Skocz do zawartości
Femto

Maxtor 6y160m0 - Problem Z Zapisem :/

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk jak w opisie, i poza tym ze glosny i goracy to zapisuje z predkoscia jakis 3-5 Mb/s, czytalem ze te dyski podczas pierwszysch 10 uruchomien maja wlaczona domyslnie Write Verify ktora je spowalnia, ale ten dysk wlaczalem joz ponad 30 razy i dalej jest to samo :/ program WVSET ktory sciagnolem ze stronki producenta oczywiscie niedziala z dyskami SATA, wiec nieweim jak to cholerstwo teraz wylaczyc :/

prosze o pomoc ten dysk jest o wiele wolniejszy niz moj stary maxtor 5400 mpr i wiekszosc gier mi po prostu na nim przycina :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

niestety nie znam rozwiązania ale za to mam taki sam dysk i taki sam problem

dodatkowo dodam tylko kilka informacj (kto wie może pomocnych)

- również spotkałem się z pojęciem Write Verify z tym że nie wiem czy deaktywacja tej opcji związana jest z ilością włączeń kompa - gdzieś na necie spotkałem się z opisem tej opcji gdzie przedstawiony był wykres z jakiegoś programu obrazujący szybkośc zapisu - zapis na poziomie ok 7 MB/s a po przekroczeniu 70 GB wykres skacze na ok 25 MB/s (ja z problemem borykam się od kilku miesięcy tak więc 70 GB to już dawno przemieliłem, nie wspominając o 10 włączeniach sprzętu)

- dysk odczyt ma ok (pow. 50 MB/s) ale zapis stale oscyluje wokół 7 MB

- przegrywanie między partycjami - tu dopiero mam cyrk - dysk mieli niczym młockarnia

dodam tylko że serwis sprawdzał dysk i powiedzieli że jest ok - nawet wydruki z sandry przedstawili - i tam jest OK - zapi 24 MB

płyta:

ECS KT600 - z 80 Maxtora - również na SATA działa OK

procesor Althon XP 2,4

pamięć 512 MB Kingmax

innych dysków brak

pozostało mi jedynie rowiązanie pt. zakup innego dysku pod system i aplikacje a tego maxtora zostawić jako archiwum

może ktoś ma jekieś pomysły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi