Skocz do zawartości
joozef

[excel]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zostalem zmuszony do obslugi excela. Mam problem bo nie iwem jak tu napisac sobiu eulatwiajaca zycie funkcję. Mam kolumne 100 wierszową i w niej rozne wartosci (kazdorazowo rozne) chce aby exel zaznaczal mi te ktorych suma nie przekroczy ustalonego przerzeze mnie limitu. Jak zrobić?

Bede bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komórce np. B1 wpisz

=JEŻELI(A1>100;"wieksze";"mniejsze")

opis.

jezeli w komorce A1 liczba bedzie wieksza od 100 to w komórce B1 wyswietli sie napis "wieksze", jezeli liczba jest mniejsza od 100 wyswietli "mniejsze".

Polecam na przyszłość helpa od exela, jest tam duzo informacji i w większości przypadków to powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ale chyba

troszke sie nie zrozumielismy....

mam kolumne np:

1

2

3

4

5

6

i teraz chce aby zsumowal mi liczby od gory i skonczyl sumowanie kiedy suma

przekroczy dana wartosc.

np: ustawiam limit na 10 i excel dodaje 1+2+3+4=10, w tym momencie konczy sumowanie i zaznacza wiersze od pierwszego do tego na którym skonczył operacje sumowania.

myslalem o licz.jeżeli() i suma.jeżeli() , ale cos mi nie wychodzi.. :/

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze takie cos w visual basicu:

Sub proc()wartosc = 10      'ustalona wartosc'For y = 1 To 5     '  zakres ktore wiersze sprawdzac'suma = suma + Cells(y, 1)If suma <= wartosc ThenCells(y, 2) = "OK"Else: Cells(y, 2) = ""  'czyszczenie komorek, jak nie potrzebne wywalic'End IfNext yEnd Sub
Edytowane przez jg5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie chodzi :)

Ogramniaste dzieki!

Mam tylko jeszce taki malutki problemik:

on wstawia OK w kolumnie obok tych które dodal...

Jak zrobic by je zaznaczał , probowalem :range, select, actyvation ale errory wyskakuja, nie wiem jak do range przeniesc wartosc "y" Range("A1:A???y???").

:mur:

Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi