dav19 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Mam taki mały problem. mam dysk 8 GB na którym mam zainstalowany windows milenium. Był to jedyny i główny dysk. Potem dokupiłem drugi 80 GB na który wrzuciłem XP. Z tym że: dysk ustawiony jest jako master a z powodu starego (raczej niezmienialnego już BIOSu) widzi go tylko jako 32GB (trudno na razie wystarczy- przez 2 miesiące) Przy instalacji XP nie chciała botować sie płytka intalacyjna. Dopiero odłączenie 8GB dysku ustawionego jako "slive" z systemem ME płytka ruszyła i nasąpiła instalacja. Ok. koniec, podłączenie spowrotem 8GB, start, brak opcji wyboru systemów, start XP i... rozpoznaje mi dysk z ME jako "E". C to XP, D to DVD, E to dopiero 8GB i F nagrywarka. i teraz pytanie. Po pierwsze jak ustawić "dla laika" możliwość wyboru systemów i jak z poziomu XP zmienic dyski aby widział 8 GB na miejscu "D" Konfiguracji kompa nie podaje bo w tym przypadku chyba nie ma wiekszego znaczenia tyle tylko ze jest to PIII 500 mHz pozdrawiam david Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Panel Sterowana > narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > magazyn > zarządzanie dyskami (prawy - zmień literę dysku i ścieżki) :) Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez PJ2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav19 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Panel Sterowana > narzędzia administracyjne > zarządzanie komputerem > magazyn > zarządzanie dyskami (prawy - zmień literę dysku i ścieżki) :) 1390426[/snapback] wielkie dzieki a co z wyborem systemu podczas botowania??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Czyli masz teraz : C = Xp , D = Me, E i F = CD i CDRW ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgiasz Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 co do tego ze bios widzi Ci tylko 32gb to wystarczy ze go zaaktualizujesz.. poszukaj w googlach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 co do tego ze bios widzi Ci tylko 32gb to wystarczy ze go zaaktualizujesz.. poszukaj w googlach.Wszystko zależy od tego na jakiej płycie ma posadzonego tego PIII 500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgiasz Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Wszystko zależy od tego na jakiej płycie ma posadzonego tego PIII 500. 1390804[/snapback] owszem ale nie podal. wiem tez ze jak sie wlacza fdiska (z dyskietki startowej) to on sie cos pyta czy wlaczyc obsluge duzych dyskow... nie jestem pewien dokladnie o co tam chodzilo bo nie mam czasu sprawdzic ale mozesz zobaczyc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav19 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Czyli masz teraz : C = Xp , D = Me, E i F = CD i CDRW ? 1390785[/snapback] Dokładnie. teraz mam juz zrobione tak jak piszesz. z tym ze botujący sie system nie widzi ME i uruchamia sie tylko XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav19 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 co do tego ze bios widzi Ci tylko 32gb to wystarczy ze go zaaktualizujesz.. poszukaj w googlach. 1390789[/snapback] mam starą płyte i nie ma ona uaktualnienia biosa z obsługą wiekszych dysków niż 32GB. sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav19 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 co więcej. Przy botowaniu systemu z płyty XP wybrałem opcje przeszukania i uaktualnienia bootctf. I znalazł tylko 1 system-XP. ME wogule nie widzi choc dysk pod XP widzi. A przy zamianie dysków mater-8GB, slive-32GB bios nie widzi 32GB i po wyszukaniu 8GB, none, DVD i CD nie rusza dalej. To znaczy ze Sigate Barakuda nie może chodzić jao "slive"? (sorry za spolszczanie nazw) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Może zaczniesz edytować posty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 (edytowane) co więcej. Przy botowaniu systemu z płyty XP wybrałem opcje przeszukania i uaktualnienia bootctf. I znalazł tylko 1 system-XP. ME wogule nie widzi choc dysk pod XP widzi. A przy zamianie dysków mater-8GB, slive-32GB bios nie widzi 32GB i po wyszukaniu 8GB, none, DVD i CD nie rusza dalej. To znaczy ze Sigate Barakuda nie może chodzić jao "slive"? (sorry za spolszczanie nazw) Nie wiem jak masz popodpinane te dyski na taśmach. Spróbuj tak, że na 1 taśmie podpepnij 8 GB jako primary master i cdrw jako slave, a na drugiej taśmie Baracude jako secondary master i dvd jako secondary slave. Kombinuj ze zworkami z wszystkich 4 napędów. Co do bootowania to stwórz plik boot.ini , wrzuć do głównego i wpisz do niego : [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect D:\ = "Microsoft Windows ME" Edytowane 16 Kwietnia 2005 przez PJ2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...