Skocz do zawartości
mechl!n

- Historia Kilku Nagrzewnic -

Rekomendowane odpowiedzi

No to jestem po kilku godzinach szpachlowania i szlifowania (mam pył w większości naturalnych otworów człowieka ;-) ).

Fotki dość marne- ostre słońce, białe powierzchnie- tego mój webcam "nie trawi":

Jak widać pozostaje jeszcze kilka ubytków do uzupełnienia- ale założony kształt już osiągnąłem.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle wygląda fantastycznie. Jak wyobraże sobie jej czarny kolorek i popatrze na swojego kadeta to mi się przykro robi.

Jakie straty przynosi szpachlowanie? Czy jest to odczuwalne w *C? A jak jest z samym malowaniem?

Edytowane przez Małkoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szpachlowanie zapewne minimalnie obniża wydajność nagrzewnicy- bo zbiorniki też się nagrzewają i też oddają ciepło do otoczenia. Myślę jednak, że są to wartości na granicy błędu pomiarowego (IMO).

Malowanie lameli- lamele maluję tylko po wierzchu- wychodzi to tak 5mm wgłąb grilla. Reszta pozostaje nietknięta- czysta miedź. Powietrze "przelata" przez całą grubość nagrzewnicy więc owiewa "nagi" metal.

Malowanko jutro lub pojutrze- dziś nie chce mi się już robić poprawek (a malowanko dopiero po szpachlowych poprawkach ofkoz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie. Kilka dni temu zakończyłem sezon grzewczy w domu (palenie w CO)- do tego czasu jedna z gotowych chłodniczek (mam ich już kilka B) ) leżała non-stop na kaloryferze. Pęknięć nie stwierdziłem.

Moja "produkcja" nie będzie masowa- nie mam stałego dostępu do nagrzewnic- nabywam je sporadycznie. Będzie tylko kilka perełek B) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę się podpiąć do tego tematu. Postanowiłem rozlutować jedną z moich nagrzewnic kupionych za 15zł :] Wybór padł na to coś od cholera wie czego (zdjęcia poniżej) :) Da się to rozlutować ?? Mówicie na kuchenką - a cyna nie będzie na nią kapać ??

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę się podpiąć do tego tematu. Postanowiłem rozlutować jedną z moich nagrzewnic kupionych za 15zł :] Wybór padł na to coś od cholera wie czego (zdjęcia poniżej) :) Da się to rozlutować ?? Mówicie na kuchenką - a cyna nie będzie na nią kapać ??

1420801[/snapback]

Cyne bedzie kapac na kuchenke... ale jak wystygnie to palcem ruszyl i od kuchenki odejdzie...

w temacie o lutowniczkach byo o tym...

Edytowane przez bartool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna- zadbana i do tego dość kompaktowa.

Tylko uważaj przy rozlutowywaniu- robienie tego nad kuchenką ma ten minus w porównaniu z rozlutowywaniem palnikiem że podgrzewasz stosunkowo większą powierzchnię- jeśli tego nie będziesz kontrolował możesz rozlutować luty kanałów ze zbiornikami- a naprawa tego nad kuchenką jest raczej awykonalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to jest temat o kadecie mechl!na - nie OT z innymi nagrzewnicami..

BTW co do nagrzewnicy z linku doolsa - wydaje mi sie że ma żelazne finy, chociaż dokłądnie nie widze bo słaba jakosc zdjecia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozlutowałem. Łatwo przyszło łatwo poszło :) Trochę się ciemna zrobiła ale to się da wyczyścić. W środku całkiem znośnie. Jeszcze nie czyściłem kanałów, nie chce mi się :) Może jutro. I najważniejsze że nie ma prawie żadnej zasranej rdzy czy innych kwiatków (to w kanałach to jakieś igły z choinki).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dools, mechl!k -> tak to żelazna wersja ;) widać po prostych finach...

Lepiej idz na szrot i za tą cene kup miedzianą wersje :)

PS. Ja coś z moimi fiatami mam pecha... ciekną gdzieś od środka :/ A najgorsze jest to że okazało się to po czyszczeniu i zlutowaniu... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miedzianego fiata/poldka kupiłem za 15zł w obudowie :) Jutro jadę na taki jeden fajny szrot coś się może nowego znajdzie.

EDIT - jutro to pewnie wszystko pozamykane będzie :mur: Więc w środę.

Edytowane przez Kwiecień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dools, mechl!k -> tak to żelazna wersja ;) widać po prostych finach...

Lepiej idz na szrot i za tą cene kup miedzianą wersje :)

PS. Ja coś z moimi fiatami mam pecha... ciekną gdzieś od środka :/ A najgorsze jest to że okazało się to po czyszczeniu i zlutowaniu... :/

1421035[/snapback]

o prawie tak jak u mnie... juz krucce zalutowalem zbiorniki zalutowalem i pupa ciekly w 2 miejscach... troche sie nameczylem ale jakos udalo mi sie zalatac obydwie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz... ja chciałem robić massive chłodzenie... 4 poldki :D

Obecnie mam ich w domu.... chyba z 7... :lol: i jedna łada :)

Ale z poldkami kaszka... rozlutowane.... po 2 elektrolizach... czyszczone of coz mechanicznie... i teraz coś tam zlutowałem... to od środka zbiorniczki ciekną :/ już mi się nieche z nimi robić.. :/

PS. Sorry za OT i już kończe :P

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qurde macie racje to moze byc i raczej jest zelazne...

poszukam cos na szrocie... i poszukam szrota :D :wink:

co do postu mechl!k'a to masz racje to jest temat mechl!a'a ale nic nie zaszkodzi jezeli tez zachaczymy o inne nagrzewnice... mechl!n chyba sie nie obrazi... przecierz nadal temat: Historia KILKU nagrzewnic... :rolleyes:

Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Ja coś z moimi fiatami mam pecha... ciekną gdzieś od środka :/

1421035[/snapback]

To może być skutkiem rozlutowywania na kuchence- pisałem o tym wcześniej. Jeśli zaś rozlutowujesz palnikiem- poprzedniego zdania nie ma :-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje konto na lycosie zawieszone- nie chce mi się przerabiać linków do zdjęć (może kiedyś to zrobię)...

Tymczasem mała sesyjka gotowej chłodniczki:

Świder (i inni rozlutowywujący na kuchence) -> również kanały mogą być przyczyną nieszczelności. Tak w przekroju wygląda kanał fiata (oraz łady i innych nagrzewnic nieHARRISONowatych):

Dołączona grafika

Jak widać łatwo rozszczelnić taki kanał.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi