salaciarz Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Dzisiaj jak codzień miałem zamiar włączyć kompek , ale ku mojemu zdziwieniu komputer zamiast sie bootować wypisał jedynie : Leadtek winfast gf blabla na górze wkranu A poniżej : "Bad BIOS sumcheck . Retreaving BIOS Checking floopy... A8V.ROM not found Checking cd-rom A8V.ROM not found" Widząc to wsadziłem mu do optycznego płytke od mojej Motherboard , znalazł A8V.ROM , po czym : "Erasing BIOS .... Programming BIOS.... Now shut the system off and turn power on again to load new system" Nie czekając zwłoki tak uczyniłem i od 40 min , po wciśnieciu Powera jedyne co słysze i widze to czarny ekran :) Ktoś ma może jakieś pomysły? I domyśla sie jakim cudem BIOS sie może sam uszkodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Sprobuj zresetowac CMOS zworka na plycie.Czy komputer probuje czytac ze stacji dyskietek czy nie? Bios sie mogl uszkodzic i tyle, wszystko sie psuje, albo mozesz miec np. uszkodzony ram, ktory wywolal bios checksum error i pewnie moze byc wiele innych powodow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zworki już próbowałem. A czy powodem checksuma może być o/c? 200@250 mhz na fsb? __ Modecom Feel 350W Athlon xp 64 3000 Asus A8V 2x 512 Ram 400 Dual - kingston Leadtek GF6600 seagate 120gb 8mb __ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 co najciekawsze , że bezproblemowo chodził całą noc nawet na 260 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...