Skocz do zawartości
grzmot

Ketchup Kontra Musztarda

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam 100% ketchup. Musztarda raczej mi nie wchodzi. Nie jem jej. Jeśli zaś chodzi o sam ketchup, to swego czasu hitem był zielony ketchup. Smak miał niesamowity, ale cena odstraszała - 2 razy droższy od czerwonego.

Z ostrości, to niesamowicie też mi smakuje chrzan. Ale raczej to się je na święta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm... jest taka musztarda, nie pamiętam nazwy, w której są całe ziarna gorczycy. Super jest :]

Do tego kamis rosyjska do zadań specjalnych :lol: (testowanie wytrzymałości gości, zakłady na przyjęciach kto wytrzyma/kto zrobi głupszą minę... więcej na niej zarabiam pewnie niż kamis :D )

Poza tym każda inna- saper...sarepska, delikatesowa, etc.

 

Keczupy używam tylko do frytek i innego fast fooda.

Ogólnie- lubę ostrości w dowolnej postaci, ale z naciskiem na musztardy ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuję stary temat bo naszła mnie ochota na porównanie.

 

Wielka trójka to dla mnie osobiście:

 

ketchup: McDonalds firmy Develey

musztarda: stołowa i sarepska firmy Pegaz

majonez: Świdnicki firmy M&J

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

moj ulubiony ketczup- hellmans napoli

musztarda to niezniszczalna stołowa roleski

 

kurcze każdy zachwyca się tym ketczupem włocławek - trzeba będzie zakupić przy najbliższej okazji

Edytowane przez dzej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A zna ktoś taki wynalazek jak Krzepki Radek (keczup)? Dla mnie absolutny hit, po prostu od razu wracają mi wspomnienia smaku keczupu z końca lat 80 jak za małolata na wakacjach jadłem parówki na działce u babci.

 

A z musztard to Roleski, różne smaki chociaż preferuje zdecydowanie te ostrzejsze. A co lepsze m czy k? IMO spór nie rozstrzygalny ;)

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie króluje keczup .

 

W tej chwili Tortex łagodny , choć najczęściej jakiś keczup z biedronki - nie pamiętam nazwy .

 

Za to nie lubię keczupu z Pudliszek , choć jak nie mam żadnego innego to jem .

 

Samego keczupu używam do różnych dań - zapiekanki, pizza , domowe hamburgery ( bułka + kotlet mielony ) , kiełbasy , kotlety schabowe , kurczak i inne mięsa , tosty , do kanapek - z serem i/lub szynką .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie popularność tortexu. Jak dla mnie tortex powinien być osobnym produktem spożywczym jak keczup, musztarta, majonez i... tortex. Jak dla mnie to nie jest keczup i nigdy nim nie był - to po prostu tortex inna kategoria kulinarna :D i jest w tym bezkonkurencyjny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam tez nie wiem jak mozna w ogóle włożyc do ust cos takiego jak tortex??!?!?!

 

Wystarczy spojrzec na etykiete i ilość pomidorów w składzie.

Ja od wielu lat jjem i kupuje TYLKO ketchupy HEINZ - sa najlepsze jak dla mnie zdecydowanie - a probowałem juz wiele marek ketchupu.

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Edytowane przez Sewer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy spojrzec na etykiete i ilość pomidorów w składzie.

 

Widzę, że ładnie dałeś się nabrać na chwyt marketingowy Heinz. :) Rozumiem, że myślisz, że 132g pomidorów na 100g ketchupu to dużo więcej niż 37% koncentratu pomidorowego ? ;) Z przykrością stwierdzam, że z tych 132g pomidorów zrobi się jakieś 1/3 masy na koncentrat czyli w efekcie około 44g +/- 3g koncentratu. Owszem 45% to więcej niż 37% , ale nie determinuj wyboru ketchupu wyłącznie ilością "pomidorów w składzie" , sprawdź też daty ważności ;) Heinz czy Hellmans będą przynajmniej połowę krótsze - nie ma takiej ilości chemii, kwestia też, z jakich pomidorów jest robione itd. Skład procentowy to według mnie poboczny wyznacznik. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Maciek ja determinuje ketchup praktycznie wylacznie na podstawie smaku :)

 

Ok, nie wiem czemu, ale odniosłem wrażenie, że ilość pomidorów jest głównym wyznacznikiem. :) My bad. Dla mnie również Heinz no i Hellmans (Sicilia/Napoli) to najlepsze ketchupy na naszym rynku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...