Mexes Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam. Mam "maly" problem ze startem kompa. Wszystko zaczelo sie po instalacji zalmana 7000B, z ktorym tez mam maly klopot - lekko rusza sie na sockecie. W zwiazku z tym postanowilem cos pokombinowac. Kilka razy go zdejmowalem, nakladalem paste, przykrecalem, dokrecalem i nic. Wentyl nadal lekko luzny. Wydaje mi sie ze chyba tak musi byc, bo po zdjeciu go pasty jest minimalna ilosc na rdzeniu, rozklada sie rownomiernie a nadmiar "ladnie" wychodzi na boki. Temperatura tez w normie: 38-47. No wiec postanowilem to tak zostawic, skrecilem prawie wszystko i odpalilem kompa. Wszystko dziala, no to zostawilem go z mysla ze przyjde wieczorem do domu to ladnie pospinam kabele i reszte. Tak tez przed chwila zrobilem - przycisk "power" a tu zonk! NIC! Patrze nie swieci sie dioda na plycie i z tylu przy sieciowce (zasilacz byl na ON oczywiscie). Mysle moze kabel zasilajacy (nie wiem czemu to mi przyszlo do glowy?) - no to go zmienilem, postawilem komputer, power i... wszystko rusza oprocz wiatraka na procku! Komp nie wstaje. Wylaczam, klade go spowrotem, dokladne ogledziny kabli, wszystko sprawdzam "organoleptycznie", niby ok. Power i - komp wstaje! I tak kilka razy. Wszystko ok. Pozniej znowu raz nie ruszyl mi wiatrak na procku ale znowu jest wszystko w porzadku. Sprawdzam temp - wszystko ok. Ale co ciekawe, dosc wyraznie zmienilo mi sie napiecie 12V. Wczesniej mialem ok 12,5 - 12,6 a po odpaleniu kompa mialem przez chwile 11,8! Teraz jest 12,1, reszta tez w normie. Czym to moze byc spowodowane? Na pierwszy rzut oka niby nie powinienem sie przejmowac, ale jednak nie jest to moim zdaniem normalne. Zaznczam, ze kilka razy rozkrecalem i skladalem kompa, moze cos nie tak podlaczylem? Nie mam pojecia co mam sprawdzac... Na co zwrocic uwage? Moze cos mi umiera (mobo, zasilacz)? Jak sie o tym przekonac? update: Prawdopodobnie odkrylem zrodlo usterki. Problem lezy alblo w gniezdzie zasilania plyty albo w koncowce kabla. Odpalilem komputer, wszedlem do biosu i zaczalem sie bawic kabelkiem ATX:-) I tu wielkie zdziwienie! Kiedy ruszalem kablem napiecie 12V skakalo jak szalone od 11,5 do 12,6! W koncu po kilku minutach "zabawy" komp sie wylaczyl (zgasl monitor i wylaczyl sie wiatrak na procku). Obejrzalem koncowke z kazdej strony nie wydaje sie uszkodzona, wszystko chyba ok. Podobnie gniazdo w plycie. Teraz napiecie 12V - 12,6 - tak jak kiedys, ale juz nie bede tego "recznie" zmienial. No i teraz mam powazny problem... jak sprawdzic co jest dokladnie uszkodzone? Jak to ewentualnie naprawic? Czy mozliwe jest zeby bylo gdzies jakies zwarcie itp? Raczej nie chce juz sie "bawic kablem":-) Bardzo prosze o jakiekolwiek sugestie. Nie chcialbym czegos uszkodzic. Z gory wielkie dzieki. Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez Mexes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo0 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 pozycz od kogos jakis zasilacz i sprawdz czy bedzie sie dziualo to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Po doginaj w tym gnieździe styki (ciężko bo okrągłe) lub drastyczniejsze wymień wtyczkę :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexes Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Po doginaj w tym gnieździe styki (ciężko bo okrągłe) lub drastyczniejsze wymień wtyczkę :) pozdr 1395968[/snapback] No wlasnie tylko jak mam je "podoginac"? Wszystko wyglada ok, wszystkie piny(?) siedza ciasno. Gniazda nie chce ruszac, bo plyta jest jeszcze na gwarancji, tak samo zasilacz. Sprobuje moze z innym... Czy ktos wie ktore dokladnie wtyki w gniezdzie (kable) sa odpowiedzialne za CPU FAN? Mysle ze to mi czasami nie laczy i dlatego komp nie wstaje. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...