Skocz do zawartości
Marcin18

Sciągać Blachę?

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągał ktoś blachę chroniącą jądro na P4? Noszę się z takim zamiarem, bo słyszałem że temp może spać i oc może wzrosnąć. Chłopaki z działu AMD ściągali ze swojch procków i nie żałują. Pytanie: Jakie są konsekwencje tego, że ściągnę IHS-a? Da się go potem z powrotem przykleić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, nie boją sie :lol: Mają pełno w porach, że proc padnie :lol:

Dla mnie sciaganie jest bez sensu bo to ryzykowne i nie zyskujesz prawie, że nic w wiekszosci przypadków. Tracisz również gwarancje. Z P4 też mozna, ja ze swojego napewno nie będę zdejmował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagniecie IHS z Prescotta skutkuje smiercia CPU na miejscu z tego prozaicznego powodu, ze z blacha odchodzi caly rdzen :D

Ukruszenie K8 bez helmu jest o trudniejsze, bowiem chlodzenie mocowane jest w tylko 2 punktach na osi symetrii rdzenia i w razie niepowodzenia radiator opiera sie o krawedz CPU. P4 ma chlodzenie po przekatnej, wiec jesli zrobisz to nieuwaznie to radiator sie przekrzywi i w bardzo niemily sposob zawisnie na rogu rdzenia kruszac go znacznie skuteczniej niz krawedz K8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagniecie IHS z Prescotta skutkuje smiercia CPU na miejscu z tego prozaicznego powodu, ze z blacha odchodzi caly rdzen :D

Ukruszenie K8 bez helmu jest o trudniejsze, bowiem chlodzenie mocowane jest w tylko 2 punktach na osi symetrii rdzenia i w razie niepowodzenia radiator opiera sie o krawedz CPU. P4 ma chlodzenie po przekatnej, wiec jesli zrobisz to nieuwaznie to radiator sie przekrzywi i w bardzo niemily sposob zawisnie na rogu rdzenia kruszac go znacznie skuteczniej niz krawedz K8.

1395709[/snapback]

No i o taką odpowiedź mi chodziło. Dziękuję, nie będę ryzykował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagać to moze nie (spoer ryzyko) ale mozna go poszlifowac papierem wodnym 1200 i wyrszym widziałem opis na Overclocers.com ziomek szlifował az zobaczył wyłaniajacy sie z pod blachy zarys kwadratowego jadra P4. metoda napewno bezpieczniejsza tylko nie wolno pszesadzać!!!

i blacha ktora pozostaje do okoła jest czyms w rodzaju coperszima (czy jakoś tak chodzi o te nakładki do Athlonow XP) jak na AMD

zycze powodzenia pozdro for ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściagajcie nie penkajcie;)

zobaczymy co z tego wyjdzie

1396698[/snapback]

To sie nazywa motywacja hahah :D

Ja tam bym w zadnym wypadku nie ściągał bo jak dla mnie bez sensu ;] A z P4 da sie sciagnac bez uszkadzania proca bo kolesie na XS to robili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie nazywa motywacja hahah :D

Ja tam bym w zadnym wypadku nie ściągał bo jak dla mnie bez sensu ;] A z P4 da sie sciagnac bez uszkadzania proca bo kolesie na XS to robili.

1396766[/snapback]

A jeszcze wiekszej ilosci sie nie udalo.... jaki tego sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ściagałem HS'a z Northwood'a po pierwsze bo pasta zastosowana po HS'a to straszny szajs , po drugie dla 3*C po trzecie zeby miec ciekawego proca (patrz link :-P ) po czwarte dla jaj , po piąte z HS fajny breloczek :-]

Na dzień dobry ukruszyłem jądro (w rogu lekko , i zrobiłem 1mm dziure w laminacie , ale proc żyje ma sie dobrze chodzi do dziś przy odrobinie ostrożności przy ściąganiu i troche więksej przy zakladaniu bloku ew. coolera nie powinnosie nic stać .

PS: skoro można umyć proca cifem w zlewie to czemu mu nie zdjąć czapki na lato :lol:

link do fotek: Dzidziowy proc:-P

[update]kumpel teżsciągał ale proca zwalił jakoś (nie przez HS) jakoś poł roku po zdjęciu, powiem wam jedno nie przyjmuja procków na gwarancje z przyklejonym na poxipol HS'em , zajrzeli czy jak :-P ??

Edytowane przez Dzidzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ściagałem HS'a z Northwood'a po pierwsze bo pasta zastosowana po HS'a to straszny szajs , po drugie dla 3*C po trzecie zeby miec ciekawego proca (patrz link  :-P ) po czwarte dla jaj , po piąte z HS fajny breloczek :-]

Na dzień dobry ukruszyłem jądro (w rogu lekko , i zrobiłem 1mm dziure w laminacie , ale proc żyje ma sie dobrze chodzi do dziś przy odrobinie ostrożności przy ściąganiu i troche więksej przy zakladaniu bloku ew. coolera nie powinnosie nic stać .

PS: skoro można umyć proca cifem w zlewie to czemu mu nie zdjąć czapki na lato  :lol:

link do fotek: 1419487[/snapback]

Kto Ci zciągnął tego HS to sciągnął :] Najlepsze jest to ze ja go zdjalem nie kruszac rdzenia a Dzidzia go ukruszyl jeszcze nie montujac :P , a moj proc padł po ponad roku z w sumie dosc prozaicznego powodu bo spadl mi z biorka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi