Marcin18 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Ściągał ktoś blachę chroniącą jądro na P4? Noszę się z takim zamiarem, bo słyszałem że temp może spać i oc może wzrosnąć. Chłopaki z działu AMD ściągali ze swojch procków i nie żałują. Pytanie: Jakie są konsekwencje tego, że ściągnę IHS-a? Da się go potem z powrotem przykleić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Powinieneś zyskać pewnie z 1-3 stopnie, ale za ryzykiem ze coś sknocisz albo pokruszysz rdzeń. Twój wybór, ja odradzam chyba ze bardzo tego chcesz to rób co uważasz za słuszne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Z Athlonów ściągają i sie nie boją, że ukruszą. Pytam się bo nie wiem jak jest z P4. Wkońcu to droższa zabawka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Taaa, nie boją sie :lol: Mają pełno w porach, że proc padnie :lol: Dla mnie sciaganie jest bez sensu bo to ryzykowne i nie zyskujesz prawie, że nic w wiekszosci przypadków. Tracisz również gwarancje. Z P4 też mozna, ja ze swojego napewno nie będę zdejmował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Sciagniecie IHS z Prescotta skutkuje smiercia CPU na miejscu z tego prozaicznego powodu, ze z blacha odchodzi caly rdzen :D Ukruszenie K8 bez helmu jest o trudniejsze, bowiem chlodzenie mocowane jest w tylko 2 punktach na osi symetrii rdzenia i w razie niepowodzenia radiator opiera sie o krawedz CPU. P4 ma chlodzenie po przekatnej, wiec jesli zrobisz to nieuwaznie to radiator sie przekrzywi i w bardzo niemily sposob zawisnie na rogu rdzenia kruszac go znacznie skuteczniej niz krawedz K8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Sciagniecie IHS z Prescotta skutkuje smiercia CPU na miejscu z tego prozaicznego powodu, ze z blacha odchodzi caly rdzen :D Ukruszenie K8 bez helmu jest o trudniejsze, bowiem chlodzenie mocowane jest w tylko 2 punktach na osi symetrii rdzenia i w razie niepowodzenia radiator opiera sie o krawedz CPU. P4 ma chlodzenie po przekatnej, wiec jesli zrobisz to nieuwaznie to radiator sie przekrzywi i w bardzo niemily sposob zawisnie na rogu rdzenia kruszac go znacznie skuteczniej niz krawedz K8. 1395709[/snapback] No i o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję, nie będę ryzykował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1wlodek Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 sciagać to moze nie (spoer ryzyko) ale mozna go poszlifowac papierem wodnym 1200 i wyrszym widziałem opis na Overclocers.com ziomek szlifował az zobaczył wyłaniajacy sie z pod blachy zarys kwadratowego jadra P4. metoda napewno bezpieczniejsza tylko nie wolno pszesadzać!!! i blacha ktora pozostaje do okoła jest czyms w rodzaju coperszima (czy jakoś tak chodzi o te nakładki do Athlonow XP) jak na AMD zycze powodzenia pozdro for ALL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 he gdzies widzialem fotki ze zdjetym ihsem z p4 moim skromnym zdaniem nie ma to sensu .. he he bo 1-3 *C to nie robi roznicy .. przy chlodzeniu AC albo WC jak jush to tylko FC :) he he tam to sie mozna bawic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 ściagajcie nie penkajcie;) zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 ściagajcie nie penkajcie;) zobaczymy co z tego wyjdzie 1396698[/snapback] To sie nazywa motywacja hahah :D Ja tam bym w zadnym wypadku nie ściągał bo jak dla mnie bez sensu ;] A z P4 da sie sciagnac bez uszkadzania proca bo kolesie na XS to robili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1wlodek Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 można nie ma probemu ale jak ktoś bardzo chce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 To sie nazywa motywacja hahah :D Ja tam bym w zadnym wypadku nie ściągał bo jak dla mnie bez sensu ;] A z P4 da sie sciagnac bez uszkadzania proca bo kolesie na XS to robili. 1396766[/snapback] A jeszcze wiekszej ilosci sie nie udalo.... jaki tego sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Ja nieściągałem blachy, ale pracowałem na p4-m na mojej płycie a on blachy niema. Jakis różnic w niższych temperaturach nie zauważyłem a strach byłby rdzenia nie utrącić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Moj znajomy wpakował pod blachę paste ceramiczną ( rozgrzał ją i wstrzykiwał w ten mały otwór). Kręci tego proca do 4 Ghz (ma 3,2) i wcale się mu nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 No a jak wyciągnął z tamtąd starą pastę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja ściagałem HS'a z Northwood'a po pierwsze bo pasta zastosowana po HS'a to straszny szajs , po drugie dla 3*C po trzecie zeby miec ciekawego proca (patrz link :-P ) po czwarte dla jaj , po piąte z HS fajny breloczek :-] Na dzień dobry ukruszyłem jądro (w rogu lekko , i zrobiłem 1mm dziure w laminacie , ale proc żyje ma sie dobrze chodzi do dziś przy odrobinie ostrożności przy ściąganiu i troche więksej przy zakladaniu bloku ew. coolera nie powinnosie nic stać . PS: skoro można umyć proca cifem w zlewie to czemu mu nie zdjąć czapki na lato :lol: link do fotek: Dzidziowy proc:-P [update]kumpel teżsciągał ale proca zwalił jakoś (nie przez HS) jakoś poł roku po zdjęciu, powiem wam jedno nie przyjmuja procków na gwarancje z przyklejonym na poxipol HS'em , zajrzeli czy jak :-P ?? Edytowane 30 Kwietnia 2005 przez Dzidzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReanimaToR Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Ja ściagałem HS'a z Northwood'a po pierwsze bo pasta zastosowana po HS'a to straszny szajs , po drugie dla 3*C po trzecie zeby miec ciekawego proca (patrz link :-P ) po czwarte dla jaj , po piąte z HS fajny breloczek :-] Na dzień dobry ukruszyłem jądro (w rogu lekko , i zrobiłem 1mm dziure w laminacie , ale proc żyje ma sie dobrze chodzi do dziś przy odrobinie ostrożności przy ściąganiu i troche więksej przy zakladaniu bloku ew. coolera nie powinnosie nic stać . PS: skoro można umyć proca cifem w zlewie to czemu mu nie zdjąć czapki na lato :lol: link do fotek: 1419487[/snapback] Kto Ci zciągnął tego HS to sciągnął :] Najlepsze jest to ze ja go zdjalem nie kruszac rdzenia a Dzidzia go ukruszyl jeszcze nie montujac :P , a moj proc padł po ponad roku z w sumie dosc prozaicznego powodu bo spadl mi z biorka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...