Skocz do zawartości
misobol

Twinmos Speedpremium Pc3200 Aa4t/utt/ch5 255 2-2-2

Rekomendowane odpowiedzi

jak wygrzewac pamieci dla zainteresowanych

find a max stable speed at 3.2V then loop memtest 5 or 8 overnight.then try increase by 1MHz and do same next night.when not burning in(during the day) run them at say 200MHz 3-3.1V so they are taking a break. after a couple of nights up to 3.3V and do same.once you reach the 3.5V mark and highest speed then loop them overnight @3.5V and max speed. next day drop to 3.2V and run them in windows as normal with relaxed speed(less than their 3.2V max). then that night try to drop the volts as little as poss and try to run at the max speed they did at 3.5V.dont use memtest but use something like sandra bandwidth burn-in on a constant loop.repeat this method overnight using different mem stressors that dont halt on errors.hopefully you will reach the previous max clock on slightly lower volts giving a higher max clock at 3.5V.be patient and try this over a few weeks.

troche dlugotrwale to skuteczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cavarr

4x512 1A4T

udało mi sie cos takiego...

div150  D-2-2-6-2-7-16-2-3-2-6-1552-1-E-DS-0-L7-L2-11.0-7.0-256-D-16-3-E

jesli masz tez 4x512...

zreszta-zwroc uwage na MaxAsLat(11.0) i ReadPre(7.0) W moim przypadku czasem wystarczy zmienic o 1(czy 0.5) i komp nawet nie bootuje...

1554459[/snapback]

możesz napisać ile V zapodałeś pamiątkom

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz napisać ile V zapodałeś pamiątkom

1557071[/snapback]

na 3,4V robiły do 238

na 3,5 dobiły do 240

czyli super z napieciem to sie nie skaluja

powygrzewałbym je ale na te metode tutaj opisana nie mam czasu :mur:

Edytowane przez mars77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktoś z was posiada te pamięci (1A4T) oraz NFORCE 3 ULTRA NP. DFI LANPARTY ? Chciałbym się dowiedzieć jak się one podkręcają na tym chipsecie, więc wszystkich którzy posiadają ten chipset oraz te pamięci AA4T lub 1A4T proszę o komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nf4 to zasadniczo leciuteńko ulepszony nf3 pod wzgledem samego chipsetu wiec to jak idzie zalezy praktycznie od Vdimm. A że na nieoficjalnym biosie do dfi mozesz im dac 4V wiec powinny isc dobrze :)

inna sprawa ze bedziesz mial single channel i tak wiec jestes skazany na duzo mniejsza wydajnosc mimo wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok naczytalem sie juz tych wszystkich topicow o pamieciach dosyc... prosze o pomoc z decyzji:

2X512 Twin BH-5 za 500 zl z imperium

Kingmax hardcore pc-500 na BGA - okolo 450

Kingstone HyperX HX3200AK2/1G CL2 2X512 2-3-2-6 wiec CH-5 pewnie.. - nie wiem ile warte...

ktora z tych opcji wybrac?

P.S Bedzie na tym Venice + DFI NF4

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra a ja powiem to co juz mowilem :D

NF2 i Winbond to zly wybor :)

mam 1a4t i Aa4t BH lata do 224 wlacznie GM stabilne, CH jako, ze niby troche gorsza do 220, razem (dual) ponizej 215, wlasnie testuje...

wiec ogolnie rzecz biorac 1 wielka kupa :) aha 2,5-2-2-11 :)

wracam do hynisiow, jak dorobie sie na NF3 (DFI NF4 nie ma comow qwa :[) to bede znowu polowal na winbondy, poki co chyba je sprzedam... jeszcze dzisiaj zrobie testy i zobacze...

A zeby nie bylo kostka BH od VerB'a jest i 252 robi na NF4, kostka CH, ktora dostalem okazyjnie :) robi tez podobno ponad 250, aczkolwiek tutaj screenow nie widzialem... W kazdym razie jest niewiele gorsza od BH, bo tylko 4Mhz roznicy na NF2...

ehh :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za radę, życzę powodzenia :D:D:D, A tak wogóle to jak chciałbyś odblokować napięcie na ramy modowanym biosem, które jest fizycznie niedostępne z poziomu biosa ?:> Jeśli zasilanie jest z linii 3.3V to jak chcesz dać 4V :> :mur:

Edytowane przez piwczan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ktos chce 2x512 1A4T tanio to niech wali do mnie na PRIV-a ...

napiecie na DFI ma sie z dwoch lini , zworka w pozycij 1-2 to max 3.3V z lini 3.3V , zworka na 2-3 to max 4V z lini 5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam pisk jak doloze kostki do 2x512 ze zworka na 5V

-zworka na 1-2 ustawiasz napiecie np 3,2V i wszystkie "tajmy" i jakies niewygorowane htt

zobacz czy sie odpala i potem mozesz zworke przestawic i dawac wieksze V i htt -przynajmniej u mnie tak jest...

ale to moze byc tez wina tych timingow ktore zaznaczylem (max asyn i read prem)

bios 414-2

gm jeszcze nie testowalem dokladnie( ale praca sama sie nie napisze ;)

tych ustawien-wiem tylko ze przy takim ustawieniu jak na screenie staje na 122 tescie :mur:

chyba w memtescie dobilem do 230

chipset na 1,6v

golda prawdopodobnie pomecze dopiero w weekend

Edytowane przez mars77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam ten bios, a napięcie dawałem od 3V do 3,2V(zworka w pozycji 1) i komp się nie uruchamiał :(

wszystko testuje na standardzie czyli 200MHz

jeszcze nie doszedłem do stabilnego gold memory z czterema pamiątkami(napisz jak u ciebie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba dosc czesto ludzie o tym wspominali

ale probowac trzeba ;)

ja sobie sprobuje teraz Astaki chyba...

To chyba ja pierwszy na tym forum o tym pisalem :P Albo drugi nie wiem :D

W kazdym razie SPRZEDAJE moje kosci :) Zapraszam do dzialu Gielda :) Chetnie pozbede sie moich kostek po przyzwoitej cenie, ew mozna negocjowac :) W kazdym razie wracam do hynisiow chyba... Jeszcze sie zastanawiam... Ehh... ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi