Skocz do zawartości
niko2003

Nowe Hotfixy Dla Win Xpsp2 I Przerywa Net

Rekomendowane odpowiedzi

Po instalacji nowych łat KB - 3 i WIndows INstaller 3.1. Przerywa net, jeśli integruje z instalką to net chodzi, ale pare stron sie nie uruchamia. Jeśli na czysty windows to wogole internet sie nie uruchamia, czy ktos cos wie więcej.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie poprawki "poprawiły" Ci limit połaczeń ;)

jeśli używasz p2p które wymagają tego sporo to taki efekt będzie...

poszukaj xp-antyspy 3.94 (koniecznie tą wersję) i zwiększ limit połączeń, lub w którymś z faq tutaj było jak to zrobić bezpośrednio modyfikując rejestr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale u mnie zwolnił się transfer, ale niektóre strony wogóle się nie uruchamiały (onet, forum tweaka) szybki format, northon ghost wszystko (bez tych nowych poprawek smiga). Nakładam znów te 3 hotfixy i Windows INstaller 3.1 reset i jest to samo.

Porty mam zawsze otwarte w liczbie 100. Mi chodzi o HTTP nie o P2p.

Zebym tylko ja tak mial, ale polowa sieci, kumple z drugiej sieci i z trzeciej. Wszysc ktorzy poinstalowali ten syf. TPSA widocznie jest tez winna za to, bo ostatnio transfer spadł !

Co za bullshit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj tego co napisałem, a potem pisz...

porty otwarte w liczbie 100?

tu nie chodzi o porty, a o limit jednoczesnych połączeń tcp/ip, których te poprawki limitują do 10-ciu i dlatego net tak zamula...

ja przez to instalowałem SP2 3 razy, pierwsze 2 leciał w kubeł bo właśnie nie

zwiększałem limitu połączeń i net zamulał strasznie, potrafiły nie ściągać się maile - timeout'y, nie otwierały się strony www w pierwszej kolejności te szyfrowane itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok na wirtualnym wszystko śmiga, wywalilem jedną starą poprawke, jakoś doszedłem do tego. Faktycznie jedna z poprawek z mniejsza połączenia do 10.

Teraz mam pytanie, jakbym nie robił i podmieniał plik TCPIP.SYS czy TCPIP.SY_ do katalogu i386 (chodzi o katalog instalki windowsa). To i tak po instalacji, chodzi net, ale jest mało portów, zmieniam programem evidpatch coś takiego do 100, reset i dalej jest to samo !

- czyli do instalki nici, programowo nici, jak to zrobić ???

- a w regu mam napisane, ale też nic nie daje !

A w jednym z ostanich poprawek po inf (było napisane o przyszłym SP3 dla windows XP)

edit:

Remi jak to robisz, ze odblokowujesz te porty ??

Ściągnalem nowszy plik który odblokowuje Evid2246patch z tej strony http://www.lvllord.de/download.php?url=en/...atch223d-en.zip

działa też, pod Windowsami 64 bity. A microsoft zrobić wielkie "XXX", że ruszył plik tcpip.sys.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=56399

cytat:

WYŁĄCZENIE LIMITU POŁĄCZEŃ TCP

Microsoft wprowadził to ograniczenie ze względów na szybkie rozprzestrzenianie się wirusów tj. Sasser czy Blaster. Niestety ogranicza nam ono korzystanie z programów peer2peer. W celu usunięcia ograniczenia wchodzimy do rejestru->HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters i zmieniamy wartość klucza 'TcpNumConnections' na '00000020'.

to nie to?

z tym, że wygodniej xp-antyspy, imho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że mnie pogieło, ale to nie była moja wina !!! Cytuje kolege Vertigo z exploda

M$ wypuscil w kwietniu kilka nowych latek

Po aktualizacji moj system nie jest juz taki sam jak kiedys

Objawy:

- nie moge uruchomic windows update: ladeuje sie strona m$ i w momencie kiedy powinno byc skanowanie obecnych hotfix'ow strona nagle zamiera - nic sie nie dzieje a na dole pisze ze wszystko sie juz zaladowalo. Po kiku minutach zaczynaja sie doczytywac jakies obrazki ktorych niewiadomo czemu brazkuje ale podaczas wczytywania wszystko sie zawiesza i dalej nic.

- niektore strony nie wczytuja sie, czasem sie wczytuja czasem nie, wczytuja sie tylko za 1 razem a potem juz wogole

przyklady:

www.explode.pl - czasem nie wczytuja sie obrazki, czasem cala strona

www.nowe.pl - wczytuje sie za 1 razem w calosci a potem juz tylko robi sie siwy ekranik na dole przegladarki pisze ze wszystko sie wczytalo i dalej nie dzieje sie nic - czasem po kilku minutach cos tam sie pokazuje

Wszysto to pod IE

Raz po zainstalowaniu FF niemal zadna strona nie chciala sie wczytac

z www.wp.pl na czele kiedy na IE wp sie wczytywalo

Przykladow takich dziwnych zachowan jest duzo wiecej.

Rozwiązanie cytuje:

Uwaga, mam wiadomości kilka z pierwszej ręki.

Oficjalne rozwiązania są tutaj:

http://www.mshelp.pl/ms/index.php?mod=view...tion&problem=29

Ale.. skoro jak piszą przyczyną jest wadliwa konfiguracja routera, to dlaczego każą zmieniać MTU na klientach. Smile

Okazuje się, że to niezupełnie pomaga. Czasem może pomóc ustawienie MTU 1500 na interfejsie ppp0 - pod warunkiem, że tepsa nie ma zbyt niskich ustawień na pólce (dotyczy SDI). W przypadku neostrady, a być może nie tylko, należałoby również zmienić MTU na karcie sieciowej serwera. Nie mam XP, więc nie mogę przetestować.

Jednak zwrócił się do mnie jeden z użytkowników (wcale nie na Freesco tylko na NND), który zmęczony kilkugodzinną walką, zadzwonił do Microsoftu. Kazali mu usunąć poprawkę 893066 i wyłączyć automatyczną aktualizację. Obiecali też podesłać jeszcze dziś poprawkę, która ten problem likwiduje. Jeśli ją dostanę postaram się ją gdzieś wystawić.

/edit/ tymczasowo: http://pa159.slupsk.sdi.tpnet.pl/mtu-xp.zip

A BTW problem nie dotyczy Freesco, lecz każdej sieci w której klientem jest XP, a funkcję routera pełni jakikolwiek komputer z linuksem lub nawet router sprzętowy (one zwykle mają embedded linux lub bsd).

Lub instalacja nowej łatki

KB893066 -› Usterka w TCP/IP może umożliwić zawyżenie przywilejów i atak typu Denial of Service

I oczywiście wywalenie poprzedniej "3066" z naszej instalki

Polecam i dzieki

CHOLERNY MICROSHIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi