Skocz do zawartości
ApyNet

Wyciszanie Dyska

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 dyski Maxtro ( 40 i 120 GB )

Maxtor 2 F040J0 SCSI Disk Device (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/133)

Maxtor 6 Y120P0 SCSI Disk Device (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Dość mocno się przegrzewają. Ale oprócz tego bardzo głośno chodzą. Czy da radę jakos je wyciszyć czy tylko pozostaje je wywalić i nowe kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można:

- przymocować dysk do obudowy nie na szywno (zawieszenie, guma, podkładki) - tak niektórzy robią, ale ma to ponoć następstwa w czasie dostępu i żywotności dysku?,

- mozna wyciszyć obudowę - ciężka, wyłożona czymś pochłaniającym dźwięk, albo całego kompa schowac gdzieś :-P,

- i są programiki robiące coś takiego kosztem prędkości.

Edytowane przez grzmot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To źle doczytałem ;). W takim razie albo schować dyski do kieszeni :) z wiatraczkami. No i jak napisałem podwiesić :) na żyłkach/gumkach. Może jest jakieś oprogramowanie wyciszające dyski SCSI ale wątpie.

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myslicie o tym

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47881099

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48274968

Teraz mam takie wlasnorecznie zrobione :)

Srubki do montarzu plyty zalalem zwyklym sylikonem w wyniku czego powstal taki bloczek sylikonowy (jako forma sluzyla zatyczka do kleju w sztywcie) :) zakonczony z jednej strony wkretem a z drugiej gwintem :) I powiem wam ze bardzo dobrze sie to spisuje :) Dysk jest odizolowany od obudowy a wisi sobie w zatoce 5,25. Dlatego zastanawiam sie nad linkami podanymi powyzej. Ktory z nich bedzie lepszy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To źle doczytałem ;). W takim razie albo schować dyski do kieszeni :) z wiatraczkami. No i jak napisałem podwiesić :) na żyłkach/gumkach. Może jest jakieś oprogramowanie wyciszające dyski SCSI ale wątpie.

1395912[/snapback]

jakie scsi?

na taśmie ata 133?

ja bym nie polecał gumek ze względu na to że dysk wpada w wibracje ,których nie słychać ale skracają żywotność.Położenie dysku na materiale typu bawełna,(+ pokaźny radiator na górze),znacząco obniża głośność + wyciszenie obudowy,powinno dać dobre efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi