Skocz do zawartości
zip_sklad_fan

[windows 98,98se,me]problem Z Instalacja...

Rekomendowane odpowiedzi

Elo

Mam problem :

Chce zainstalować sobie widowsa ale nie moge, żadnego od 95 po Xp a dlaczego? sam nie wiem ale zacznijmy od poczatku.

Mam dysk 40 GB podzielony na trzy partycje C: 15GB FAT 32 D: 15GB FAT 32 E:10GB FAT32

na partycji C: mam juz 2 letni Windows 98. I chce zainstalować jakiś inny na innej partycji. I tu jest problem obojętnie jaki system bym nie wybrał (Windows 98,98SE,Me) przy instalacji zaraz po sprawdzeniu błędów na dysku i ich naprawieniu o ile są wyskakuje oto taki błąd:

Ostrzeżenie systemu rozpoznawania

Błąd SU0013

Instalator nie może utworzyć plików na dyku startowym-nie można zainstalować Windows 98.

Jeśli masz system plików HPFS lub Windows NT, musisz utworzyć partycję rozruchową MS-DOS. Jeśli masz serwer LANtastic lub kompresje SuperStor, wyłoncz je przed uruchomieniem instalatora. Zajrzyj do pliku SETUP.txt na syku instalacyjnym.

:mur: :mur: :mur: :mur:

Koniec ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam ten sam problem. Wczesniej miałem partycję 28 GB i 35 GB i też był ten błąd, teraz mam partycję 3GB, 30GB, 35GB (o obu przypadkach wszystko FAT32). Oto wyciąg z pliku setup.txt z płytki instalacyjnej windows98:

"Komunikat SU0013

Aby przeprowadzić instalację systemu Windows 98, dysk startowy

musi być partycją rozruchową MS-DOS. Jeśli dysk startowy jest

dyskiem z partycją HPFS lub NTFS, przed uruchomieniem Instalatora

należy utworzyć partycję rozruchową MS-DOS. Więcej informacji

na temat tworzenia partycji rozruchowej MS-DOS można znaleźć

w dokumentacji komputera.

Błąd ten może się również pojawić, jeśli zainstalowane jest

oprogramowanie do tworzenia partycji pochodzące od innej firmy,

na przykład EZ Drive lub Disk Manager. W tym przypadku należy

dokonać ponownego rozruchu i ponownie uruchomić Instalatora

z wiersza poleceń systemu MS-DOS. Więcej informacji można

znaleźć w paragrafie "Instalowanie systemu Windows 98

z systemu MS-DOS"."

Dodam jeszcze, że partycje robiłem programem Partition Magic na innym komputerze. W związku z tym mam parę pytań:

1. Co to jest partycja rozruchowa MS-DOS?

2. Jak się tworzy partycję rozruchową MS-DOS?

3. Jak ustawic partycję aktywną w programie fdisk, skoro ten wmawia mi, że jedyny wybór jaki mam to dysk jakiśtam o wielkości 12616 MB (w ogóle nie wyświetla rzeczywistych partycji).?

Edytowane przez handicap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PM ma to do siebie że potrafi rozsypać całe partycje. JAk Fdisk ich nie rozpoznaje to usuń i stwórz w Fdisku nowe. Jezeli masz dysk większy niż 64GB wielkość dysku będzie podawana nieprawidłowo(wielkość minus 64 GB). Trzeba mieć aktyalizacje Fdiska lub podawać wielkości w procentach.

Partycja rozruchowa MS-DOS to zwykła aktywna partycja podstawowa FAT/FAT32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi