Skocz do zawartości
Faktor

Chłodzenie Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :D

Chciałbym schłodzić wnętrze obudowy, z uwzględnieniem chłodzenia grafy z pasywnym chłodzeniem (wiatrak nr 2 na schemacie)(geforce 6600 GV-NX66128DP) ponieważ zamierzam ją podkręcić. Poniżej przedstawiam plan rozmieszczenia wiatraków w budzie. Mam pare pytań, otóż czy na wiatrak nr 1 i 2 wycinać okrągłą dziurę w bocznej ścianie obudowy? Istnieje jakiś inny sposób mocowania wiatraków na bocznej ścianie od wiercenia dziur na śruby? Macie może jakieś inne cieakwe pomysły związane ze schłodzenie grafy lub obudowy, czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

post-111278-1113838158_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol.

Imho totalna bzdura :D Spójrz na rozmieszczenie.. może zrób sobie pudełko z przezroczystą ścianką, zamontuj w nim te 4 wentylki i wdmuchnij w jeden dym z papierosa.. zobaczysz jak będzie powietrze latać.. imho bez sensu.

Gdzieś na forum był link do testu różnego rozmieszczenia wentylatorów, najbardziej optymalne było z tego co pamiętam: z dołu nawiew, na górze wywiew. Dlatego też, ja (powtarzam: ja to bym zrobił, jeśli zrobisz tak to tylko i wyłącznie Twoja wina :>) bym postawił obudowę na jakichś nóżkach i dał pod grafiką, na dole na nią nawiew, moja jest jakieś ~9 cm od dołu, więc jeszcze by sięgnęło i obok zasilacza na górze wywiew.. powietrze ciepłe jak wiadomo idzie do góry, więc można to wykorzystać..

Hm. No nie wiem, ale to co zrobiłeś nie widzi mi się ani troche szczerze pisząc ;-)

Co do tego 'macie może jakieś inne ciekawe pomysły' mam, mam :> Z tym, że wymaga on oprócz przodu i tyłu dwóch ścianek działowych i kilku innych przeróbek, na tyle poważnych, iż projektuje własną obudowę- więc to Cię chyba nie zainteresuje ;-)

Nie czuje się na tyle mocny by radzić, więc to co napisałem o zamontowaniu na dole i górze zignoruj, po prostu poszukaj tego testu, może Cię ździwią rezultaty ;-)

Teraz chyba działasz na zasadzie: upchne ile wlezie, przecież więcej = lepiej.. ;>

Pozdrawiam i powodzenia ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie najwiecej daje 2 i 3 i to wystarcza w wiekszoci przypadkow.

mam pasywnie grafike i ladsnie sie chlodzi na najnizszych obrotach.

4 niedaje nic procz chlodzenia dysku . czyli najwolniejszy wentylator jaki sie da.

ta 1 to na ktorej jest sciance ???

1 najlepiej umiescic w zasilaczu. zeby wyciagal powietrze z wnetrza lub na gornej sciance zeby wyrzucal powietrze na zewnatrz.

wentyle zawsze moza przykleic ale pozniej problem z rozmontowanie instalacji.

Na poczatek zalatw dobry wentyla na tyl obudowy , cos wolnego na bok skierowany na grafike i wystaczy. jezeli dysk grzeje ci sie to dorzuc cos wolnego na przodzie.

Najlepiej podaj fotke obudowy to cos sie wymysli.

powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi