Arwo.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) Chcąc dodać dodatkowy wentyl z przodu obudowy, znalazłem miejsce w wolnym śledziu 5,25" nad kieszenią od HDD. Wybór wentylatora padł na Artctic-Fan Pro TC...cena i cisza przy 1800rpm. Kieszeń miałem starą (bez gwarancji), więc nie było żal jej ciąć... Nie dało się wsadzić do obudowy na przód "normalnie" wentyla Arcti-Fan Pro TC 80x80mm, więc pomyślałem o małym moddingu kieszeni... Wpadłem na pomysł, aby na końcu kieszeni wstawić pod kątem wiatrak. Trzeba było zmontować "tunel ssący" :) dla wentyla od przodu budy do końca kieszeni, aby było pobierane zimne (26*C) powietrze z zewnątrz poprzez Fan Pro. Oto moje dzieło... :) Fotki kieszeni i wentylatora przed modding’iem: Pomyślałem nad stelażem, który by trzymał całość tunelu. Trzeba było wytopić dziury w budzie od szuflady kieszeni, aby zamontować w niej ten stelaż. Połączyłem tunel z kieszenią by była w miarę stabilna konstrukcja i szczelna. Widok budy szuflady od góry… …i od dołu... Wymierzyłem druty do szkieletu: 2xok.1m na lewą i prawą ściankę +50cm na łączenia Wybrałem drut cynkowy (do lutowania 4mm), ponieważ był giętki i nie odkształcał się aż tak łatwo pod ciężarem. Prowadzenie drutu prawej ścianki zacząłem od tyłu (odgórnie), idąc pod spodem obudowy szuflady na przód. Spód: Przód (bok): ] Przód: Trzeba pamiętać o zostawieniu sporego kawałka drutu na mocowanie wentylatora. Oczywiście trzeba tak zaginać drut wokół elementów obudowy szuflady, aby jak najściślej przylegał do niej cały szkielet. Prawa ścianka: Lewą ściankę, tak jak prawą, zacząłem od tyłu, później wyciągnąłem drut na górę (aby można było wsunąć kieszeń). Teraz trzeba było połączyć obydwie konstrukcje ścianek ze sobą. Mocne zaciski kombinerkami: Wsunięty wentyl na stelarz… Okleinę tunelu zrobiłem z taśmy klejącej (chociaż nie wiem, czy nie popęka po roku czasu)… ...te białe "coś" to miękka, papierowa podkładka, aby tłumiła ewentualne drgania. W przypadku samej szudlady musiałem naciąć jeden róg z tyłu, aby mogła cała się wsunąć w kieszeń (drut lewej ścianki blokował). W ten sposób znalazłem świetne miejsce na dodatkowy wentyl z przodu przy braku miejsca na standardowy jego montaż. PS Ten zestaw wsadziłem na samą górę w budzie. (dlatego na wysokość się jakoś zmieścił...) Możnaby się zastanawiać, że jak wsadzi się dysk, to ciepłe powietrze z niego ściągane będzie wrzucane do środka obudowy...hmmm, moim zdaniem temp. powietrza z nad mojego Samsunga nie jest aż taka wysoka... W zamkniętej budzie mam powietrze-26*C-idle, 29*C-stress , a temp. dysku 31*C-idle, 35*C-stress (dlatego tyle bo dolna część Samsunga nie jest chłodzona). Tył budy-jeden Artic i dwa z przodu. Jak oceniacie ten modding...??? Pytania plus ewentualne "kadzenie"...heh :wink: przyjmę na: arwo.pl@wp.pl W tym tygodniu jeszcze montuję fanbus’a 3,5” (pod dyskietkami) na 4 potencjometry; samoróbka, według gotowego schematu... Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez mechl!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 nio pomysl ciekawy. ja sie zastanawiam co zrobic z moja kieszenia. bo dysk nie w niej gotuje do 50C. ale mam za malo miejsca na cos takiego jak zrobiles. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Interesujące. Popracuj nad manufakturą i możesz te "tunele" sprzedawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Interesujące. Popracuj nad manufakturą i możesz te "tunele" sprzedawać. 1396225[/snapback] heh...spoko, ale na razie zamierzam się utrzymywac z nurkowania (szkolenie płetwonurków)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegosan Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 fajnie fajnie jednak mojego chlodzenia jeszcze nie przebiłeś :P w stresie 25-26 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) fajnie fajnie jednak mojego chlodzenia jeszcze nie przebiłeś :P w stresie 25-26 stopni 1396617[/snapback] Ołłł meen. Spoczko... Dobry wygląd i pomysł. Krwiste te wentyle na zasiłce...wrzucasz tam jakiegoś krasnala i jest krew :] 25*C...paaaanie... :] Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez Arwo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 fajnie fajnie jednak mojego chlodzenia jeszcze nie przebiłeś :P w stresie 25-26 stopni 1396617[/snapback] vegosan...my chyba mamy jakąś manię z tymi oczami (logos)...:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Fajnie jak byś pokazał jak wygląda po zamontowaniu w panel przedni. Myślę że dasz fotkę Pomysł jest dobry. Nadaje się do większych obudów, ze względu na wymiary Tamten temat zamkneli http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1396228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 fajnie fajnie jednak mojego chlodzenia jeszcze nie przebiłeś :P w stresie 25-26 stopni 1396617[/snapback] wszystko zalezy od dysku i czujnika. moj czasami pokazuje 18 w stresie jak w pok jest 20 C. a mam wentyl na 7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Fajnie jak byś pokazał jak wygląda po zamontowaniu w panel przedni. Myślę że dasz fotkę Pomysł jest dobry. Nadaje się do większych obudów, ze względu na wymiary Tamten temat zamkneli 1397200[/snapback] To te zdjęcia, o które prosiłeś: Zdroofko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Bardzo dobry pomysł, można popracować nad wykończeniem i wyglądało by całkiem fajnie Zrobiłbym dodatkowo jakiś filrt w środku kieszeni np. z pończochy, bo napewno będzie się syfił środek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) No muszę przyznać, że... dawno czegoś tak brzydkiego nie widziałem i nie spodziewałem się, że zobaczę. Zaskoczyleś mnie - plus dla Ciebie. :lol: Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez NAZIR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 No muszę przyznać, że... dawno czegoś tak brzydkiego nie widziałem i nie spodziewałem się, że zobaczę. Zaskoczyleś mnie - plus dla Ciebie. :lol: 1401106[/snapback] Wiem, że do estetyki wszelako pojmowanej to jeszcze daleko...ale paaanie kto patrzy na wygląd...tu się liczy wydajność... Strumień powietrza jet skierowany prosto na procesor i po części na N/B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) Sorry, ale moim zdaniem bardziej badziewnej rzeczy to ja jeszcze nie widziałem. Te wzsystkie krzywe druty a do tego jeszcze obklejone plastrem, to juz szczyt roboty na odwal sie. Ochyda :blink: :mur: A do tego jeszcze ten cały burdel w srodku obudowy. Ja bym takich zdjec nie pokazywał. Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Sorry, ale moim zdaniem bardziej badziewnej rzeczy to ja jeszcze nie widziałem. Te wzsystkie krzywe druty a do tego jeszcze obklejone plastrem, to juz szczyt roboty na odwal sie. Ochyda :blink: :mur: A do tego jeszcze ten cały burdel w srodku obudowy. Ja bym takich zdjec nie pokazywał. 1404360[/snapback] No to pokaż swój porządekw obudowie Ta perspektywa pokazuje jakby była tam niepoukładana masa kabli, ale tak się tylko zdaje... :] Z boku wygląda to znacznie lepiej... Jeszcze zapodam fotke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 No to pokaż swój porządekw obudowie Ta perspektywa pokazuje jakby była tam niepoukładana masa kabli, ale tak się tylko zdaje... :] Z boku wygląda to znacznie lepiej... Jeszcze zapodam fotke 1405008[/snapback] Dobra dobra, nie ma sprawy, załatwie aparat to zrobie foty i ci pokaze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Każdy pomysł jest dobry, to nas pcha do przodu. Prototypy zawsze tak wyglądają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielu Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Każdy pomysł jest dobry, to nas pcha do przodu. Prototypy zawsze tak wyglądają :D 1405275[/snapback] No, nie zawsze B) . Ale chęci i praca zawsze zasługują na uznanie! Zamiast drutu i taśmy mogłeś użyć tektury i jakiegoś kleju (tyle jest tego do wyboru!). Tak po prostu - na pewno by sie sprawdziło. A na przód koniecznie zapodaj jakaś osłonkę (np. gęsta siateczkę - jakbyś miał...). tak na początek jako filtr mozna zastosowac jedną warstwe chusteczki higienicznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 (edytowane) no witam, bardzo ciekawy i oryginalny pomysl, lecz sie zastanawiam, czy nie lepeij by bylo zrobic tak :wink:? jak czegos nie widac to TU :wink: i TU oraz TUTAJ nie lepiej? :) 8) lepszy przeplyw powietrza, i to zimnego, a tak to to powietrze tylko "przelatue" prawie ze nic nie chlodzi.. :) tylko nie wiem czy w tym "moim" sposobie nie bedzie slychac "zasyjacego" sie powietrza? :wink: chyba ze bys przez dysk wywiercil dzire srednicy 5 cm :lol: ale tak na serio to moze gdzies z boku jakies otory ... cos w tym stylu, a ulozenie w budzie, hmmmm :wink: do gory nogami B) :wink: hehe, ale nie moze by sie dalo do gory nogami, wtedy powietrze prosto z cieplego dysku trafialo do zasilacza a z niego outside :D pozdrawiam, co o tym sadzisz :wink:? Edytowane 29 Kwietnia 2005 przez .maly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Może zrób to z plexi. Odrazu będziesz miał fajną zaślepke jak podświetlisz i trochę przedłużysz. Można by też wstawić fanbusa tylko by trzeba było go odizolowac kawałkiem plexy od reszty żeby nie gwizdało tam <_< A pozatym to całkiem spoko pomysł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwo.pl Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 no witam, bardzo ciekawy i oryginalny pomysl, lecz sie zastanawiam, czy nie lepeij by bylo zrobic tak :wink:? jak czegos nie widac to 1417899[/snapback] Dobry rysunek...ale gdybym miał tak robić, to przecież bym musiał aż trzy panele 5,25" przeznaczyć na to (dwa na wlot powetrza - kieszeń i dół + jeden na wiatrak ze stolarzem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...