Skocz do zawartości
que_pasa

układ paskowy w Win2000 czy kupić kontroler RAID

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat, ostatnio kupiłem dwa dyski Maxtora i w Win2000 ustawiłem tzw.(podobno) układ paskowy, coś ala programowy raid, pliki zapisuje mi teraz o jakieś 70% szybciej. Zastanawiam się czy gdybym kupił kontroler z RAIDEM to byłoby lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ocz nic co prawda nie czytalem nt soft RAIDa, ale chyba przesadzasz z tym wzrostem o 70% - tyle nie daja nawet kontrolery 3ware. Hardware jest lepszy, bo nie obciaza tak bardzo procesora i eliminuje czesc waskich gardel, poza tym bedzie mozna podlaczyc wiecej urzadzen. Btw. jak ty na tasmach masz podpiete te dyski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat, ostatnio kupiłem dwa dyski Maxtora i w Win2000 ustawiłem tzw.(podobno) układ paskowy, coś ala programowy raid, pliki zapisuje mi teraz o jakieś 70% szybciej. Zastanawiam się czy gdybym kupił kontroler z RAIDEM to byłoby lepiej

Hardware jest lepszy, bo nie obciaza tak bardzo procesora i eliminuje czesc waskich gardel, poza tym bedzie mozna podlaczyc wiecej urzadzen.

Pewnie troszke lepiej ale te kontrolery HPT czy PROMISE to nie sa w pelni sprzetowe :cry: konrolery RAID :!: :!: (kontrolery IDE tak)

To dziala jak CODEK 97 w trybie RAID i kozysta z proca i swojego oprogramowania w peni sprzetowe sa o wiele drozsze 8)

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyski są podpięte na tej samej taśmie, system takiego zapisu można ustawić w Win 2000 w zarządzaniu komputerem, więcej informacji na ten tom znajdziecie na stronie polskiej TomHardware lub coś takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

softwareowy raid działa n aprostej zasadzie , część danych zapisuje na jednym dysku a część na drugim, czas dostępu się wpradzie nie zmienia, ale przy kopiowaniu dużych plików różnica jest bardzo wyraźna, bo jeden dysk ma mniej do przekopiowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...