ApyNet Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Mam 2 dyski Maxtro ( 40 i 120 GB ) Maxtor 2 F040J0 SCSI Disk Device (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/133) Maxtor 6 Y120P0 SCSI Disk Device (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) Dość mocno się przegrzewają. Ale oprócz tego bardzo głośno chodzą. Czy da radę jakos je wyciszyć czy tylko pozostaje je wywalić i nowe kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) Można: - przymocować dysk do obudowy nie na szywno (zawieszenie, guma, podkładki) - tak niektórzy robią, ale ma to ponoć następstwa w czasie dostępu i żywotności dysku?, - mozna wyciszyć obudowę - ciężka, wyłożona czymś pochłaniającym dźwięk, albo całego kompa schowac gdzieś :-P, - i są programiki robiące coś takiego kosztem prędkości. Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez grzmot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) To źle doczytałem ;). W takim razie albo schować dyski do kieszeni :) z wiatraczkami. No i jak napisałem podwiesić :) na żyłkach/gumkach. Może jest jakieś oprogramowanie wyciszające dyski SCSI ale wątpie. Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Jakie 4. Mam 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 a co myslicie o tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47881099 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48274968 Teraz mam takie wlasnorecznie zrobione :) Srubki do montarzu plyty zalalem zwyklym sylikonem w wyniku czego powstal taki bloczek sylikonowy (jako forma sluzyla zatyczka do kleju w sztywcie) :) zakonczony z jednej strony wkretem a z drugiej gwintem :) I powiem wam ze bardzo dobrze sie to spisuje :) Dysk jest odizolowany od obudowy a wisi sobie w zatoce 5,25. Dlatego zastanawiam sie nad linkami podanymi powyzej. Ktory z nich bedzie lepszy ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 To źle doczytałem ;). W takim razie albo schować dyski do kieszeni :) z wiatraczkami. No i jak napisałem podwiesić :) na żyłkach/gumkach. Może jest jakieś oprogramowanie wyciszające dyski SCSI ale wątpie. 1395912[/snapback] jakie scsi? na taśmie ata 133? ja bym nie polecał gumek ze względu na to że dysk wpada w wibracje ,których nie słychać ale skracają żywotność.Położenie dysku na materiale typu bawełna,(+ pokaźny radiator na górze),znacząco obniża głośność + wyciszenie obudowy,powinno dać dobre efekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...