Saabotaz Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 mozna kupic zabezpieczenia przeciw piorunom zaklada sie to na kable od radiowki, na allegro nawet kiedys takie cos widzialem 1395689[/snapback] Takie coś wpinane w kable sieciówek to są tylko zabezpieczenia PRZECIWPRZEPIĘCIOWE a nie ANTYPIORUNOWE. Jeśli piorun walnie w kabel to nic nie przetrwa. Natomiast sieciówka posiada pewne zabezpieczenia, sygnał z kabla przechodzi przez transformatorek albo optoizolator, mogą się upalić i zabezpieczyć resztę lub moga nie wytrzymać i popalić resztę kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HuBi_ Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 O kurcze chyba bede ZAWSZE odlaczal kompa od pradu i sieciówki!! Jak by mi sie cos stalo z moja kizia-mizia to chyba bym sie zabil! moj misaczek musi zyc!! (wiem ze to brzmi troche pedalsko :D :D :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 U mnie kiedyś piorun trzepnął w blok. W kompie zobaczyłem piorun kulisty, posypały się iskry, że aż zgrzytnęło...i przeżył. Co najlepsze wszystko zasilał Codegen B) Kwestia szczęścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...