Spentany Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Dla dobra ogółu Apeluję do tych co mieli ustny z anglika aby napisali na jakim poziomie zdawali oraz czego dotyczył materiał który omawiali; temaciki mogą się powtórzyć więc szkoda marnować taką okazję :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 bardzo trafny temat, ja mam mature za tydzien z angielskiego, i tez bym chcial poznac pytania na podstawową ustną i wyglad obrazka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 mam w srode w tym tyg. mature z anglika na poziomie rozszerzonym, wiec jak nie zapomnie skrobne jaki temat mialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Dawać, dawać :) Ja zdaję angol rozszerzony dopiero 28go kwietnia, dlatego chciałbym coś poznać tematów i zagadnień. A tymczasem dziś odwaliłem polak na 15 pkt / 20 pkt. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Dawać, dawać :) Ja zdaję angol rozszerzony dopiero 28go kwietnia, dlatego chciałbym coś poznać tematów i zagadnień. A tymczasem dziś odwaliłem polak na 15 pkt / 20 pkt. :lol: 1397381[/snapback] hieh, ja tez 28 (rozszerzony) :D o 14 a dzis zaliczylem polaka na 17/20 :) na szczescie ludziska w budzie maja rozszerzony 25 i 26 wiec jakies temaciki podłapię i puszcze na forum :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Z tego co słyszałem . . . Angol: Trzeba było podać jaka jest droga do czegoś tam. Podobno bardzo trudny był obrazek, ale nie powiedzieli co było dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Troche nie rozumiem tematu bo szansa ze dostaniesz to samo jest chyba supermala?;p Opowiesci o tym ze jest 50 zestawow na cala polske mozna wsadzic miedzy bajki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Ja zadaje ale ruski....w czwartek...a Polski za tydzien we wtorem...i straszne sie dygam ;< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Troche nie rozumiem tematu bo szansa ze dostaniesz to samo jest chyba supermala?;p Opowiesci o tym ze jest 50 zestawow na cala polske mozna wsadzic miedzy bajki :wink: 1397603[/snapback] WIEM ze w mojej szkole jest 50 roznych tematow na rozszerzony, to czy w calej Polsce sa takie same czy nie, to juz inna kwestja, nie zaszkodzi jednak podzielic sie informacjami - zawsze mozna cos trafic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 U nas w BDB jednym z zagadnień do omówienia na angolu było: śmieci i zanieczyszczenia środowiska. . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 jaj mam jutro - mam nadzieje ze do wieczora sie zapelnie ten temat :]] Ale zjade tylko podstawe - wiec lajcik w sumie (pisze rozszerzony - je z pisaniem to no problemo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavemanpg Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 To 50 wydaje się całkiem prawdopodobne - to jest mniej więcej liczba standardowych "szablonowych" tematów, a takie są na maturze. Także nikt tutaj nic nowego nie napisze, żaden który się pojawi nie powinien być zaskoczeniem. Z obrazkami powinno być podobnie. No chyba, że mieliście d**pę wołową a nie nauczyciela, to z wami tego nie przerobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ja mialem zestaw 42 wiec jest ich sporo, dostalem 13/20 a z ang jestem slaby wiec luz. pytania standardowe: jestes w brytanii i chcesz kupic prezent -zapytaj sie o to jakie sa -czy mozna zapakowac opisz jak bylo w restauracji -co jadles -jak wyglada w srodku -jaka obsluga w pokoju co wynajmujesz jest za ciemno -popros o wiecej swiatla ;p -nie zgodz sie z jego argumentami -zaproponuj wlasne rozwiazanie obrazek: jakas mloda para w lesie i ojciec trzyma jakies male dziecko na rekach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 slabo 17/20 na rozszerzonym mialem najpierw jakies obrazki poczesci zwiazne z kompami, a temat na wypowiedz mial coz zwiazanego z kariera w zyciu, o sukcesie zyciowym, tzn. co uwazasz za sukces w zyciu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 slabo 17/20 na rozszerzonym mialem najpierw jakies obrazki poczesci zwiazne z kompami, a temat na wypowiedz mial coz zwiazanego z kariera w zyciu, o sukcesie zyciowym, tzn. co uwazasz za sukces w zyciu ;] 1400126[/snapback] a skad jestes? bo ponoc tematy sa inne w kazdym wojewodztwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 a skad jestes? bo ponoc tematy sa inne w kazdym wojewodztwie. 1400154[/snapback] z Gdanska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Ja szukam kogos z Poznania kto moglby mi podac jakies tematy. Sluchajcie jak to jest u was w szkole czy po wylosowaniu przez ucznia zestawu, moze sie on powtorzyc np drugiego dnia czy jest wyrzucany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 To ja napisze swoj -Angielski rozszerzony- Materiał stymulujący - zminiajaca sie rola rodziny - kariera zawodowa u kobiet - rysunki były ogólnie o zamianie roli kobiety i męszczyzny w domu pyatnia mailem - co wg ciebie oznacza "haushousband" - czy da sie pogodzić prace zawodową z rodziną W 2 częsci egzaminu mialem wdo wyboru 1 Czy edukcja jest ważna dla wspólczesnej młodzieży. Co mozna zrobićaby podnieść poziom nauczania. 2 Czy zrowy oznacza niesmaczy, - chodziło o jedzenie nie pamietam dokladnie jak brzmial bo wybrałem ten 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) zestaw bodajrze 118 rozszerzony (19/20 pkt = 95%). W pierwszym zadaniu byly trzy obrazki, na pierwszym dwoch facetow rozmawiajacych ze soba na jakiejs imprezie, na drugim laska gadajaca przez tel, na ostatnim gosciu siedzacy na necie i chatujacy. Musialem przedstawic typy komunikacji, opowiedziec o zaletach i wadach, oraz ktory sposob jest najczesciej stosowany. Dodatkowo spytali mnie sie dlaczego listy w dziesiejszych czasach sa coraz rzadziej wysylane. W drugim zad. mialem do wyboru: a) Jakie znaczenie maja pieniadze dla zwyklych ludzi, a bogatych B) Co rzady krajow robia by zapobiec wyginieciu roslin i zwierzat. (W drugim zad wybralem pierwsze) Ja szukam kogos z Poznania kto moglby mi podac jakies tematy. Sluchajcie jak to jest u was w szkole czy po wylosowaniu przez ucznia zestawu, moze sie on powtorzyc np drugiego dnia czy jest wyrzucany? 1400307[/snapback] Z tego co wiem to wyrzucany, moja szkola dosc spora jest i jak widac mialem 118 zestaw ;] Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Ruido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 u mnie rozszerzone examy startują 25 IV, i z tego co wiem to po wylosowaniu zestawu nie jest on wyrzucany - zestawów jest 50 a zdających trochę więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 zestaw bodajrze 118 rozszerzony (19/20 pkt = 95%). W pierwszym zadaniu byly trzy obrazki, na pierwszym dwoch facetow rozmawiajacych ze soba na jakiejs imprezie, na drugim laska gadajaca przez tel, na ostatnim gosciu siedzacy na necie i chatujacy. Musialem przedstawic typy komunikacji, opowiedziec o zaletach i wadach, oraz ktory sposob jest najczesciej stosowany. Dodatkowo spytali mnie sie dlaczego listy w dziesiejszych czasach sa coraz rzadziej wysylane. W drugim zad. mialem do wyboru: a) Jakie znaczenie maja pieniadze dla zwyklych ludzi, a bogatych B) Co rzady krajow robia by zapobiec wyginieciu roslin i zwierzat. (W drugim zad wybralem pierwsze) Z tego co wiem to wyrzucany, moja szkola dosc spora jest i jak widac mialem 118 zestaw ;] 1400319[/snapback] Do jakiej chodzisz budy? u mnie rozszerzone examy startują 25 IV, i z tego co wiem to po wylosowaniu zestawu nie jest on wyrzucany - zestawów jest 50 a zdających trochę więcej ;) 1400342[/snapback] a skad ta plotka ze jest 50 zestawow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 a skad ta plotka ze jest 50 zestawow? to nie plotki tylko pewne info, ilosc zestawow jest uzalezniona od wielkosci szkoły; niektorzy ludzie z klasy "douczają" się prywatnie u nauczycieli ze szkoły wiec takie info to nie problem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Do jakiej chodzisz budy? a skad ta plotka ze jest 50 zestawow? 1400398[/snapback] XVIII LO na Szamotulskiej. Moja buda spora wiec jakby bylo tylko 50 zestawow to by wygladalo troche smiesznie ;] co druga klasa by miala te same pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Ruido jak bedziesz mial jakies tematy napisz prosze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dune Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 podobno zestawow powinno byc 5 wiecej niz osob zdajacych danego dnia. ale nie wiem czy sie moga powtarzac w nastepnych dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) ogolnie moge skombinowac jakies tematy z podstawowego lvlu, ale watpie by duzo ci to pomoglo, jest to akurat taki egzamin gdzie musisz umiec sie porozumiec a wykucie duzo nieda ;] Tematy nowej matury z angielskiego nie są tajne Agata Kulczycka 19-04-2005, ostatnia aktualizacja 19-04-2005 19:34 Dyrektorzy szkół, w których odbywa się nowa matura, zobowiązani są przez Centralną Komisję Egzaminacyjną, by nie ujawniać tematów egzaminów do stycznia przyszłego roku. - Po dwóch dniach egzaminów ustnych z języka angielskiego te tajne tematy będą publiczną tajemnicą - uważają dyrektorzy W kilku rzeszowskich liceach ogólnokształcących język angielski ustnie zdaje nawet 300 maturzystów. - Z Centralnej Komisji Egzaminacyjnej dostaliśmy pięćdziesiąt zestawów pytań z języka angielskiego na egzamin ustny. Podejrzewam, że po dwóch dniach zestawy będą znane wszystkim zainteresowanym - mówi dyrektor jednej z rzeszowskich szkół ponadgimnazjalnych. Jego zdaniem minusem takiego systemu jest to, że szanse osób zdających pierwszego dnia i tych, którzy mieli szczęście być na egzaminie później, są nierówne. - Wystarczy, że ktoś zapyta jednego dnia wychodzących z egzaminu o ich pytania, opublikuje to w internecie i cała Polska będzie znać pytania na ustny z angielskiego, a nas obciąża się obowiązkiem za dochowania tajemnicy aż do stycznia przyszłego roku. To absurd! - mówi dyrektor. W I LO w Rzeszowie w poniedziałek egzamin z języka angielskiego zdawały 52 osoby. Pod drzwiami sal, w których odbywają się egzaminy ustne, trwa giełda tematów. Michał, trzecioklasista z jednego z rzeszowskich liceów, ma spisanej na kartce szczegółowe informacje o 32 zestawach, które otrzymują uczniowie w jego szkole. - Nie są to pytania brzmiące dokładnie tak, jak te, które dostanę na egzaminie. Ale do poniedziałku, kiedy ja będę zdawać egzamin, na pewno zdążę się lepiej przygotować - twierdzi. Barbara Czarnecka-Cicha, kierownik wydziału matur z Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie, zapewnia, że zestawów jest więcej, niż twierdzą dyrektorzy. - Nie chciałabym mówić o tym ile, ale na pewno dużo więcej niż 50 - zapewnia Barbara Czarnecka-Cicha. - Do szkół wysyłaliśmy po 50 zestawów na poziom podstawowy i 50 na rozszerzony. Jeśli nawet ktoś nauczy się odpowiedzi na 100 zestawów, to spokojnie zasłużył na to, by zdać maturę - dodaje. Czarnecka-Cichy zwraca uwagę na jeszcze inny aspekt: - Nowa matura nie sprawdza wiedzy, a umiejętność komunikowania się. Wyciek tematów nie jest groźny, bo tego, jak radzić sobie w określonych sytuacjach, nawet znając zestawy, nie da się nauczyć w trzy dni - przekonuje. Jako przykład podaje Wielką Brytanię, gdzie egzamin z języków obcych przeprowadzany jest w całym kraju na ośmiu zestawach. Po co więc wiązanie tajemnicą dyrektorów? - Co innego, gdy uczeń w szkole ćwiczy na zestawach maturalnych, a co innego, gdy dowiaduje się o pytaniach od kolegi, na trzy dni przed egzaminem - uważa Czarnecka-Cichy. http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2663492.html Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Ruido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ja potrzebuje tematy na poziom rozszerzony:) musze wiedziec jakie słownictwo powtorzyc. Wiec jesli cos masz to pliz wyslij wrx@o2.pl dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) U mnie tylko ja i znajomy z klasy rozszerzonego anglika zdawali, zamieszczam loga ;] Jak sie dowiem od kogos jeszcze to podam [2005-04-20 21:44:44] >> moglbys mi napisac jakie dokladnie obrazki i tematy miales ? bo kumpela jest ciekawa [2005-04-20 21:47:02] >> obrazki mialem dotyczące pracy wakacyjnej : na jednym byl mechanik i auto , na drugimsekretarka a na trzecim sprzątaczka ..... bylo jeszcze ogloszenie o prace z gazety i wykres dotyczący tego w jakich zawodach mlodzi ludzie pracują w wakacje [2005-04-20 21:47:32] >> jakie miales jeszcze pytania dotyczace obrazkow ? [2005-04-20 21:47:32] >> speecha mialem na temat jakie najwazniejsze rzeczy w zyciu czlowieka są za darmo [2005-04-20 21:47:42] >> a drugi temat speecha jaki byl ? [2005-04-20 21:48:35] >> czy mam zazwyczaj jakies prace wakacyjne oraz czy wole pracowac fizycznie czy umyslowo oraz czy odpowiadalo by mi tamto ogloszenie o prace [2005-04-20 21:48:35] >> czy mam zazwyczaj jakies prace wakacyjne oraz czy wole pracowac fizycznie czy umyslowo oraz czy odpowiadalo by mi tamto ogloszenie o prace [2005-04-20 21:48:45] >> droogiego tematu nie pamietam btw. Weronika ty z jakiego LO ? Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Ruido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 U mnie kumpel miał temat o transplantacji narządów wewnętrznych. Nie wiem jak sobie poradził, ale ja to po polsku niewiele na ten temat umie powiedzieć :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 U mnie tylko ja i znajomy z klasy rozszerzonego anglika zdawali, zamieszczam loga ;] Jak sie dowiem od kogos jeszcze to podam [2005-04-20 21:44:44] >> moglbys mi napisac jakie dokladnie obrazki i tematy miales ? bo kumpela jest ciekawa [2005-04-20 21:47:02] >> obrazki mialem dotyczące pracy wakacyjnej : na jednym byl mechanik i auto , na drugimsekretarka a na trzecim sprzątaczka ..... bylo jeszcze ogloszenie o prace z gazety i wykres dotyczący tego w jakich zawodach mlodzi ludzie pracują w wakacje [2005-04-20 21:47:32] >> jakie miales jeszcze pytania dotyczace obrazkow ? [2005-04-20 21:47:32] >> speecha mialem na temat jakie najwazniejsze rzeczy w zyciu czlowieka są za darmo [2005-04-20 21:47:42] >> a drugi temat speecha jaki byl ? [2005-04-20 21:48:35] >> czy mam zazwyczaj jakies prace wakacyjne oraz czy wole pracowac fizycznie czy umyslowo oraz czy odpowiadalo by mi tamto ogloszenie o prace [2005-04-20 21:48:35] >> czy mam zazwyczaj jakies prace wakacyjne oraz czy wole pracowac fizycznie czy umyslowo oraz czy odpowiadalo by mi tamto ogloszenie o prace [2005-04-20 21:48:45] >> droogiego tematu nie pamietam btw. Weronika ty z jakiego LO ? 1401086[/snapback] dzięki wielkie za pomoc :* ja chodze do VI Lo, u nas w szkole ponoć komisja pogrom sieje, jak narazie najlepszy wynik to 15 pkt (rozszerzony egzamin). A zdaje 29.04 . Chyba jajko zniose do piątku ;) jesli bedziesz mial jeszcze jakies newsy to prosze napisz wrx@o2.pl. Dzięki :) Powodzenia na innych egzaminach! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...