szpak Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 i chłodnicach ..fajne co ciekawe gdzie i za ile mozna takie dostac a tu kilka fotek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 ten Sibak ciekawsko wyglada :) wszystkie sa sliczne vizualnie, pewnie wiekszosc tez wydajna, ale za ta kasa to sobie u nas cale WC pozadne poskaldasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 ja bym sie sklaniam do tch slimakowych dangera 3 a ten drugi to nie wiem jak sie nazywa jezeli fc nie wypali to zrobie sobie takiego dangerka ale z gora z miedzi nie plexy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukuest Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ktory typ WB jest najwydajniejszy? Slimak kwadrat, slimak okrag, nawiercany z najwieksza iloscia kanalow? pusty szescian? czy tez szescian z pinami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 czego nie chesz robic góry z plexy grzybu przeciez na wydajnosci raczej nie stracisz a fajnie wyglada bajerancko jeszcze wode zabarwic najakis fajny kolorek albo dosypac jakis drobniutkich bzdetów takich co by nei zapchały i bajer ..jeszcze podswietlic ultrafioletem i juz pełen wypas..a na koniec postawic obudowe na miejscu telewizora i sie w nia gapic heheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ktory typ WB jest najwydajniejszy? Slimak kwadrat, slimak okrag, nawiercany z najwieksza iloscia kanalow? pusty szescian? czy tez szescian z pinami?ten wb na gorze 1 po lewej to danger wygral testy byl link na tweak.pl a to co mowisz ten z pinami aluminiowymi przerabiany z radiatora to tesh bardzo dobra konstrukja ale ze wzgledoo na swoja budowe dosc ciezko (porownujac z klasycznymi frezowanymi wb) wykonac osobiscie posiadam blok poosty w srodku kwadratowy ale z zaokraglanymi kantami nie narzekam wiercone to poprzednia era blokow podwojne a nawet potrojne slimaki sa bardzo wydajne polecam okragle kanaly z tego wzgledu ze na kwadrtach woda zwalnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I_Mat Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 DangerDeny raczej wymiekają przy Swiftecu(lepiej wyfrezowany, zdecydowanie większa powierzchnia oddawania ciepła, tak więc albo Swiftech, albo I kolumna, II wiersz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ten pierwszy od lewej na górze IMHO wygląda ciekawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ten pierwszy od lewej na górze IMHO wygląda ciekawie. To Maze3 , jeden z najwydajniejszych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 a ja mam bloczek z wyfrezowanym slimakiem kwadratowym , toto bendzie chlodzic celka 566@850a wprzyszlosci moze cus innego :) , jak mi sie znudzi to odsprzedam. PS kolega załatwia obrubkę bloczkuf kture mialy byc a jeszcze ich nima. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ten pierwszy od lewej na górze IMHO wygląda ciekawie. To Maze3 , jeden z najwydajniejszych Mówiłem że ciekawy :)))). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 To prawda DangerDen - ten w lewym górnym rogu wygrał test na HardOP - był najlepszy wśród miedzianych -> mnie to zachęciło i już prawie złożyłem coś podobnego: Zdjęcia wnętrza zrobie jak tylko znów dorwę cyfraka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 To prawda DangerDen - ten w lewym górnym rogu wygrał test na HardOP - był najlepszy wśród miedzianych -> mnie to zachęciło i już prawie złożyłem coś podobnego: [img ]http://sstudio.republika.pl/mini.jpg] Zdjęcia wnętrza zrobie jak tylko znów dorwę cyfraka. fajnie ten twój bloczek wyglada musze i ja wrescie znalesc troche tego czasu i cos zrobic ale chyba po maturze mi sie to uda ehheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 29 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2002 Ja zrobiłem taki blok Ale na grafe to trzeba jakiś fikuśny zrobić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Ja sobie zamowilem tu bloczek pod cpu http://cpc.pl/cgibin/shop?show=b&sid=74c02ef4 moze to zaden wypas ale cena do przyjecia and zalezy mi przede wszytkim na ciszy nic poza tym no moze troche nizsza temp niz teraz mam ale to i tak nic nie da u mnie w podkreceniu cpu (moda na v core trza zrobic) :)))))))))))))))))))))))))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Ktory typ WB jest najwydajniejszy? Slimak kwadrat, slimak okrag, nawiercany z najwieksza iloscia kanalow? pusty szescian? czy tez szescian z pinami?Przy takiej samej dokłądności wykonania frezowany jest lepszy od wierconego. Chyba ślimak powinien być lepszy od kwadratowego przy takiej samej powierzchni oddawania ciepła z powodu mniejszych oporów, sześcian z pinami lepszy jest od tego bez pinów z powodu większej powierzchni oddawania ciepła. Ja będę miał walec z pinami a jaki będzie to się okaże :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 To Maze3 , jeden z najwydajniejszych Jesli chodzi o to, ktory z blokow jest najwydajniejszy, to jest to jedyna zgodna z prawda wypowiedz, a jest tak tylko za sprawa "jeden z" Chodzi zapewne o ten test na HardOC. Jesli o niego chodzi to jedyne do czego jest on przydatny to zeby wiedziec mniej wiecej ktore bloki sa 'dobre', a na ktore zwracac uwagi nie trzeba. Test niestety byl conajwyzej prymitywny, a jego sensownosc szczatkowa. Dlaczego? Poniewaz ci ludzie wzieli najbardziej popularne komponenty, jak Eheim 1250, chlodnice BlackIce i wiatrak i dolaczali do nich po kolei bloki. Zeby test porownawczy byl cos wart nalezy przeprowadzac wszystkie doswiadczenia w takich samych warunkach, i tu wlasnie zaczynaja sie schody. Kazdy blok ma inny opor, dlatego w kazdym z nich woda plynela z inna predkoscia, a co za tym idzie, nie mozna ich porownac. Malo tego, aby test byl wiarygodny nalezy nie tylko zapewnic IDENTYCZNY przeplyw wody przez kazdy z testowanych blokow, ale takze nalezy przetestowac kazdy z blokow przy kilku predkosciach przeplywu. Niektore bloki sprawuja sie znacznie lepiej przy nizszych przeplywach, podczas gdy przy wysokich zostaja daleko w tyle, i odwrotnie. My mamy mozliwosc wplywania na predkosc przeplywu, kupujac odpowiednie pompki, dobierajac dlugosc/srednice wew wezy, modyfikujac wloty/wyloty blokow. Kolejny aspekt to kompletny brak szczegolow dotyczacych samych testow, nie ma tam informacji odnosnie temperatury wody przed i za blokiem, a te sa przeciez bardzo wazne. Takze co z pasta termoprzewodzaca? Oni uzywali zdaje sie AS3, a z tego co wiem, pasta ta potrzebuje ok 1-2 tygodni aby sie 'ulezec', wtedy spelnia swoje zadanie najlepiej, tez brak informacji o tym. Ktory typ WB jest najwydajniejszy? Slimak kwadrat, slimak okrag, nawiercany z najwieksza iloscia kanalow? pusty szescian? czy tez szescian z pinami?Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zalezy od jakosci wykonania, predkosci przeplywu wody w bloku, jego oporow itd... czego nie chesz robic góry z plexy grzybu przeciez na wydajnosci raczej nie stracisz a fajnie wyglada bajerancko jeszcze wode zabarwic najakis fajny kolorek albo dosypac jakis drobniutkich bzdetów takich co by nei zapchały i bajer ..jeszcze podswietlic ultrafioletem i juz pełen wypas..a na koniec postawic obudowe na miejscu telewizora i sie w nia gapic hehehJest tylko jeden powod, dla ktorych lepiej nie kupowac/robic blokow z gorami z plexi. Problem w tym, ze plexi ma to do siebie... ze peka! Trzeba bardzo uwazac z takimi blokami, ostroznie nakladac weze itd itd... gra niewarta zachodu fajne co ciekawe gdzie i za ile mozna takie dostac a tu kilka fotekJesli chodzi o Maze3 to sa 3 wyjscia. 1. Kupic od producenta: DangerDen - wersja 3 kosztuje 45$ (180PLN) + 30$ (120PLN) przesylka do polski statkiem (4-6tygodni :) ), lub 50$ (200PLN) samolotem (1-2tygodni) 2. Jak ma sie kogos w angli, to mozna kupic na ExtremeCooling za 46Ł (~300PLN) lub sa tam tez inne bloki, dostarczaja za darmo, ale tylko na terenie angli. Przesylka do polski statkiem ~50PLN. 3. Zamowic u sasiadow, na stronie DangerDen jest Resellers, jest tego od groma w europie i maja wiecej blokow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Jesli chodzi o Maze3 to sa 3 wyjscia. 1. Kupic od producenta: DangerDen - wersja 3 kosztuje 45$ (180PLN) + 30$ (120PLN) przesylka do polski statkiem (4-6tygodni :) ), lub 50$ (200PLN) samolotem (1-2tygodni) 2. Jak ma sie kogos w anglii, to mozna kupic na ExtremeCooling za 46Ł (~300PLN) lub sa tam tez inne bloki, dostarczaja za darmo, ale tylko na terenie angli. Przesylka do polski statkiem ~50PLN. 3. Zamowic u sasiadow, na stronie DangerDen jest Resellers, jest tego od groma w europie i maja wiecej blokow... Hmm, ja za przesylke od DangerDena (a byla dosc spora) zaplacilem 38$ (USPS Air Mail), w sumie mozna sie z nimi dogadac - ten ich formularz do kitu oblicza cene, mi obliczylo 172$ za przesylke :!: wyslalem do nich maila i zrobilo sie z tego 38$, co do fakturki :mrgreen: tez da sie dogadac, mi dopisali ze w srodku w paczce sa uzywane czesci i przeszlo bez cla :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Ja wlasnie maila do nich wyslalem, i za 12lbs wlasnie wyliczyli tyle. Jak sprawdzalem na UPS.com, to wyskoczylo mi tez, 150$ za przesylka :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 Polecam lekture http://www.overclockers.com/articles546/index02.asp Jeszcze dwie rzeczy. Chciałbym sobie zrobić blok wodny wg. własnego projektu. W sumie analogiczny do tego Gemini Cool Standard , tyle że z miedzianym pokryciem. Pytanie brzmi: Jaką frezarką wykonuje się takie elementy, bo zwykłe nie dadzą sobie z tym rady. Sterowane numerycznie? Myśle, że na uczelni(PŁ) pan skrawacz za niewielką opłatą powinien to zrobić. Czy ktoś używał pompek wodnych Aquael PAT-midi, Albo Aqua-Szut 600? Chciałbym wiedzieć czy faktycznie są bezgłośne. Czy można im zaufać? Wyglądają zdecydowanie lepiej niż te oferowane na http://www.cpc.pl a może to jakieś niepozorny szczyt technologii? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 Polecam lekture http://www.overclockers.com/articles546/index02.asp Jeszcze dwie rzeczy. Chciałbym sobie zrobić blok wodny wg. własnego projektu. W sumie analogiczny do tego Gemini Cool Standard , tyle że z miedzianym pokryciem. Pytanie brzmi: Jaką frezarką wykonuje się takie elementy, bo zwykłe nie dadzą sobie z tym rady. Sterowane numerycznie? Myśle, że na uczelni(PŁ) pan skrawacz za niewielką opłatą powinien to zrobić. Czy ktoś używał pompek wodnych Aquael PAT-midi, Albo Aqua-Szut 600? Chciałbym wiedzieć czy faktycznie są bezgłośne. Czy można im zaufać? Wyglądają zdecydowanie lepiej niż te oferowane na http://www.cpc.pl a może to jakieś niepozorny szczyt technologii? :D oj mysle ze jednak na uczelni ani nigdzie indziej w polsce nie majom frezary numerycznej , no bo po co na uczelni taka frezara ? , tą frezarą robi się dokładne częsci to urządzen przemysłowych i tak dalej a nie po to by sie ktos nią bawił . A koszt takiego czegoś jest taki że możnaby wyposażyć kilka szkuł w tradycyjne frezarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 nigdzie indziej w polsce nie majom frezary numerycznejA wystarczyło wrzucić w gugla FREZARKA NUMERCZNA i nie wypisywać takich bzdur . :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 hmm na PW sa numeryczne frezarki tokarki elektrodrazarki itp wiec czemu na PŁ ma nie byc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 chodzilo mi o uczelnie , raczej zadna nie ma takiego sprzenta. !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 hmm godocie ze so ? , to sie trza rozejrzec i skorzystac !!! , hmm tyko miedz kupie i jedziem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 ta godomy ze som Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 hmm na PW sa numeryczne frezarki tokarki elektrodrazarki itp wiec czemu na PŁ ma nie byc?Na jakim wydziale na PW może jeszcze na Mechatronice :)) To by było zajeb..... A swoją drogą jest w Radomiu taka firma PMP (Precision Machine Parts) mój ojciec tam pracował. Tak jest od cholery frezarek numerycznych. Podobno jedna coś kolo 180 starych miliardów kosztowała. Ale jakie to są maszyny wrzucasz do niej dyskietke z projektem i ci robi co chcesz. Dokładność była na poziomie mikrometra czy jakoś tak. Qwa że ja sie wtedy jeszcze WC nie interesowalem zrobiłbym sobie najlepszy WB jaki może tylko być. Baze materiałową mieli taką że ho ho. Ojciec mi mówił że jest jakiś taki kosmiczny materiał ze 2 razy lepiej przewodzący ciepło niż miedz. To by dopiero było. Można by w tej firmie zamówić blok bez najmniejszych problemów. Dajesz projekt w Auto Cad i ci go tylko przekonwertują i już maszyna robi. Tylko jest jeden maluteńki problem ...... cena godzina pracy maszyny kosztuje 2000zł. :)) Taki mały ZONK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 p3dzi0r, nie wiem gdzie się kształcisz, ale moją uczelnię stać na różne poważne wydatki nad których zastosowaniem można by się długo zastanawiać. Frezarka numeryczna jeszcze jest zakupem który na siebie zarabia w przeciwieństwie do np zrywarki za 250tys, albo hamulca do turbin za 500tys. Taka frezarka to nie jest już teraz jakaś kosmiczna technologia. Jeden gościu na overclockers.com (z Francji bodajże), sam sobie zaprojektował blok i oddał do wykonania u siebie na uczelni. http://www.overclockers.com/tips247/ Jeżeli chodzi o kształt bloku, to moim zdaniem powinien mieć możliwie cienki spód, bo wtedy woda odbiera ciepło z bezpośredniej bliskości z prockiem (większa różnica temperatur --> szybsza wymiana ciepła). Musi tez umotliwiac swobodny przeplyw (przekrój poprzeczny kanalików nie moze byc duzo mniejszy od węża, bo wtedy rośnie ciśnienie, obciążenie pompy, a tym samym spada jej wydajność). Z drugiej strony blok musi być użebrowany bo wtedy spód zachowuje sztywność i oczywiście powierzchnia wymiany ciepła między wodą a miedzią się zwiększa. Moim zdaniem przy tak dużych prędkościach przepływu to że jest on bardziej laminarny czy burzliwy nie ma dużego znaczenia. Skomplikowane kształty (opór) i zmniejszenie przekroju powodują, że zdecydowanie spada ilość pompowanej cieczy. Pompa ma wydajność nominalną przy obciążeniu rownym 0. Przekroczenie pewnej granicy powoduje spadek wydajności do 0. Dlatego można ją zatkać palcem i nie pójdzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Frezarka numeryczna jeszcze jest zakupem który na siebie zarabia w przeciwieństwie do np zrywarki za 250tys, albo hamulca do turbin za 500tys. Taka frezarka to nie jest już teraz jakaś kosmiczna technologia. Jeden gościu na overclockers.com (z Francji bodajże), sam sobie zaprojektował blok i oddał do wykonania u siebie na uczelni. 1. Oj cena tej frezarki to jest raczej większa niż te 500tyś 2. Ciekawy jestem ile by chcieli na uczelni za wykonanie takiego bloku. 3.Ichmo koleś zamawiając blok na uczelni robiony na obrabiarce numerycznej mógł sie postarać o lepszy projekt bo wydajniejszy od tego to moge nawet w piwnicy zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...