktowaniem innym niz oryginalne ? (Mam nadzieje , ze wymiana biosu nie jest jedynym wyjsciem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 no to cie zasmuce. nie obejdzie sie bez podmiany biosu aby karta na starcie miala zanizone taktowania. i jeszcze cos :arrow: jest pewna granica jechania w dol z zegarkiem. potem moga wystepowac przeklamania w grafice (raczej bez szkody dla ukladu...raczej). poza tym po cholere kupowac pro za wieksza kase i jechac w dol zegarami? dla ciszy? od czego sa wydajne zestawy pasywne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Kolejna kwestia : jaka karta jest najlepsza do tego celu. Znalazlem info: x700 - 400MHz - 55W 6600GT - 500MHz - 30W 6600 - 300MHz - 20W Jesli chcemy tanio zimna karte to tylko 6600. Jesli dodatkowo ma byc szybka to 6600GT. Wyglada , ze do omawianego tu celu x700 nadaje sie najmniej. Moze ktos potwierdzic , ze 6600XX sa duzo zimniejsze od x700 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Jesli uznamy iz radiator (bez wentylatora) za bardzo sie rozgrzewa to zmniejszymy taktowanie i sprawa rozwiazana.W takim razie powinno sie tez zmniejszyc napiecie rdzenia, aby "znacznie" zmniejszyc ilosc wydzielanego ciepla. Tylko po co to robic jak mozna kupic: 1: karte ktora sie mniej grzeje 2: wydajny system pasywny 3: zainwestowac w wc JEzeli chcesz juz zmniejszac zegary to pomin ram, bo nie grzeje sie on az tak, a zaduze zmniejszenie, tak jak napisal OrGiUsZ, powoduje przeklamania/artefakty nawet w windzie. Z rdzeniem zjechalem na swoim radku calkiem duzo ( z 410 do 280 ) i przeklaman nie widzalem, tzn w windowsie bo nie odpalalem nic na takich ustawieniach. Musze jednak powiedziec ze nie zmniejszylo to temperatury grafiki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiryłow Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Przykladem jest x700 gigabyta. Problem w tym , czy napewno nie zastosowanie przez producenta wiatraka w tym modelu ma sens. Pytanie; Karta x700 od x700pro rozni sie tak naprawde tylko i wylacznie taktowaniem procesora i pamieci. Wiec obnizajac to taktowanie mozna uzyskac z x700pro karte x700. To samo w przypadku x700. Jesli uznamy iz radiator (bez wentylatora) za bardzo sie rozgrzewa to zmniejszymy taktowanie i sprawa rozwiazana. Czy jest prosty sposob na zmiane w karcie jej domyslnego taktowania ? Wyobrazam sobie to tak. Zmieniam domyslne taktowanie z X na np. 0.7X i teraz w windows ma na karcie zimno. Przed uruchomieniem czegos w 3d , uruchamiam program przetaktowujacy i przetaktowuje karte w gore. Wiem napewno ze przetaktowywanie dziala tak , iz uruchamiam program , ustawiam czestotliwosci , sa zapisywane w ramie karty i do restartu tak to dziala. Czy jest sposob na zapisanie nowych czestotliwosci do karty , tak aby nie potrzebny byl ten programik dodatkowo uruchamiany ? Aby karta przed uruchomienim systemu operacyjnego pracowala z taktowaniem innym niz oryginalne ? (Mam nadzieje , ze wymiana biosu nie jest jedynym wyjsciem) 1388135[/snapback] Zmiana taktowania przy przejściu z trybu 2d do 3d to dobry pomysł i łatwo realizowalny, przynajmniej dla kart Ati ( dla nVidii pewnie też....) Ja mam u siebie r9600 z małym pasywnym zalmanem. Korzystając z Ati Tray Tools zmieniłem taktowanie w 2d na 100Mhz, a w 3d pozostawiłem bez zmian. Karta w trybie 2d jest chłodna w dotyku, a włączając jakąkolwiek grę lub program, DirectX lub OpenGl, automatycznie "przeskakuje" na 400Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Czyli technologia procka nie pozwala zbytnio zakombinowac. Co 6600GT , gigabyte robi taka bez wiatraka : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15679 Jedyny problem to cena . Tylko 100zl mniej niz X800. Wiec ekonomicznie bez sensu. Natomiast ta: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16092 mimo iz 6600 rozni sie od GT tylko 50MHz mniej na rdzeniu. (roznice pomiedzy 6600 i 6600GT to tylko taktowanie?). Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez Tom0000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Natomiast ta: 1388190[/snapback] Tak. roznica pomiedzy 6600GT a 6600 to tylko taktowanie i zastosowane pamieci... 6600GT ma taktowanie dla rdzenia i pamieci odpowiednio 500/500 a 6600 do ktorego link podales ma 450/250 i niestety jest sporo wolniejsze od GT :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Sprzedawcy podaja to jak chca ... czyli podaja wartosc lepsza ;) Zaleta procka jest stale 300MHz na 2d i 450Mhz tylko na 3d . Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez Tom0000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Troche poczytalem tu na boardzie o 6600GT. Wiec wybor mam tylko pomiedzy jakoscia : x700 i cena 6600. O 6600GT lepiej zapomniec - wielka pomylka. Jesli mialby ktos jakies informacje o temperaturach pracy gigabajtow x700 i 6600 bez wentylatorowych to prosze o informacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Niestety nie znalazlem nic o interesujacych mnie kartach. Natomiast heatpipowe : gigabyte x800xl w stresie pipe 85C , core 105C gigabyte 6600gl core idle-55C , stres-82C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Troche poczytalem tu na boardzie o 6600GT. Wiec wybor mam tylko pomiedzy jakoscia : x700 i cena 6600. O 6600GT lepiej zapomniec - wielka pomylka. Jesli mialby ktos jakies informacje o temperaturach pracy gigabajtow x700 i 6600 bez wentylatorowych to prosze o informacje. 1388432[/snapback] Masz jeszcze jedną mozliwość za rozsądną kase...poszukaj gdzieś 6800LE (to naprawde rewelacyjna karta(zwłaszcza po modzie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) A jak w jej przypadku wyglada wydzielanie ciepla? Widze ze mozna kupic gigabajta z heatpipe 6800 w cenie 1400zl. Tylko tu wchodzimy w zagadnienie sensu konomicznego. 6600 jest za 420zl. Musialbym zaplacic cale 1000zl wiecej za troche szybsza karte, na ktorej woda wyglada jak niebieska plama i w porownaniu do jakosci efektow na kartach ati te 1000zl po prostu zmarnowalbym. W koncu za 1400zl dostane i 6600 i x800 !!!!! Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez Tom0000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...