Skocz do zawartości
szogo

Nie chcace sie wlaczyc UDMA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem ze w Windzie w managerze urzadzen nie chce mi sie wloczyc udma na dysku(baracuda 60) jak rowniez na dvd czy cdrw...jako ze baarcuda cos zaczela dziwnie dzialac(byla wpieta na raida a slyszalem ze cos sie moze krzaczyc na raidzie) to podpiolem pod pierwszy kontroler i dziala na slave(sama na masterze nie ma nic).

Mam jeszce stary dysk samsung 4 giga i on jest wpeity do raida(na nim jest system).

Jesli ktos wie co moze byc przycyzna prosze o odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to MOBO na Via to koniecznie zainstaluj 4in1, jeśli na Intelu to poszukaj posta na forum o DMA i Intelu 845 - będzie tam nazwa programiku który wymusza DMA na chipsetach intelowskich.

Co do Barracudy na pierwszym kanale chodzacej jako slave to zobacz jak masz ustawione zwory :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po kolei bo wlasnie wrocilem;)

adnet:W opisie mam abit bx133 czyli odpada:) a co do slave to ja wiem ze zworki sa ustawione na slave po prostu chcialem jak najjasniej zademonstrowac moj problem

RUsh:oczywisice DMA przepraszam

mikaelus:tasme mam zwykla 40 zylowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem ze w Windzie w managerze urzadzen nie chce mi sie wloczyc udma na dysku(baracuda 60) jak rowniez na dvd czy cdrw...jako ze baarcuda cos zaczela dziwnie dzialac(byla wpieta na raida a slyszalem ze cos sie moze krzaczyc na raidzie) to podpiolem pod pierwszy kontroler i dziala na slave(sama na masterze nie ma nic).

Mam jeszce stary dysk samsung 4 giga i on jest wpeity do raida(na nim jest system).

Jesli ktos wie co moze byc przycyzna prosze o odpowiedz.

Mialem to samo na ECS K7S5AL. Wina lezala po stronie AmiBIOS'u ktory nie mogl ni cholerty odpalic UDMA. Sciagnalem nimi port IDE dla mojego chipsetu (SIS735) i wszystko jest spox - moja Barracuda 80Gb wyciaga do 60 mega przy buforowanym zapisie lub odczycie. Poszukaj moze dla Twojej plyty jest tez cos takiego.

PS. Dla Abita tez widzialem gdzies cos takiego: sprobuj poszukac na grupie dyskusyjnej na www.ocworkbench.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...