Skocz do zawartości
Mazzi

Asus Czy Abit?

Rekomendowane odpowiedzi

lol, piszesz do mnie jak bym nie znal tych plyt i nie wiedzial ocb :D niektorym aqrat serial jest potrzebny, inna sprawa, ze na nf2 wypadl dosc kiepsko w porownaniu do VIA

Mam tylko jedną prośbe, jakbyś mógł to skoncz z tym "Q"

aqrat, qrde, squpił itp itd!. mnie to denerwuje niewiem jak was...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazzi

jezeli mocno ci przeszkadzaja dwa sloty na pamiec to wez asusa a7v880 lub abita kv7

mozesz tez spokojnie brac abita kw7 bo z twoim prockiem i tak poza fsb 160 nie wyjdzies ,wiec cale O/C bedziesz mogl przeprowadzic z biosu

tylko ze asus kosztuje tyle co kw7 a ma dodatkowo sieciowke 1000mb

powinienes plyte dobrac do zasilacza - asus ciagnie proca z 5v a abit z 12v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazzi

jezeli mocno ci przeszkadzaja dwa sloty na pamiec to wez asusa a7v880 lub abita kv7

mozesz tez spokojnie brac abita kw7 bo z twoim prockiem i tak poza fsb 160 nie wyjdzies ,wiec cale O/C bedziesz mogl przeprowadzic z biosu

tylko ze asus kosztuje tyle co kw7 a ma dodatkowo sieciowke 1000mb

powinienes plyte dobrac do zasilacza - asus ciagnie proca z 5v a abit z 12v

1396544[/snapback]

coraz wiecej za asusem przemawia, choc sentyment do abita mam wielki.. ahhh :)

mowisz plyta do psu dobierac... zasilacz to feel 350w. reszta konfiguracji to:

wdc 120gb

gf 5200fx

cdrom asus

czasami dochodza dwa dyski wdc 45gb, ale glownie sprzet kreci na tym co wyzej.

a co do procka to narazie athlon2400+ a kiedys moze jeszcze barton, takze kw7 to chyba nie za balco by pasil.

pozostaje wybor miedzy abitem nf7 a asusem na via. kurde, jeszcze sie tak nie czailem co kupic :D ale jak sprzedam ramy to ne bedzie czasu na czajenie sie tylko krotka pilka... chyba bede moneta rzucal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pozatym ze nf oferuje blokade pci to chyba nie trzeba nic wiecej ;] do ocowania

1397050[/snapback]

asus a7v880 tez ma blokade pci/agp

asus jest znacznie lepiej wyposazony - chocby samo szybkie sata posiada ,a oddzielny kontroler kupowac to min.90pln i za specjalny to on nie bedzie

moim zdaniem jezeli wybierac to miedzy asusem a7v880 a abitem nf7-s ,a ten z koleji sporo drozszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mowie o s co jest sporo drozszy to mobo teraz kosztuje nie cale 300 co wydaje mie sie calkiem ciekawa propozycja ...

co do blokady to pamietam ze na jakims mobo tak byl ze nie do konca dzialalo bo niby sie w biosie zalacza ...

asus sie nie pochwali modami i biosami ... itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA tu widze usera ktory nie nastawia sie na maxymalne O/C tylko raczej celuje w segment lekkiego o/c i laitowej pracy kompa ,a nie pali sie wydac najwiekszej kasy

wiec wyposazenie plyty jest w tym przypadku wazniejsze niz roznica w osiaganej fsb rzedu 10-15MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA tu widze usera ktory nie nastawia sie na maxymalne O/C tylko raczej celuje w segment lekkiego o/c i laitowej pracy kompa ,a nie pali sie wydac najwiekszej kasy

wiec wyposazenie plyty jest w tym przypadku wazniejsze niz roznica w osiaganej fsb rzedu 10-15MHz

1397323[/snapback]

KGB masz 100% racje:)

a nic nie powiedzieliscie o abicie NF7S2G. moze jego ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. ok250 zlociszy, to jeszcze do polkniecia a seriala ma i sieciowke gigufke .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB masz 100% racje:)

a nic nie powiedzieliscie o abicie NF7S2G. moze jego ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. ok250 zlociszy, to jeszcze do polkniecia a seriala ma i sieciowke gigufke .

1397425[/snapback]

ajaj nf7s2g to ten kastrat, ehh nie zaczailem na poczatku. wiec odpada:)

coraz blizej mi do asusa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mazzi pozyjesz zobaczysz ze mogle wybrac lepiej a te pare zl raczej Ci nie zbawi ... no nic powodzenia :)

szkoda tylko ze nikt nie dodal ze jak mobo jest do max oc to znaczaco ulatwia sprawe lightowego oc itd ale to jest inna sprawa robisz co chcesz Twoja kasa ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem A7V880 dwa dni - wymieniłem na A7N8X-E...

Kijowa regulacja napięcia CPU (albo 1.5V (default), albo od razu 1.72V), nie działała przy 1.5V na FSB>175.

Generalnie odradzam...

Lepszy A7N8X-E lub, jeszcze lepiej NF7-S (299,- w proline)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku nie kupuj nic na VIA ... miałem kiedyś płyte na VIA , ale po przesiadce na nForce2 poczułem różnice.

kup sobie : ABIT NF7-S lub SL rev.2.0 (cena 299zł) a płyta naprawde dobra.

Chociaz ja na twoim miejscu bym sprzedał to co masz teraz i kupił nowego proca i płyte, np MSI NEO-FSR (podobno dobra i tania) oraz SEMPRONA 2800 (s. 754) , znaczenie leszpy wybór , i przyszłościowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaz ja na twoim miejscu bym sprzedał to co masz teraz i kupił nowego proca i płyte, np MSI NEO-FSR (podobno dobra i tania) oraz SEMPRONA 2800 (s. 754) , znaczenie leszpy wybór , i przyszłościowy.

Wspomniałem wczesniej, Mazzi chyba tego nie rozwaza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku nie kupuj nic na VIA ... miałem kiedyś płyte na VIA , ale po przesiadce na nForce2 poczułem różnice.

kup sobie : ABIT NF7-S lub SL rev.2.0  (cena 299zł) a płyta naprawde dobra.

1400080[/snapback]

są dwie plyty MSI NEO-FSR, wiec pisz precyzyjniej:

MSI K8N NEO FSR - Nforce3 250Gb - ta polecam

MSI K8T NEO FSR - NA K8T-800 - na Chipsecie via , ktory tak odradzasz :-).

I obie sa na socket 754 :-)

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniałem wczesniej, Mazzi chyba tego nie rozwaza.

1400281[/snapback]

to fakt, niechetnie, ale chcialem zostawic swojego athlonka, bo sprzedaz procka, plyta na s754 to dodatkowe 200plnow wiecej, a ja ostatnio troche biduje.

zreszta na kompie zawsze sie straci, a chcialbym jak najmniej. moze za rok zmienilbym ath2400+ na jakiegos bartka. a dopiero pozniej wszystko na s754.

sam nie wiem, zreszta sdrow nie moge shandlowac, wiec sie wszystko odwleka :)

a semp na s754 powiedzmy 2.4 duzo wydajniejszy od athlona tb 2.4+?

moze wogole sie wstrzymac z pol roku i przeskoczyc na s754, moze troche ceny pospadaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz zmieniac na s754 to szykuj sie na dolozenie wiekszej kasy ,zwlaszcza ze co lepsze plyty na s754 sa dosc drogie

no chyba ze wezmiesz Asrocka Combo-Z - idealne rozwiazanie na dlugowieczna plyte w cenie 230pln ,niestety bardzo srednia do o/c (nie tragiczna ,ale nie kozaczy)

jezeli zostajesz przy socketA to ja na dzien dzisiejszy bralbym Abita KV7 (nie mylic z kv7-v) - kosztuje ponizej 200pln ,a jedyne czego nie ma to 1000mb lan (ma 100mb) i napiecie pamieci do 2.8v (co przy laitowym o/c w zupelnosci wystarczy)

do lekkiego o/c to nawet nie trzeba radiatorow na mosfety zakladac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz zmieniac na s754 to szykuj sie na dolozenie wiekszej kasy ,zwlaszcza ze co lepsze plyty na s754 sa dosc drogie

no chyba ze wezmiesz Asrocka Combo-Z  - idealne rozwiazanie na dlugowieczna plyte w cenie 230pln ,niestety bardzo srednia do o/c (nie tragiczna ,ale nie kozaczy)

jezeli zostajesz przy socketA to ja na dzien dzisiejszy bralbym Abita KV7 (nie mylic z kv7-v)  - kosztuje ponizej 200pln ,a jedyne czego nie ma to 1000mb lan (ma 100mb)  i napiecie pamieci do 2.8v (co przy laitowym o/c w zupelnosci wystarczy)

do lekkiego o/c to nawet nie trzeba radiatorow na mosfety zakladac :D

1402389[/snapback]

a co powiesz o plytach, ktore wymienilem w topicu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=129013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi