Skocz do zawartości
misobol

Twinmos Speedpremium Pc3200 Aa4t/utt/ch5 255 2-2-2

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak je ustawic jakie timingi przy 250mhz

1705358[/snapback]

jakie timingi przy 250MHz?

1. przy jakim dzielniku? bo to wazne

przy dzielniku 166

Max Async latency =7

Read preable time 5

przy 150

Max Async latency =8

Read preable time 5.5

przy 200

Max Async latency =7

Read preable time 5

a

reszta

Command rate=1

tras=5

cas =2 lub 1.5

ras=2

a ten czwart timing też 2

napiecie to ok 3.4v -3,55v

i ustaw bank Interleave na Enabled, chyba że masz błedy to daj disabled

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos chce sprzedac 2x512MB tematowych pamieci? chyba ze mozna gdzies kupic je i ktos juz bral, a obie kosci kreca sie rowno.

mialem 1GB tych pamieci wczesniej, od uzytkownika robot, tylko ze napisal ze wspaniale sie kreca a jak sie okazalo pozniej w stabilnosci jedna potrafi zrobic te 255 a druga ponad 200MHz sypala bledami... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos chce sprzedac 2x512MB tematowych pamieci? chyba ze mozna gdzies kupic je i ktos juz bral, a obie kosci kreca sie rowno.

mialem 1GB tych pamieci wczesniej, od uzytkownika robot, tylko ze napisal ze wspaniale sie kreca a jak sie okazalo pozniej w stabilnosci jedna potrafi zrobic te 255 a druga ponad 200MHz sypala bledami... :mur:

1717656[/snapback]

słuchaj, mialem ten sam problem, daj jakis nawiew na pamieci i sprawdź goldmemory, u mnie to pomogło.

Update: musialem tez Trp ustawic na 3 goldmemory przeszedl na 260MHz bez błędu przy 3.43v-35v

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo hynixy wiecej jak te 225 to pojda na 3-3-3-9 albo cos w tych granicach...a Twinmosy po prostu nie startuja na CL3 ;p

1724352[/snapback]

mialem twinmosy ktore startowaly przy CL3, to byly speedpremiumy na winbondach CH5, UTT i startowały na CL1.5 ; CL2; CL2.5; CL3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje nie ruszaja na cl3

1729031[/snapback]

bo sa różne kości, te które mam teraz chodza na 260MHz przy 2-2-3-5 1T i 3.4v , niestety to sa UTT czyli UnTesTed :sad: Poprzednie chodziły na 264 2-2-2-5 1T a wcześniejsze jakie mialem to na 260MHz 2-2-2-5 ale 2T. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wielki problem :/ wziąłem od kumpla kostki twinmosa 512mb aa4t żeby potestować i jakby dobrze się kręciły - kupić. na napięciu 2.8v czyli max ile płyta może dać w ogóle nie chciały chodzić na 2-2-2-5 ani 2-3-2-5, więc zrobiłem na płycie moda na memki z linii 3.3V. mod zrobiony na pewno dobrze.

niestety mod mało pomógł <_< teraz winzgroza startuje na 2-2-2-5 ale nie ma szans żeby jakoś to ustabilizować nawet na nędznych 200mhz, timingi 2-3-3-6 także nie pomagają. domniemam że problem leży w ustawieniach alph, przeczytałem temat znalazłem i przetestowałem m.in. te ustawienia:

http://impreza.sobol.org/cpu/settings.jpg

http://img183.imageshack.us/img183/2130/mem0bv.jpg

http://sklep.gral.pl/~piter/komputer/A64/a64t.JPG

http://sklep.gral.pl/~piter/komputer/A64/261.JPG

http://img499.imageshack.us/img499/3978/a641zs.png

próbowałem również sam ustawiać jakieś różne wartości, kombinować z async latency i read preable oraz różnymi dzielnikami pamięci, nawet w różnych slotach dimm na mobo... żadnego efektu!

dodam iż to na pewno są pamięci na winbondach - widać charakterystyczne kółeczka, jednak jedynie wskazuje na to wygląd, bo osiągi są wręcz beznadziejne. na swoich ustawieniach z spd pracują bez zarzutu...

co ja mam zrobić? :| czy to możliwe żeby z aa4t był taki shit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wielki problem :/ wziąłem od kumpla kostki twinmosa 512mb aa4t żeby potestować i jakby dobrze się kręciły - kupić. na napięciu 2.8v czyli max ile płyta może dać w ogóle nie chciały chodzić na 2-2-2-5 ani 2-3-2-5, więc zrobiłem na płycie moda na memki z linii 3.3V. mod zrobiony na pewno dobrze.

niestety mod mało pomógł <_< teraz winzgroza startuje na 2-2-2-5 ale nie ma szans żeby jakoś to ustabilizować nawet na nędznych 200mhz, timingi 2-3-3-6 także nie pomagają. domniemam że problem leży w ustawieniach alph, przeczytałem temat znalazłem i przetestowałem m.in. te ustawienia:

1730145[/snapback]

kości 512Mb twinmosy słabo sie kręca, ja mam 256 (speedpremiumy AA4T) i chodza stabilnie 261 -263 MHz (sprawdzane Goldmemory 6.64)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kości 512Mb twinmosy słabo sie kręca, ja mam 256 (speedpremiumy AA4T) i chodza stabilnie 261 -263 MHz (sprawdzane Goldmemory 6.64)

1732441[/snapback]

to są kostki 512MB AA4T na winbondach -> wgecione dwa kółeczka + niple po bokach :/ takie same jak speed premium, przecież już ludzie tak pisali w tym wątku

jest róznica tak jak miedzy winbondami a winbondami CH5-UTT, te drugie lepiej sie kręcą.

1732477[/snapback]

łot? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge mieć Twinmosy SP w kościach po 512MB lub komplety Dual 2x512MB tylko prośba do Was o identyfikacje kości , oznaczone są jako SPEED PRENIUM 512/433 DUAL 2.5 BOX na naklejce jest ACMT a pełny kod pamięcie jest taki : TMD7608F8E44S ( w tych zestawach dual) lub TMD7608F8E44F w pojedyńczych kostkach. Jesli ktoś sie spotkał lub wie o co biega to pisać to kupie na próbe i posprawdzam. Jeśli będą smigać dobrze to będę mógł mieć większą ilość po około 270zł za sztuke.

ps. http://www.techpowerup.com/memdb/ tutaj piszą ze to UTT BH-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są kostki 512MB AA4T na winbondach -> wgecione dwa kółeczka + niple po bokach :/ takie same jak speed premium, przecież już ludzie tak pisali w tym wątku

łot? :blink:

1733704[/snapback]

mialo być: "jest róznica tak jak miedzy winbondami CH5 a winbondami CH5-UTT, te drugie lepiej sie kręcą." Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie Ch-5 utt wymiataja ja mam 2x512@260-2-2-2-5 przy 3.3+0.3 enabled

mialem straszny problem ze znalezieniem drugiej takiej samej bo z poczatku mialem jedna szt AA4T@260-2-2-2-5 100% stable... i co kupilem jakas 1A4T to robila max 230-235 wiec ta pierwsza by sie strasznie marnowala az wkoncu trafilem druga o dokladnie tych samych oznaczeniach na kosciach i mam fajny dualik za nie duze pieniadze.

Przebralem sporo 1A4T i AA4T i te drugie kreca sie zdecydowanie lepiej i nie potrzeba im az tak wysokiego napiecia..

Pisze oczywiscie o zwyklych twinmosach

Pozdrawiam!

Edytowane przez 2pac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie Ch-5 utt wymiataja ja mam 2x512@260-2-2-2-5 przy 3.3+0.3 enabled

mialem straszny problem ze znalezieniem drugiej takiej samej bo z poczatku mialem jedna szt AA4T@260-2-2-2-5 100% stable... i co kupilem jakas  1A4T to robila max 230-235 wiec ta pierwsza by sie strasznie marnowala az wkoncu trafilem druga o dokladnie tych samych oznaczeniach na kosciach i mam fajny dualik za nie duze pieniadze.

Przebralem sporo 1A4T i AA4T i te drugie kreca sie zdecydowanie lepiej i nie potrzeba im az tak wysokiego napiecia..

Pozdrawiam!

1736618[/snapback]

tylko CH5 UTT sa bardziej padliwe, wiem to z mojego doswiadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwyklych chodz nieraz trafialy sie zwykle twiny ale na pcb jak w SP(wiec w sumie SP w zwyklym pudelku i bez naklejki speedpremium:))))

1736689[/snapback]

a ostatecznie te dwie twoje kostki na jakim są pcb? ;> Edytowane przez theboo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi