Skocz do zawartości
bray

Semptron 2400+ I Msi Kt4av

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak jak w temacie mam Semptrona 2400+ (10x166Mhz),wentylator to Spire WR IV, do tego MSI KT4AV na KT400A - wgrany najnowszy bios, pamięci Kingston PC3200 400mhz, Seagate Barracuda 7200.7 160Gb, zasilacz 300W

dobra do pytań:

Wczoraj dostałem procka i dopiero dzisiaj zaczynam testy:

1) dałem wczoraj FSB na standardowych ustawieniach z 166 => 200 Mhz - efekt komp mi nie wstał - co może być powodem?

2) O ile mogę podnieść Vcore, żeby dalej było to bezpieczne?

3) Czy możecie drodzy Forumowicze napisać mi ile maks. wyciągliście z tego procka - najlepiej na tej płycie :)

To mój pierwszy post także jeżeli był już kiedyś ten temat to z góry przepraszam, a jeżeli nei to z góry dzięki za odpowiedź...

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na MSI KT4 (V lub AV) nie osiagniesz FSB 200MHz. Najwiecej widzialem 198 chyba, ale nie widzialem zeby ktos przekroczl granice 200MHz.

2. Na tej plycie max vcore to 1,75V. Mozna podniesc jedynie o 0,1V.

3. Spytaj wrozki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1) Trzeba mieć trochę nie pokolei w głowie, żeby sobie tak skakać ze 166 na 200 MHz ???? - płyta ma max dzielnik FSB/PCI = 5 , czyli przy 200 masz PCI=40 a AGP=80 - tego nie wytrzyma na dłużej żaden dysk ani karta grafiki - ciesz się że się komp nie podniósł bo mógł pójść z dymem !!!

Ad 2) Vcore możesz sobie dawać ile chcesz - nie ma tego dużo ! - ale podnosi się tylko jak jest taka potrzeba - jak chodzi stabilnie przy danych ustawieniach to nie podnoś - jak niestabilny to podnieś - jak nic to nie da to wróć do niższego napięcia i zmniejsz FSB itd. ( tu niestety trzeba poeksperymentować ! ).

Ad3) Max co możesz na tej płycie zrobić to 10x175 ( bo masz zablokowany mnożnik CPU ) - może 10x180 jak będziesz miał szczęście !

Na koniec uwaga - jak ten zasilacz 300W to Codegen lub podobny shit to zapomnij o jakimkolwiek kręceniu i módl się żeby Ci nie zadymiło lada dzień !!!

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...