Skocz do zawartości
aros

Dziwny Athlon 64 3200

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem w/w Athlona 64 3200 pod 939 i w sumie wszystko jest OK, dziwi mnie jednak fakt, że programik ZCPU 1.28 wykrywa go jako Newcastle 0,13, a o ile mi wiadomo z tego co się naczytałem, to takowych pod 939 nie ma (są Winchestery 0,09). Na procku wszystko napisane niby OK (nie wyglądał na używany ani nic w tym stylu), płyta automatycznie wykrywa go jako 3200 (2Ghz). O co tu może chodzić, źle wykrywa ZCPU, może to jakaś nowa partia, a może podrobiony procek ? Wydajność wydaje się w normie, różnice między tymi rdzeniami to chyba tylko podatność na podkręcanie i mniejsze zużycie energii, więc mi bez różnicy, który mam, ale chciałbym wyjaśnić tą ciekawostkę ! Proszę o pomoc, ktoś coś napewno wie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ale na 939 były Newcastle. Podaj dokładnie co masz napisane na procku to będzie wiadomo.

1390019[/snapback]

Nie mogę teraz podać oznaczenia, z tego co wiem to były Newcastle, ale tylko 3500, 3800 i 4000, te niższe na 939 to Winchestery, więć skąd wziął się ten mój ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam natomiast Athlona 64 3000+  Winchester i w wersji 1.22 CPUz wykrywa mi go jako newcastle a w wersji 1.281 jako winchestera, Crystal CPUID 4.3 wykrywa mi go jako winchestera, mysle ze masz winchestera tylko cpz źle go interpretuje.

1390126[/snapback]

No ale tak ciężko przeczytać specyfikację danej wersji cpu-z? 1.22 nie wspierał jeszcze winchesterów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenniku komputronika pojawiły sie Newcastle 3000+  więc 3200+ też pewnie zawitały do naszego kraju.

1390085[/snapback]

Prosze Cie 99tomcat nie siej popeliny.

3000+ dostepne sa w obudwu wersjach juz od dawna

3200+ dostepne sa raczej jako Winchestery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie patrzcie na opisy sklepów komputerowych- tam nieiernie rzadko jest napisana prawda.

3000+ i 3200+ widziałem tylko Winchestery

A Newcastle tylko 3500, 3800

ale FX-55 też jest 130nm wiec nie ma sie co martwić- 2,7G do osiągnięcia :-P

ale podejrzewam że to winnie, a jak nie to bym reklamował :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem w/w Athlona 64 3200 pod 939 i w sumie wszystko jest OK, dziwi mnie jednak fakt, że programik ZCPU 1.28 wykrywa go jako Newcastle 0,13, a o ile mi wiadomo z tego co się naczytałem, to takowych pod 939 nie ma (są Winchestery 0,09). Na procku wszystko napisane niby OK (nie wyglądał na używany ani nic w tym stylu), płyta automatycznie wykrywa go jako 3200 (2Ghz). O co tu może chodzić, źle wykrywa ZCPU, może to jakaś nowa partia, a może podrobiony procek ? Wydajność wydaje się w normie, różnice między tymi rdzeniami to chyba tylko podatność na podkręcanie i mniejsze zużycie energii, więc mi bez różnicy, który mam, ale chciałbym wyjaśnić tą ciekawostkę ! Proszę o pomoc, ktoś coś napewno wie na ten temat.

1390014[/snapback]

paranoja kurde chlopie sciagnij sobie nowy program a jak to nie pomoze to wes sytem przeinstaluja ajak to nie da to wrzuc windowsa 64 a jak to nieda to jestes przypadek 1 na 1000000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paranoja kurde chlopie sciagnij sobie nowy program a jak to nie pomoze to wes sytem przeinstaluja ajak to nie da to wrzuc windowsa 64 a jak to nieda to jestes przypadek 1 na 1000000

1445413[/snapback]

jak nie masz pojecia o czym piszesz przepadnij na zawsze , 3000+ bylu NC 0.13 , potem 0.09 Wini , 3200+ juz tylko Wini , cpuz moze sie pomylic bo to czlowiek pisze program , nowszy cpuz czyli 1.28 powinien juz powiedziec prawde

dodam ze 3000+ NC jest o 5% gorszy wydajnosciowa od 0.09 Winiego przy zachowaniu tych samych MHz , nie ma to jak nowa technologia i mniejszy proces wytworzenia jaderka :)

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kupiłem specjalnie NC 3000+ 754 i bez żadnych problemów poszedł na 2500 MHz na 1,5 V pamiątki stare kingmax i kingstone 333 na 2-2-5 1T więcej nie dały rady bez podnoszenia napięcia, jak kupie jakieś dobre to pewnie do 2600 dobije, oszczędziłem pare złotych (venice ceny z kosmosu) uniknąłem ryzyka jakiejs badziewnej serii winchester, a jak mi zabraknie wydajności to wsadze turiona albo i tak zmienie platforme jak będzie kosztowała jakies 500 zł za proca i plyte. Nie oszukujmy sie nie ma czegoś takiego jak przyszłościowa platforma kupuje się to co w danym momencie jest najbardziej opłacalne. Na dłuższą mete i tak sie wychodzi na swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktore procesory byly pierwsze dostepne na rynku: A64 3000+ Newcastle 939 czy Winchester 939?? Zaznaczam ze chodzi mi o podstawke s939 a nie 754. I jeszcze jak byscie mogli podac mniejwiecej daty wprowadzenia ich na polski rynek bylbym wdzieczny:)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi