zip_sklad_fan Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Elo Mam problem : Chce zainstalować sobie widowsa ale nie moge, żadnego od 95 po Xp a dlaczego? sam nie wiem ale zacznijmy od poczatku. Mam dysk 40 GB podzielony na trzy partycje C: 15GB FAT 32 D: 15GB FAT 32 E:10GB FAT32 na partycji C: mam juz 2 letni Windows 98. I chce zainstalować jakiś inny na innej partycji. I tu jest problem obojętnie jaki system bym nie wybrał (Windows 98,98SE,Me) przy instalacji zaraz po sprawdzeniu błędów na dysku i ich naprawieniu o ile są wyskakuje oto taki błąd: Ostrzeżenie systemu rozpoznawania Błąd SU0013 Instalator nie może utworzyć plików na dyku startowym-nie można zainstalować Windows 98. Jeśli masz system plików HPFS lub Windows NT, musisz utworzyć partycję rozruchową MS-DOS. Jeśli masz serwer LANtastic lub kompresje SuperStor, wyłoncz je przed uruchomieniem instalatora. Zajrzyj do pliku SETUP.txt na syku instalacyjnym. :mur: :mur: :mur: :mur: Koniec .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Masz aktywną partycję podstawową? edit. Widze ze masz jeden system. Moze to być wina jakiś błędów na dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Jak masz system plikow NTFS to jak chcesz zainstalowac Win98, ktory dziala tylko na partycji FAT? Musisz skasowac partycje NTFS (ta po XP) i utworzyc nowa w FAT32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Jak masz system plikow NTFS to jak chcesz zainstalowac Win98, ktory dziala tylko na partycji FAT? Musisz skasowac partycje NTFS (ta po XP) i utworzyc nowa w FAT32. 1396422[/snapback] Skąd wziąłes tego NTFS'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zip_sklad_fan Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 C: 15GB FAT 32 D: 15GB FAT 32 E:10GB FAT32 A na dysku niby nie mam już błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Może któryś jest skompresowany, albo zabezpieczenie antyvir. w biosie, albo nie chce na part. rozszerzonej (tak sobie bełkotam :-P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Wrzuc plytke z windows 98SE, zbootuj, wlacz fdisk, sprawdz ktora partycja jest ustawiona na aktywna (upewnij sie, ze to jest ta pierwsza). Pozniej zrob "format c:" i wlacz setup.exe z plytki i instaluj system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
handicap Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 (edytowane) Ja też mam ten sam problem. Wczesniej miałem partycję 28 GB i 35 GB i też był ten błąd, teraz mam partycję 3GB, 30GB, 35GB (o obu przypadkach wszystko FAT32). Oto wyciąg z pliku setup.txt z płytki instalacyjnej windows98: "Komunikat SU0013 Aby przeprowadzić instalację systemu Windows 98, dysk startowy musi być partycją rozruchową MS-DOS. Jeśli dysk startowy jest dyskiem z partycją HPFS lub NTFS, przed uruchomieniem Instalatora należy utworzyć partycję rozruchową MS-DOS. Więcej informacji na temat tworzenia partycji rozruchowej MS-DOS można znaleźć w dokumentacji komputera. Błąd ten może się również pojawić, jeśli zainstalowane jest oprogramowanie do tworzenia partycji pochodzące od innej firmy, na przykład EZ Drive lub Disk Manager. W tym przypadku należy dokonać ponownego rozruchu i ponownie uruchomić Instalatora z wiersza poleceń systemu MS-DOS. Więcej informacji można znaleźć w paragrafie "Instalowanie systemu Windows 98 z systemu MS-DOS"." Dodam jeszcze, że partycje robiłem programem Partition Magic na innym komputerze. W związku z tym mam parę pytań: 1. Co to jest partycja rozruchowa MS-DOS? 2. Jak się tworzy partycję rozruchową MS-DOS? 3. Jak ustawic partycję aktywną w programie fdisk, skoro ten wmawia mi, że jedyny wybór jaki mam to dysk jakiśtam o wielkości 12616 MB (w ogóle nie wyświetla rzeczywistych partycji).? Edytowane 26 Czerwca 2005 przez handicap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 PM ma to do siebie że potrafi rozsypać całe partycje. JAk Fdisk ich nie rozpoznaje to usuń i stwórz w Fdisku nowe. Jezeli masz dysk większy niż 64GB wielkość dysku będzie podawana nieprawidłowo(wielkość minus 64 GB). Trzeba mieć aktyalizacje Fdiska lub podawać wielkości w procentach. Partycja rozruchowa MS-DOS to zwykła aktywna partycja podstawowa FAT/FAT32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...