Skocz do zawartości
Arwo.pl

Moduł Chłodzący Zintegrowany Z Kieszenią Hdd... =]

Rekomendowane odpowiedzi

Chcąc dodać dodatkowy wentyl z przodu obudowy, znalazłem miejsce w wolnym śledziu 5,25" nad kieszenią od HDD.

Wybór wentylatora padł na Artctic-Fan Pro TC...cena i cisza przy 1800rpm.

Kieszeń miałem starą (bez gwarancji), więc nie było żal jej ciąć...

Nie dało się wsadzić do obudowy na przód "normalnie" wentyla Arcti-Fan Pro TC 80x80mm, więc pomyślałem o małym moddingu kieszeni...

Wpadłem na pomysł, aby na końcu kieszeni wstawić pod kątem wiatrak.

Trzeba było zmontować "tunel ssący" :) dla wentyla od przodu budy do końca kieszeni, aby było pobierane zimne (26*C) powietrze z zewnątrz poprzez Fan Pro.

Oto moje dzieło... :)

Fotki kieszeni i wentylatora przed modding’iem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pomyślałem nad stelażem, który by trzymał całość tunelu. Trzeba było wytopić dziury w budzie od szuflady kieszeni, aby zamontować w niej ten stelaż. Połączyłem tunel z kieszenią by była w miarę stabilna konstrukcja i szczelna.

Widok budy szuflady od góry…

Dołączona grafika

…i od dołu...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wymierzyłem druty do szkieletu:

2xok.1m na lewą i prawą ściankę

+50cm na łączenia

Wybrałem drut cynkowy (do lutowania 4mm), ponieważ był giętki i nie odkształcał się aż tak łatwo pod ciężarem.

Dołączona grafika

Prowadzenie drutu prawej ścianki zacząłem od tyłu (odgórnie), idąc pod spodem obudowy szuflady na przód.

Spód:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przód (bok):

Dołączona grafika]

Przód:

Dołączona grafika

Trzeba pamiętać o zostawieniu sporego kawałka drutu na mocowanie wentylatora.

Oczywiście trzeba tak zaginać drut wokół elementów obudowy szuflady, aby jak najściślej przylegał do niej cały szkielet.

Prawa ścianka:

Dołączona grafika

Lewą ściankę, tak jak prawą, zacząłem od tyłu, później wyciągnąłem drut na górę (aby można było wsunąć kieszeń).

Dołączona grafika

Teraz trzeba było połączyć obydwie konstrukcje ścianek ze sobą.

Mocne zaciski kombinerkami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wsunięty wentyl na stelarz…

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Okleinę tunelu zrobiłem z taśmy klejącej (chociaż nie wiem, czy nie popęka po roku czasu)…

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

...te białe "coś" to miękka, papierowa podkładka, aby tłumiła ewentualne drgania.

W przypadku samej szudlady musiałem naciąć jeden róg z tyłu, aby mogła cała się wsunąć w kieszeń (drut lewej ścianki blokował).

W ten sposób znalazłem świetne miejsce na dodatkowy wentyl z przodu przy braku miejsca na standardowy jego montaż.

PS Ten zestaw wsadziłem na samą górę w budzie. (dlatego na wysokość się jakoś zmieścił...)

Możnaby się zastanawiać, że jak wsadzi się dysk, to ciepłe powietrze z niego ściągane będzie wrzucane do środka obudowy...hmmm, moim zdaniem temp. powietrza z nad mojego Samsunga nie jest aż taka wysoka... W zamkniętej budzie mam powietrze-26*C-idle, 29*C-stress , a temp. dysku 31*C-idle, 35*C-stress (dlatego tyle bo dolna część Samsunga nie jest chłodzona). Tył budy-jeden Artic i dwa z przodu.

Jak oceniacie ten modding...???

Pytania plus ewentualne "kadzenie"...heh :wink: przyjmę na: arwo.pl@wp.pl

W tym tygodniu jeszcze montuję fanbus’a 3,5” (pod dyskietkami) na 4 potencjometry; samoróbka, według gotowego schematu...

Edytowane przez mechl!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie fajnie

jednak mojego chlodzenia jeszcze nie przebiłeś :P w stresie 25-26 stopni

1396617[/snapback]

Ołłł meen. Spoczko... Dobry wygląd i pomysł.

Krwiste te wentyle na zasiłce...wrzucasz tam jakiegoś krasnala i jest krew :]

25*C...paaaanie... :]

Edytowane przez Arwo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jak byś pokazał jak wygląda po zamontowaniu w panel przedni.

Myślę że dasz fotkę

Pomysł jest dobry.

Nadaje się do większych obudów, ze względu na wymiary

Tamten temat zamkneli

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1396228

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jak byś pokazał jak wygląda po zamontowaniu w panel przedni.

Myślę że dasz fotkę

Pomysł jest dobry.

Nadaje się do większych obudów, ze względu na wymiary

Tamten temat zamkneli

1397200[/snapback]

To te zdjęcia, o które prosiłeś:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zdroofko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No muszę przyznać, że... dawno czegoś tak brzydkiego nie widziałem i nie spodziewałem się, że zobaczę.

Zaskoczyleś mnie - plus dla Ciebie.  :lol:

1401106[/snapback]

Wiem, że do estetyki wszelako pojmowanej to jeszcze daleko...ale paaanie

kto patrzy na wygląd...tu się liczy wydajność...

Strumień powietrza jet skierowany prosto na procesor i po części na N/B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale moim zdaniem bardziej badziewnej rzeczy to ja jeszcze nie widziałem. Te wzsystkie krzywe druty a do tego jeszcze obklejone plastrem, to juz szczyt roboty na odwal sie.

Ochyda :blink: :mur: A do tego jeszcze ten cały burdel w srodku obudowy. Ja bym takich zdjec nie pokazywał.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale moim zdaniem bardziej badziewnej rzeczy to ja jeszcze nie widziałem. Te wzsystkie krzywe druty a do tego jeszcze obklejone plastrem, to juz szczyt roboty na odwal sie.

Ochyda  :blink:  :mur: A do tego jeszcze ten cały burdel w srodku obudowy. Ja bym takich zdjec nie pokazywał.

1404360[/snapback]

No to pokaż swój porządekw obudowie

Ta perspektywa pokazuje jakby była tam niepoukładana masa kabli, ale tak się tylko zdaje... :]

Z boku wygląda to znacznie lepiej...

Jeszcze zapodam fotke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pokaż swój porządekw obudowie

Ta perspektywa pokazuje jakby była tam niepoukładana masa kabli, ale tak się tylko zdaje... :]

Z boku wygląda to znacznie lepiej...

Jeszcze zapodam fotke

1405008[/snapback]

Dobra dobra, nie ma sprawy, załatwie aparat to zrobie foty i ci pokaze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy pomysł jest dobry, to nas pcha do przodu.

Prototypy zawsze tak wyglądają :D

1405275[/snapback]

No, nie zawsze B) . Ale chęci i praca zawsze zasługują na uznanie! Zamiast drutu i taśmy mogłeś użyć tektury i jakiegoś kleju (tyle jest tego do wyboru!). Tak po prostu - na pewno by sie sprawdziło. A na przód koniecznie zapodaj jakaś osłonkę (np. gęsta siateczkę - jakbyś miał...). tak na początek jako filtr mozna zastosowac jedną warstwe chusteczki higienicznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no witam, bardzo ciekawy i oryginalny pomysl, lecz sie zastanawiam, czy nie lepeij by bylo zrobic tak :wink:?

Dołączona grafika

jak czegos nie widac to TU :wink:

Dołączona grafika

i TU

Dołączona grafika

oraz TUTAJ

nie lepiej? :) 8) lepszy przeplyw powietrza, i to zimnego, a tak to to powietrze tylko "przelatue" prawie ze nic nie chlodzi.. :) tylko nie wiem czy w tym "moim" sposobie nie bedzie slychac "zasyjacego" sie powietrza? :wink: chyba ze bys przez dysk wywiercil dzire srednicy 5 cm :lol: ale tak na serio to moze gdzies z boku jakies otory ... cos w tym stylu, a ulozenie w budzie, hmmmm :wink: do gory nogami B) :wink: hehe, ale nie moze by sie dalo do gory nogami, wtedy powietrze prosto z cieplego dysku trafialo do zasilacza a z niego outside :D

pozdrawiam, co o tym sadzisz :wink:?

Edytowane przez .maly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zrób to z plexi. Odrazu będziesz miał fajną zaślepke jak podświetlisz i trochę przedłużysz. Można by też wstawić fanbusa tylko by trzeba było go odizolowac kawałkiem plexy od reszty żeby nie gwizdało tam <_< A pozatym to całkiem spoko pomysł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no witam, bardzo ciekawy i oryginalny pomysl, lecz sie zastanawiam, czy nie lepeij by bylo zrobic tak :wink:?

Dołączona grafika

jak czegos nie widac to 1417899[/snapback]

Dobry rysunek...ale gdybym miał tak robić, to przecież bym musiał aż trzy panele 5,25" przeznaczyć na to (dwa na wlot powetrza - kieszeń i dół + jeden na wiatrak ze stolarzem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi