Skocz do zawartości
mechl!n

- Historia Kilku Nagrzewnic -

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem "na tapetę" wziąłem najpopularniejszą chyba w naszym kraju chłodniczkę do WC- nagrzewnicę od opla (kadeta, astry, omegi, vectry, poldkaCARO i co tam jeszcze).

Założenie: wlutowanie gniazd złączek z gwintem 3/8" prostopadle do nagrzewnicy oraz przekształcenie (wizualne) nagrzewnicy w "PRO" chłodnicę.

Oto zawartość paczki (mam nadzieję, że ktoś docenia fakt pstrykania tak oczywistych fotek :-) ):

Dołączona grafika

Opel, jak opel:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Cechą szczególną jest zatkane cyną jedno z "oczek" grila.

Wstępne płukanie pozbawiło nagrzewnicę zbędnej zawartości- ropy (!!!) i minimalnej ilości kamienia.

Tej nagrzewniczki rozlutowywał nie będę- HARRISONy mają na tyle szczególną budowę (kanały "robią" jednocześnie za lamele, cały gril jest lutowany) że próba odlutowania/przylutowania pokrywy zbiorniczków mogła by zakończyć się ich rozszczelnieniem. To RAZ. A DWA- po ucięciu rurek looknąłem do wnętrza- czyściutko. Być może sprawdza się zapodana przez kogoś (sorki- nie pamiętam kogo) teoria o czystości niemieckich nagrzewnic...

Jako że rurki mocowane są w pokrywach zbiorniczków "lutem twardym" (stanowią ich integralną część- być może zgrzewanie w temp topnienia mosiądzu zbiorników i rurek połączyło je) i wylutowanie ich nie wchodziło w grę (zero cyny) w ruch poszedł brzeszczot.

Jeden z otworów powiększyłem kamykiem (mała średnica) szlifierskim montowanym w wiertarce (oj muszę wymienić w niej szczotki- zaczęła niedomagać biedulka).

Wlutowanie rurki i nagwintowanie jej to tylko formalność ;-) :

Dołączona grafika

Tutaj widać drugi otwór przygotowany do zalutowania (gdzieś zgubiłem pięciogroszówkę ;-) ):

Dołączona grafika

A po co będę go zalutowywał? Aby utrudnić sobie pracę gniazdo z gwintem nie wlutuję w miejsce po rurce- chcę, żeby gniazda rozmieszczone były symetrycznie względem osi nagrzewnicy (w oryginale rurki nie są symetryczne). Dlatego powiercę nowy otwór a ten zalutuję. Będzie z tym trochę roboty bo nowy otwór będzie "zachodził" na ten oryginalny... Pięciogroszówka będzie musiała przyjąć kształt półksiężyca.

I jeszcz coś co tygrysy lubią najbardziej- zaczątek "lusterka":

Dołączona grafika

Nadanie "oplowi" błysku nie stanowi problemu. Kwestią otwartą pozostaje jak długo przetrwa on w takim stanie... Miedź, więć i mosiądz "lubi" reagować z tlenem (a może azotem (?)- w każdym razie z powietrzem) co niesie za sobą fakt śniedzenia, utleniania i matu- m.in. dlatego właśnie maluję (jak i np. producent seri BI) swoje chłodniczki.

Można ewentualnie psiknąć lakierem bezbarwnym... Ale nie ja :-).

- CDoN -

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe- to by dopiero było (gdybym usunął jakoś tą cynę)! Prawdopodobnie rozszczelnił bym cały gril. Może mi się tylko zdawa, ale lamele polutowane są w ten sposób, że mają kontakt z wodą- stanowią jednocześnie kanały. "Ruszenie" tego niechybnie spowoduje przecieki... IMO oczywiście- jeśli może niech wypowie się ktoś, kto widział przekrój grila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem że ktoś prezentował fotki kanałów w "oplu"- nie wiedziałem tylko kto- dzięki kalwero.

Tak- chłodniczka będzie robiona na fiaciorową modłę.

Powierciłem już drugi otwór- wystarczy zlutować i nagwintować:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kalwero -> w moim przypadku nie było możliwe rozwiązanie które zastosowałeś- mój HARRISON ma zbiorniki w kształcie piramid- boki łączą się u góry tworząc krawędź a nie płaszczyznę jak to było w Twojej nagrzewnicy.

[hS.4f] Logan -> taki mam plan (malowanko na czarny mat). A że sobków nie widać- moje niedopatrzenie ;-) .

el_gringo_dado -> najpierw przylutowałem monetę, nawierciłem wiertłem otwór który następnie powiększyłem kamieniem szlifierskim montowanym w wiertarce. Można zrobić to inaczej- moneta w imadło i pilnik okrągły.

fipa15 -> blaszki boczne będą- przykładałem je prowizorycznie i elegancko to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wymiary ma popularny kadeciak ??

Pytanie drugie:

mechl!n jak robisz te miedziane rurki gwintowane ?? Jakie średnice co ma itd. Zdradź troszkę tajemnicy:)

1393535[/snapback]

Zeby nagwintowac rurke na gwint 3/8" musi ona mies srednice 15mm wewnetrzna i co najmniej 17mm zewnetrzna inaczej gwint przebije sie przez rurke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokonałem zdumiewającego odkrycia ;-) - mój kadet (jak i wiele innych harrisonów które widziałem w necie- choć nie jest to zasada) jest asymetryczny: na każde przejście przypada różna ilość kanałów... Ciekawe czemu miało to służyć- a pewnie miało skoro tak zaprojektowali to fachowcy:

Tutaj gniazda już polutowane i na próbę wkręcone choiny:

Boki harrisa już oblachowane:

Po wstępnym szpachlowaniu nagrzewniczka wygląda nadwyraz ochydnie- czekajta jednak końca:

- CDoN -

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blaszka miedziana.

Ze względu na specyficzną konstrukcję harrisonów bałem się lutowania (potencjalne rozszczelnienie). Dlatego przykleiłem ją jakimś dwuskładnikowym klejem do metalu. Co za tym idzie blaszka nie musiała być miedziana- i tak będzie malowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi