Skocz do zawartości
Wu

Winsock 2.0 - Komunikacja Tcp/ip

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co jest nie tak ja powinno. :(

Problem w tym ze owszem udaje sie połączyć z serwerem, (jest połączenie w logach serwera, moge odebrac komunikat od serwera, ale nie wiem zupełnie jak mogę coś wysłać.

Funkcja zwraca mi ze wysłano 4 bajty ale nic nie ma w logach. Nie moge sptawdzić czy wysłano jakikolwie paokiet bo mam tylko modem i niestety większosc snifferów nie ma możliwości pzrechwytywania modemu (poza tym odwołuję sie do localhost (nawet nie wiem pzrez jaki interfejs to idzie ?!?)

nie jest to w sumie aplikacja a jedynie próba użycia winsock API, a kod wygląda tak: Co moze być powodem ze nie moge wysłac pakietu ?

int main(){WSADATA wsaData;int iResult = WSAStartup( MAKEWORD(2,2), &wsaData );if ( iResult != NO_ERROR ) printf("Blad przy  WSAStartup()\n");SOCKET gniazdko;gniazdko = socket( AF_INET, SOCK_STREAM, IPPROTO_TCP );if ( gniazdko == INVALID_SOCKET ) {	printf( "Blad przy wyk. funkcji  socket(): %ld\n", WSAGetLastError() );	WSACleanup();	return 0;}sockaddr_in clientService;clientService.sin_family = AF_INET;clientService.sin_addr.s_addr = inet_addr( "127.0.0.1" );clientService.sin_port = htons( 25 );if ( connect( gniazdko, (SOCKADDR*) &clientService, sizeof(clientService) ) == SOCKET_ERROR) {    printf( "Failed to connect.\n" );    WSACleanup();    return 0;}int bytesSent;int bytesRecv = SOCKET_ERROR;char sendbuf[512] = "";char recvbuf[512] = "";bytesRecv = recv( gniazdko, recvbuf, 512, 0 );printf( "Odebrano bajtow: %ld\n", bytesRecv );cout << recvbuf;char kbwait;cin >> kbwait;strcpy( sendbuf,"HELO");bytesSent = send( gniazdko, sendbuf, 4, 0 );printf( "Wyslano bajtow: %ld\n", bytesSent );cin >> kbwait;return 0;}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręki, głowy, czy też innych członków sobie nie dam uciąć, ale bodajże po wysłaniu wszytskiego musisz jakos "powiadomić" serwer, że skończyłeś wprowadzać dane i żeby zaczął je mielić. używa się do tego znaków CR LF, czyli powrotu karetki i przejscia do nastepnej linii(w c/c++: \r\n , delphi: #10 #13). Jeśli się mylę poprawcie ;)

[EDIT]

Chodzi mi o to oczywiscie:

strcpy( sendbuf,"HELO");

tylko w strcpy chyba nie mozna dac \r\n więc można spróbować np. sprintf();

sprintf(sendbuf, "HELO\r\n");
Edytowane przez Sid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wu:

Żeby coś przesłać musisz mieć dwa gniazdka, jedno które wysyła, drugie które odbiera. A do zainicjowania połączenia jeszcze trzecie do nasłuchiwania. Ja widze u Ciebie tylko jedno.

Sid:

Dobrze że nie dałeś sobie nic uciąć bo głupoty napisałeś :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki SID! Miałęś rację. Sam sie dziwię ze nie zwróciłem na to uwagi! Wielkie dzięki po stokroć!

Megabyte: Tak sie składa że tym razem Ty napisałeś głupoty

Żeby coś przesłać musisz mieć dwa gniazdka, jedno które wysyła, drugie które odbiera. A do zainicjowania połączenia jeszcze trzecie do nasłuchiwania. Ja widze u Ciebie tylko jedno.

Pisze aplikację klienta SMTP wiec w zasadzie potzrebuję (w tym wypadku jedno gniazdko) drugie posiada serwer poczty postawiony na lokalnym komputerze (w celach testowych of course). Poza tym w przypadku TCP komunikacja jest dwukierunkowa :)

Do zainicjowania połączenia nie jest potzrebne 3 gniazdko do nasłuchu.. bo pisze klienta nie serwrer :D

Edytowane przez Wu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wu:

:lol:

Rozwaliłeś mnie doszczętnie tym postem. Czy w pytaniu jest gdzieś info że używasz protokołu SMTP i że piszesz tylko aplikacje klienta. Zadajesz ogólnikowe pytanie, dostajesz ogólnikową odpowiedź.

Pisałeś kiedyś aplikacje serwera? Jest jedno gniazdo, które nasłuciach!e, w przypadku zainicjowania nowego połączenia tworzone jest nowe gniazdo, przez które odbywa się transmisja. To 3 służy tylko i wyłącznie do tworzenia nowych połączeń.

Tobie radze nauczyć się zadawać pytania a Sidowi gratuluje spostrzegawczości (ja dopiero po twoim drugim poście zwróciłem uwage na numer portu) i przede wszystkim domyślenia się o co Tobie chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie radze nauczyć się zadawać pytania a Sidowi gratuluje spostrzegawczości (ja dopiero po twoim drugim poście zwróciłem uwage na numer portu) i przede wszystkim domyślenia się o co Tobie chodziło.

1392704[/snapback]

Dzięki ;) Swoją drogą nie rozpoznałem że to SMTP po porcie ;) Tylko po pierwszej komendzie ("HELO") wysyłanej do serwera ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi