Skocz do zawartości
unnamed

Iskry Iskry GA-7VAXP

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojecia dlaczego,ale zaczęło mi się dymić z HDD,siadła grafa,HDD,no i MOBO...nie wiem przez co to mogło się stać...z całego zestawu działa tylko RAM i PROC...Może przez zasilacz,może przez płytę główną...w sumie taki config jak mój...normalnie mam 3 koła w plecy :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia dlaczego,ale zaczęło mi się dymić z HDD,siadła grafa,HDD,no i MOBO...nie wiem przez co to mogło się stać...z całego zestawu działa tylko RAM i PROC...Może przez zasilacz,może przez płytę główną...w sumie taki config jak mój...normalnie mam 3 koła w plecy :!:  :!:  :!:

moj kolega mial identyczna sytuacje tydzien temu, wszystko doslownie wszysko padlo a z hdd nawet zaczal leciec dym i wstepnie ustalono ze to wina dzielnika zasilania na plycie (jakos tak sie to nazywa) po prostu mobo dala za duze napiecie. Koles kupil nowy sprzet bo gwarancji juz nie mial na tamto to jest dopiero pech :( ty mozesz oddac do serwisu i najprawdopodobnie uznaja i dadza nowy sprzet :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze , nie mam pojecia jak dobra plyta glowna moze dopuscic do tego zeby tak duzo rzeczy sie zjaralo i to wpietych nie jak twardy dysk wprost do zasilacz , ale na slocie AGP .

Tylko mi nie mow ze masz zasilke spod znaku C , bo jak tak to sie pewnie przeciazyla i zaczyla kiszke robic .

Ciekaw jestem ile trwala cala ta akcja .

A i jeszcze jedno jezeli grafa nie zjarala sie w doslownym slowa znaczniu tzn nie widac na niej zadnych sladow spalenia , to z gwarancja nie bedzie problemow . W serwisie powiedz ze mobo sie nie wlaczyla poprostu, nie mow nic o zadnych iskrach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi mowi ze to plus przedostal sie na obudowe (...)

Gdyby tak było to zrobiłoby się jedynie zwarcie które zablokowałoby pracę przetwornicy w zasilaczu - zasilacz poprostu wyłączyłby się. Jakiś czas temu podobną awarię kompa miała moja koleżanka - spaliło się wówczas wszystko oprócz procesora. Zawinił zasilacz który dawał 2x większe napięcia - zamiast 5V było 10V, a zamiast 12V -> 24V :!: Wiatrak na procesorze nieźle zapierdzielał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg najnormalniej w świecie popsuł się zasilczacz i dał za duże napięcia, spalił dysk, grafe, płytę. na ogół pali się przy okazji

proc - tu jakiś dobry model :)

oddawałem niedawno do wymiany gwarancyjnej części z 2 takich kompów. Prawie wszystko zostało wymienione na nowe.

dobry zasilacz to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko trwalo z 2 sekundy...iskra,dym i smierdzialo w pokoju jeszcze z 2 godziny :? ...jade zaraz do sklepu oddawac sprzeta...Mam nadzieje ze to nie zadna wada MOBA bo mam taki sam sprzecik...ten spalil sie mojemu bratu...Cedek i nagrywara dzialaja,fdd chyba tez...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się też wydaje że to zasilacz, warto zainwestować w dobry i mieć spokuj bo od tego zależy "życie" całego sprzętu

Ja bym tak nie był tego pewien. Bo skoro miałby to byćzasilacz to i cd i cdrw prawdopodobnie by też tego nei wytrzymały, skoro hdd poszedł do nieba (albo piekła :twisted: ) to one by teżtam zawitały...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się też wydaje że to zasilacz, warto zainwestować w dobry i mieć spokuj bo od tego zależy "życie" całego sprzętu

Ja bym tak nie był tego pewien. Bo skoro miałby to byćzasilacz to i cd i cdrw prawdopodobnie by też tego nei wytrzymały, skoro hdd poszedł do nieba (albo piekła :twisted: ) to one by teżtam zawitały...

Dokladnie mi raz wybuchl zasilacz na plycie A-Trend ;) i wszytko przetrwalo i raz pieknie sfajdolil sie zasilacz na obecnym Asusie jakiego posiadam i tez plyta wytrzymala chociaz zasilka sie kopcila ze 3 sekundy , iska szla sobie przez caly zasilacz jadac po sciezkach . Mam nadzieje ze wiecej mnie to nie spotka ;) , suma sumarum teraz mam dobra zasilke ;)i mam nadzieje ze nie bedzie do trzech razy sztuka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no tak zasilacz moge kupic tylko prosze podajcie mi www jakiegos sklepu (najlepiej zebym mogl kupic tam wysylkowo)  :|

ile chcesz wydać??

hehe, jak najmniej...znalazlem Enermaxa za 380zl (350W)...drogo jak cholera..............mysle ze do 300zl moglbym dac za jakis dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był podobny przypadek, padło mi wtedy mobo(ten co w podpisie - wymeinili :) ), hdd, po kilku dniach padł cd(ale nie wiem czy to od tego czy fabryczna wada(el-dżi), reszta ocalała, aha, no i jesio kieszonka mi padła :), no ale w moim przypadku nie widziałem żadnych iskier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no tak zasilacz moge kupic tylko prosze podajcie mi www jakiegos sklepu (najlepiej zebym mogl kupic tam wysylkowo)  :|

ile chcesz wydać??

hehe, jak najmniej...znalazlem Enermaxa za 380zl (350W)...drogo jak cholera..............mysle ze do 300zl moglbym dac za jakis dobry
mi było ciężko znaleźć jakiś koło 300zeta więc kupiłem fortrona na 4max

ale jest 350W za 230zeta na komputroniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...