Jump to content
Sign in to follow this  
grzmot

Ketchup Kontra Musztarda

Recommended Posts

Musztarda najlepsza tej firmy na d, nie pamietam lub sarepskie obojętnie jakiej firmy.

 

a kEcZuP to ten w mcdonaldzie jest dobry, firmy heinz, a zwykły heinz tez dobry ale drogi. na codzień ten z tesco/geant lub ankorp :D

Edited by pentliczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam 100% ketchup. Musztarda raczej mi nie wchodzi. Nie jem jej. Jeśli zaś chodzi o sam ketchup, to swego czasu hitem był zielony ketchup. Smak miał niesamowity, ale cena odstraszała - 2 razy droższy od czerwonego.

Z ostrości, to niesamowicie też mi smakuje chrzan. Ale raczej to się je na święta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ubie to i to, pol na pol B)

A ja i to i to zmieszane :P

 

Lukam, sobie lukam po forach patrze tu a tu moje konto ktos przeniosl z jakiegos innego fora , podejzewam ze z HT.pl

:blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... jest taka musztarda, nie pamiętam nazwy, w której są całe ziarna gorczycy. Super jest :]

Do tego kamis rosyjska do zadań specjalnych :lol: (testowanie wytrzymałości gości, zakłady na przyjęciach kto wytrzyma/kto zrobi głupszą minę... więcej na niej zarabiam pewnie niż kamis :D )

Poza tym każda inna- saper...sarepska, delikatesowa, etc.

 

Keczupy używam tylko do frytek i innego fast fooda.

Ogólnie- lubę ostrości w dowolnej postaci, ale z naciskiem na musztardy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta z gorczyca to musztarda francuska ,a rosyjska to nic specjalnego ja tam min nie robie tylko w nosie piecze ;) kwestia przyzwyczajenia do ostrych potraw i przypraw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuję stary temat bo naszła mnie ochota na porównanie.

 

Wielka trójka to dla mnie osobiście:

 

ketchup: McDonalds firmy Develey

musztarda: stołowa i sarepska firmy Pegaz

majonez: Świdnicki firmy M&J

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak musztarda, to tylko czeska (nie pamiętam nazwy) Kremska.

Do odstania w Cerfie i Kufie za śmieszne pieniązdze w dużych słoikach.

 

Lepszej nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ketchup Włocławek najbardziej mi smakuje do pizzy bo ma delikatny smak.

Do hotdogów najbardzij mi smakuje ketchup 7 fanex ten z orlenu.

Do frytek ketchup McDonalds.

Do kanapek Pudliszek (dla dzieci).

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepsze ketchupy to są ukraińskie Torczin. Do dostania na allegro, polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co prawa to prawda, zółty, czarny i niebieski niebo w gębie. :-P Z polskich wyrobów to lubie pudliszki do pizzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moj ulubiony ketczup- hellmans napoli

musztarda to niezniszczalna stołowa roleski

 

kurcze każdy zachwyca się tym ketczupem włocławek - trzeba będzie zakupić przy najbliższej okazji

Edited by dzej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego :

moj ulubiony ketczup- hellmans napoli

Nie przestawisz się na ten ;) :

kurcze każdy zachwyca się tym ketczupem włocławek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zna ktoś taki wynalazek jak Krzepki Radek (keczup)? Dla mnie absolutny hit, po prostu od razu wracają mi wspomnienia smaku keczupu z końca lat 80 jak za małolata na wakacjach jadłem parówki na działce u babci.

 

A z musztard to Roleski, różne smaki chociaż preferuje zdecydowanie te ostrzejsze. A co lepsze m czy k? IMO spór nie rozstrzygalny ;)

Edited by maSTHa212

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie gdzie je dostać? Chętnie bym spróbował.

Krzepki Radek pikantny i Słodka Ania łagodna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Markpol chociażby. U mnie też w zwykłym warzywniaku osiedlowym. Głowy nie dam, ale może to produkt regionalny chociaż wątpię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie króluje keczup .

 

W tej chwili Tortex łagodny , choć najczęściej jakiś keczup z biedronki - nie pamiętam nazwy .

 

Za to nie lubię keczupu z Pudliszek , choć jak nie mam żadnego innego to jem .

 

Samego keczupu używam do różnych dań - zapiekanki, pizza , domowe hamburgery ( bułka + kotlet mielony ) , kiełbasy , kotlety schabowe , kurczak i inne mięsa , tosty , do kanapek - z serem i/lub szynką .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawia mnie popularność tortexu. Jak dla mnie tortex powinien być osobnym produktem spożywczym jak keczup, musztarta, majonez i... tortex. Jak dla mnie to nie jest keczup i nigdy nim nie był - to po prostu tortex inna kategoria kulinarna :D i jest w tym bezkonkurencyjny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam tez nie wiem jak mozna w ogóle włożyc do ust cos takiego jak tortex??!?!?!

 

Wystarczy spojrzec na etykiete i ilość pomidorów w składzie.

Ja od wielu lat jjem i kupuje TYLKO ketchupy HEINZ - sa najlepsze jak dla mnie zdecydowanie - a probowałem juz wiele marek ketchupu.

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Edited by Sewer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy spojrzec na etykiete i ilość pomidorów w składzie.

 

Widzę, że ładnie dałeś się nabrać na chwyt marketingowy Heinz. :) Rozumiem, że myślisz, że 132g pomidorów na 100g ketchupu to dużo więcej niż 37% koncentratu pomidorowego ? ;) Z przykrością stwierdzam, że z tych 132g pomidorów zrobi się jakieś 1/3 masy na koncentrat czyli w efekcie około 44g +/- 3g koncentratu. Owszem 45% to więcej niż 37% , ale nie determinuj wyboru ketchupu wyłącznie ilością "pomidorów w składzie" , sprawdź też daty ważności ;) Heinz czy Hellmans będą przynajmniej połowę krótsze - nie ma takiej ilości chemii, kwestia też, z jakich pomidorów jest robione itd. Skład procentowy to według mnie poboczny wyznacznik. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maciek ja determinuje ketchup praktycznie wylacznie na podstawie smaku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maciek ja determinuje ketchup praktycznie wylacznie na podstawie smaku :)

 

Ok, nie wiem czemu, ale odniosłem wrażenie, że ilość pomidorów jest głównym wyznacznikiem. :) My bad. Dla mnie również Heinz no i Hellmans (Sicilia/Napoli) to najlepsze ketchupy na naszym rynku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sprobojcie ketchupu "Siodemka".

Jezeli chodzi o smak... miazdzy reszte.

 

Musztarda Kamis - Rosyjska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.