macmichael Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Proszę o radę które pamięci wybrać (potrzebuje dwie takie kostki): HYNIX 512MB PC400 za 189zł http://www.imperium.net.pl/hynix-512mb-pc400-p-828.html czy TwinMOS 1A4T 512 MB PC 3200 BOX za 210zł http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...d_produktu=1901 Za wszelkie sugestie wielkie thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 To zależy jakie masz max napięcie Vddr, jak 3,3-3,4v to TwinMOS jak mniej to Hynix. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macmichael Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 To zależy jakie masz max napięcie Vddr, jak 3,3-3,4v to TwinMOS jak mniej to Hynix. 1533863[/snapback] Póki co nie mam jeszcze płyty głównej. Ale kupie DFI LANPARTY UT NFORCE4 ULTRA-D S939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Póki co nie mam jeszcze płyty głównej. Ale kupie DFI LANPARTY UT NFORCE4 ULTRA-D S939 1533907[/snapback] W takim wypadku tylko TwinMos... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 to jak ktos kupi te twiny za 210 zl to niech napisze jak mu dzialaja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 (edytowane) wlasnie dzwonil do mnie jeden z pracownikow pcp , nie maja juz 256MB 1A4T , proponowal mi jedna kostke 512MB w zamian za 2x256MB , nie zgodzilem sie i mial mi dalej szukac , ale chyba bede zmuszony wziac 2x512MB 1A4T ... edit: no i tak jak pisalem jada do mnie 2x512MB 1A4T , w sumie nawet dobrze sie stalo ze bedzie to 2x512MB niz 2x256MB , ilosci predkoscia sie nie nadrobi :) mam jedynie obawy ze bedzie problem z 2x512MB i przekroczeniem 230MHz 2-2-2-5 z czystym goldem , pozyjemy zobaczymy Edytowane 7 Lipca 2005 przez VerB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56948025 nie, to nie moje ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 te kostki sa od mieciop http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=142503 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) te kostki sa od mieciop 1535092[/snapback] Tak tak, to prawda, to moja kostka chodzi na 260MHz , przechodzi mem test bez problemu, na 270MHz tez chodzi tylko trzeba troche dovoltować :) A to próbka mozliwości tej kostki(z inną przypadkową) : 260MHz 2-2-2-11 Edytowane 8 Lipca 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eclip Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Wiem że nie ten temat ale jest tu większość wyjadaczy ramu a nie chce zakładać nowego. Czy spotkaliście sie z tym że pamięć przechodzi GM wszystkie trzy testy natomiast sp2004 stress ram nie przechodzi ? np. GM 230x11 OK a sp2004 227x11 Wyżej błąd. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Wiem że nie ten temat ale jest tu większość wyjadaczy ramu a nie chce zakładać nowego. Czy spotkaliście sie z tym że pamięć przechodzi GM wszystkie trzy testy natomiast sp2004 stress ram nie przechodzi ? np. GM 230x11 OK a sp2004 227x11 Wyżej błąd. Pozdrawiam. 1536073[/snapback] też tak mialem, pamieci śmigaly na 266MHz na 2-2-2-11 przy memtescie i GM , natomiast pod winda sie wywalaly, myśle ze dochodzi po prostu fakt że wiecej rzeczy sie ładuje do pamięci i dlatego wywala. Edytowane 8 Lipca 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Witam ;) dotarły do mnie 4 twinmoski 11A4T i trochę je potestowałem ;( Oznaczenia pamięci na kościach: M.tec 05254 TTD7608F8E50B A numery seryjne to: 1. 0305 2. 0378 3. 0362 4. 0379 ustawienia dla pamiątek były następujące: E-2-5-2-8-16-2-2-2-2-4128-1-E-IS-0-L7-L2-08.0-05-16-E-16-7-D Każda pamięć była testowana oddzielnie w pomarańczowym banku DIMM 2 gdyż w DIMM 4 pamięć się po prostu nie odpalała :( Napięcie zasilające pamięć było ustawione na 3,2V+0.03V , a do tego celu został użyty BIOS N4D510-XCEL2UPDATED 3.16RS MODDED BY HELLFIRE Programem testującym był nie kto inny jak GoldMemory w ver. 6.64 A wyniki są następujące (coś słabe): 1. 224 MHz 2. 225 MHz 3. 221 MHz 4. 221 Mhz Z czego zauważyłem pamięci się bardzo grzały :( więc będę musiał pomyśleć o jakimś nawiewie na nie, a potem powtórzyć testy :) może z napięciem 3.4V A moje pytanie jest takie czy ustawiłem odpowiednie timingi do testów ;) i ile MHz dawało wam średnio napiecie 3.4V w porównaniu do 3.2V?? płyta główna to oczywiście DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D a proc to venice czekam na rady i pytania Edytowane 8 Lipca 2005 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 rada to taka ze nie daje sie + 0.03V na enable jak sie ma zasilanie z lini 3.3V , ale nie wiem czy tak miales bo nie napisales , nie podales nawet czy sa to moduly 256MB czy 512MB to tez wazne , jedna kostka ramu na dfi nf4 nigdy nie odpali w 4 banku , wyniki czemu slabe ?? bo juz duzo razy bylo pisane ze dla utt to najlepiej dac cos z przedzialu od 3.3V do 3.5V wtedy wyniki beda zadowalajace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mars77 Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Do mnie tez dotarly 2x512 ale jeszcze nie mialem czasu poustawiac-potestowac konkretnie-wiem ze nie chodza 240 2,2,2,5 w dualu przy 3,2 :wink: trza bedzie przestawic zworke i dopalic troszke V Mardok mam prosbe-moglbys zapodac od jakich "ostroznych" ustawien moge zaczac,jaki bios najlepiej Ci sluzy i kilka tipow ;) (to nie z lenistwa-nie mam neta chwilowo i został mi modem jedynie no i wiem ze to jest 2x512 a nie 256 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Tak tak, to prawda, to moja kostka chodzi na 260MHz , przechodzi mem test bez problemu, na 270MHz tez chodzi tylko trzeba troche dovoltować :) A to próbka mozliwości tej kostki(z inną przypadkową) : 1535883[/snapback] a GM ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 pamięci to oczywiście 4x512MB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JPL Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Dobre są te 1A4T do kręcenia? Wogule to jakie pamięci polecacie do ok.300zł za jedną kość 512MB. Płytke będe miał DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Dobre są te 1A4T do kręcenia? Wogule to jakie pamięci polecacie do ok.300zł za jedną kość 512MB. Płytke będe miał DFI. 1538880[/snapback] :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: czytaj do jasnej cholery !!! :rtfm::rtfm::rtfm::rtfm: i wez sobie slownik jak piszesz :rulez::rulez: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 a GM ? :> 1536996[/snapback] Nie mam jeszcze gm musze z obrazu wypalic na plytke, ale testowalem z 2h i poszły na 266MHz przy 3,55v, jeszcze potestuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Tak tak, to prawda, to moja kostka chodzi na 260MHz , przechodzi mem test bez problemu, na 270MHz tez chodzi tylko trzeba troche dovoltować :) A to próbka mozliwości tej kostki(z inną przypadkową) : 1535883[/snapback] zapodaj gm bo memtesta to sobie możesz wiesz gdzie wsadzić. Tylko się oszukujesz że na tyle ci latają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Nierealny masz u mnie wielki minus jesli chodzi o RESPEKT, mieciop to solidna firma i jesli mowi ze tak jest to tak jest i latają mu 260MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Nierealny masz u mnie wielki minus jesli chodzi o RESPEKT, mieciop to solidna firma i jesli mowi ze tak jest to tak jest i latają mu 260MHz. 1541506[/snapback] niech zapoda gm a nie memtesta bo on nic nie potrafi. A z tym minusem to nie wiem o co chodzi?? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 chlopaki za duzo san andreas :rolleyes: ja swoje sprzedalem i czekam na ultra X zobaczymy na czym przyjda <suprise> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theboo Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 ja po prostu wiedziałem że tak będzie :angry: jak już mam kase i chce zamawiać pamięci, to one idą 30zł w góre :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) niech zapoda gm a nie memtesta bo on nic nie potrafi. A z tym minusem to nie wiem o co chodzi?? :blink: 1541614[/snapback] PaoloWawa nie powiedzial wszystkiego kupil ode mnie kiedys procka , ktory szedl lepiej niz byl opisany, wiec wie ze jak ja pisze cos to jest to prawda. Codziennie jadę na 2853MHz, div 166 czyli 260MHz dla pamieci i nie ma żadnych problemow. Nigdy nie uzywalem GM i nie mam takiej potrzeby nic nikomu ponadto udowadniać, albo ktos mi wierzy albo nie nie podchodze do tego ambicjonalnie. A do testów uzywamy testu 5 memtesta, ktory wykrywa wszelkie błędy, takze to nieprawda że memtest nic nie potrafi. @PaoloWawa dzieki za dobre slowo milo jest przeczytac ze ktos ma takie zdanie o mnie. Edytowane 12 Lipca 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 A do testów uzywamy testu 5 memtesta, ktory wykrywa wszelkie błędy, takze to nieprawda że memtest nic nie potrafi. 1542568[/snapback] A guzik. Memtest w przypadku akurat winbondow nic nie potrafi wykryc. Mialem nawet tak ze przeszlo z jakimis tam ustawieniami 20 petli #5 a windows sie odpalic nie chcial. Oczywiscie GM wywalilo i to juz okolo 5. testu, czyli po jakichs 7 sekundach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 A guzik. Memtest w przypadku akurat winbondow nic nie potrafi wykryc. Mialem nawet tak ze przeszlo z jakimis tam ustawieniami 20 petli #5 a windows sie odpalic nie chcial. Oczywiscie GM wywalilo i to juz okolo 5. testu, czyli po jakichs 7 sekundach. 1542597[/snapback] Dokladnie, test #5 mozna sobie...., jak juz chcemy na szybko zobaczyc czy pamiec jest w miare stabilna to testy numer 3,6,8 z memtest-a(choc i to nie znaczy ze pamiec przejdzie gm bez bledow). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) Dokladnie, test #5 mozna sobie...., jak juz chcemy na szybko zobaczyc czy pamiec jest w miare stabilna to testy numer 3,6,8 z memtest-a(choc i to nie znaczy ze pamiec przejdzie gm bez bledow). 1542620[/snapback] Tu juz sie zaczyna dyskusja na temat czy memtest przydaje sie do testowania czy nie. Powiem w ten sposób Na MSI K8N Neo2 platinum mialem tak ze memtest przechodzil bez problemu przy 250MHz i 2-2-2-5 ale nie mógl wejsc do windy bo był piski cewek tylko, natomiast zmienilem na DFI i bez problemu przechodzi test memtestem przy 264MHz przy 3.6v bez błędu i ładuje sie do windy, wiec według mnie to byla wina plyty. BTW mam 4 wentylatory w budzie: 1 nawiewa na mosfet (ten na górze w rogu) 2 nawiewa na pamieć 3 nawiewa na kartę graficzną 4 nawiewa na blok wodny i okolice i na pamieciach mam radiatory. i testowalem pamiec prze całe 3 dni, nawet żona juz była na mnie zła :) @jediknight dla mnie 20 petli #5 to jest smiechu warte, robie zwykle 100-150, nawet 200 petli bo do 20 petli spokojnie nawet jedzie przy 270MHz. Może z ciekawosci ściagne sobie GM i nagram na plytke, zobaczymy. nieraz jest tak ze Memtest przechodzi testy, ale winda sie wysypuje, trzeba pamietac ze po uruchomieniu windy zostaja ladowane takze stery do urządzeń i to jeszcze komplikuje sprawę, natomiast memtest testuje w dosie , czyli z minimalnym zajeciem pamieci przez inne programy, własciwie jest tylko memtest. Edytowane 12 Lipca 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) mieciop --> dokladnie tak bylo. Napisales mi ze proc idzie stable 2500Mhz chociaz jak potem sie okazalo w praniu na te 2500MHh to full stable pewniak na kazdym kompie....ale jak pamietam pokazales mi screena ze robi on duzo wiecej chociaz to juz bylo uzaleznione od kompa, chlodzenia, zasilacza. Gwarancja byla na stable 2500 ale jak sie potem okazalo procek na wodzie i z dobrą zasilką robil 2700Mhz wiec wracajac do tematu pamiątek to daje sobie reke obciac ze robią 260Mhz przy cl2-2-2-5, ale jak to wychodzi w praniu to pewnie sie okaze ze maja jeszcze potencjal i robia wiecej. niemasz za co mi dziekowac poprostu niektorym trzeba uswiadomic z są osoby ktore sciemniają przy sprzedarzy niektorych rzeczy, ale są tez osoby ktore naprawde solidnie podchodza do sprzedazy i niemozna o nich zlego slowa powiedziec.tak jak to jest w twoim przypadku. i moge sie zalozyc ze nietylko ja mam taką opinie o twojej osobie Edytowane 12 Lipca 2005 przez paolowawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) mieciop dla mnie testowanie w memteście jest śmiechu warte dla luzdi którzy się oszukują że ich pamięci są w pełni stabilne Edytowane 12 Lipca 2005 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...