McBoss Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 ...mam takie malutkie/prościutkie pytanko. mianowicie - jeśli mam kilka CD-ROM'ów (m. in. DVD-RoM, COMBO, CD, Nagrywarka CD-RW) są to napędy różnych firm (toshiba, samsung, lg, liteon), a pytanie brzmi - czy moge z w/w napedu wyciagnac laser i wladowac go do kazdego innego z w/w napedu? i bedzie dzialac? czy jednak musi byc tak: laser od DVD moze byc tylko z innego napedu DVD (tej samej firmy) itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brucek Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Jak rozbierzesz napedy to moze sie okazać, że w dwóch różnych napędach DVD będą siedzieć te same lasery. Tak się często zdarza gdyż nie wszyscy producenci sprzetu sami produkują podzespoły. Wtedy problemu być nie powinno. W innym przypadku raczej sie nie da. Nie polecam też przekładania lasera z DVD do DVDRW czy innych takich kombinacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 thx za odp mam jeszcze jedno pytanie: na obudowie nie ktorych napedow jest napisane: "Class 1 laser product to en 60825-1" a na innych "Class 1 laser product to iec 60825" wiec co to oznacza te "iec 60825" i "en 60825-1"?? jak znajde dwa napedy (np 2xDVD) ktore maja to samo napisane (np. "en 60825-1") to laser bedzie dzialac w drugim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 thx za odp mam jeszcze jedno pytanie: na obudowie nie ktorych napedow jest napisane: "Class 1 laser product to en 60825-1" a na innych "Class 1 laser product to iec 60825" wiec co to oznacza te "iec 60825" i "en 60825-1"?? jak znajde dwa napedy (np 2xDVD) ktore maja to samo napisane (np. "en 60825-1") to laser bedzie dzialac w drugim? 1393821[/snapback] EN 60825 i EN 60825-1 to normy bezpieczeństwa IEC (International Electrotechnical Commission) odpowiednio z 1984 i 2001 roku. Opisują one warunki jakie muszą spełniać urządzenia laserowe(dotyczy laserów na ciele stałym, gazowych, półprzewodnikowych itp. o długościach fali 180nm-1mm, z wyjątkiem obrabiarek laserowych)aby mogły zostać dopuszczone do użytku. Wiec to że te produkty spełniają tą sama normę np. EN 60825-1 nie oznacza że mają taką samą konstrukcję. Norma określa jedynie moc diody laserowej, skupienie wiązki, długość fali itp.Natomiast jeżeli masz dwa napędy (nawet tego samego producenta) spełniające różne normy to nasuwa się wniosek że są w różnym wieku i różnice w konstrukcji będą większe. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że w przypadku zmiany lasera na inny model (przy założeniu że fizycznie pasuje )na 99% występuje problem z kalibracją wiązki, czyli lasera nie można używać. W każdym urządzeniu laserowym elektronika sterująca i głowica stanowi komplet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...