Skocz do zawartości
Spentany

Ustna Z Ang :) Wpisujcie Tematy :d

Rekomendowane odpowiedzi

Dawać, dawać :) Ja zdaję angol rozszerzony dopiero 28go kwietnia, dlatego chciałbym coś poznać tematów i zagadnień.

A tymczasem dziś odwaliłem polak na 15 pkt / 20 pkt.  :lol:

1397381[/snapback]

hieh, ja tez 28 (rozszerzony) :D o 14

a dzis zaliczylem polaka na 17/20 :)

na szczescie ludziska w budzie maja rozszerzony 25 i 26 wiec jakies temaciki podłapię i puszcze na forum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nie rozumiem tematu bo szansa ze dostaniesz to samo jest chyba supermala?;p Opowiesci o tym ze jest 50 zestawow na cala polske mozna wsadzic miedzy bajki  :wink:

1397603[/snapback]

WIEM ze w mojej szkole jest 50 roznych tematow na rozszerzony, to czy w calej Polsce sa takie same czy nie, to juz inna kwestja, nie zaszkodzi jednak podzielic sie informacjami - zawsze mozna cos trafic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 50 wydaje się całkiem prawdopodobne - to jest mniej więcej liczba standardowych "szablonowych" tematów, a takie są na maturze. Także nikt tutaj nic nowego nie napisze, żaden który się pojawi nie powinien być zaskoczeniem. Z obrazkami powinno być podobnie. No chyba, że mieliście d**pę wołową a nie nauczyciela, to z wami tego nie przerobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem zestaw 42 wiec jest ich sporo, dostalem 13/20 a z ang jestem slaby wiec luz.

pytania standardowe:

jestes w brytanii i chcesz kupic prezent

-zapytaj sie o to jakie sa

-czy mozna zapakowac

opisz jak bylo w restauracji

-co jadles

-jak wyglada w srodku

-jaka obsluga

w pokoju co wynajmujesz jest za ciemno

-popros o wiecej swiatla ;p

-nie zgodz sie z jego argumentami

-zaproponuj wlasne rozwiazanie

obrazek: jakas mloda para w lesie i ojciec trzyma jakies male dziecko na rekach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slabo 17/20 na rozszerzonym mialem najpierw jakies obrazki poczesci  zwiazne z kompami, a temat na wypowiedz mial coz zwiazanego z kariera w zyciu, o sukcesie zyciowym, tzn. co uwazasz za sukces w zyciu ;]

1400126[/snapback]

a skad jestes? bo ponoc tematy sa inne w kazdym wojewodztwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja napisze swoj -Angielski rozszerzony-

Materiał stymulujący

- zminiajaca sie rola rodziny

- kariera zawodowa u kobiet

- rysunki były ogólnie o zamianie roli kobiety i męszczyzny w domu

pyatnia mailem

- co wg ciebie oznacza "haushousband"

- czy da sie pogodzić prace zawodową z rodziną

W 2 częsci egzaminu mialem wdo wyboru

1 Czy edukcja jest ważna dla wspólczesnej młodzieży. Co mozna zrobićaby podnieść poziom nauczania.

2 Czy zrowy oznacza niesmaczy, - chodziło o jedzenie nie pamietam dokladnie jak brzmial bo wybrałem ten 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw bodajrze 118 rozszerzony (19/20 pkt = 95%).

W pierwszym zadaniu byly trzy obrazki, na pierwszym dwoch facetow rozmawiajacych ze soba na jakiejs imprezie, na drugim laska gadajaca przez tel, na ostatnim gosciu siedzacy na necie i chatujacy. Musialem przedstawic typy komunikacji, opowiedziec o zaletach i wadach, oraz ktory sposob jest najczesciej stosowany. Dodatkowo spytali mnie sie dlaczego listy w dziesiejszych czasach sa coraz rzadziej wysylane.

W drugim zad. mialem do wyboru:

a) Jakie znaczenie maja pieniadze dla zwyklych ludzi, a bogatych

B) Co rzady krajow robia by zapobiec wyginieciu roslin i zwierzat.

(W drugim zad wybralem pierwsze)

Ja szukam kogos z Poznania kto moglby mi podac jakies tematy. Sluchajcie jak to jest u was w szkole czy po wylosowaniu przez ucznia zestawu, moze sie on powtorzyc np drugiego dnia czy jest wyrzucany?

1400307[/snapback]

Z tego co wiem to wyrzucany, moja szkola dosc spora jest i jak widac mialem 118 zestaw ;]

Edytowane przez Ruido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw bodajrze 118 rozszerzony (19/20 pkt = 95%).

W pierwszym zadaniu byly trzy obrazki, na pierwszym dwoch facetow rozmawiajacych ze soba na jakiejs imprezie, na drugim laska gadajaca przez tel, na ostatnim gosciu siedzacy na necie i chatujacy. Musialem przedstawic typy komunikacji, opowiedziec o zaletach i wadach, oraz ktory sposob jest najczesciej stosowany. Dodatkowo spytali mnie sie dlaczego listy w dziesiejszych czasach sa coraz rzadziej wysylane.

W drugim zad. mialem do wyboru:

a) Jakie znaczenie maja pieniadze dla zwyklych ludzi, a bogatych

B) Co rzady krajow robia by zapobiec wyginieciu roslin i zwierzat.

(W drugim zad wybralem pierwsze)

Z tego co wiem to wyrzucany, moja szkola dosc spora jest i jak widac mialem 118 zestaw ;]

1400319[/snapback]

Do jakiej chodzisz budy?

u mnie rozszerzone examy startują 25 IV, i z tego co wiem to po wylosowaniu zestawu nie jest on wyrzucany - zestawów jest 50 a zdających trochę więcej ;)

1400342[/snapback]

a skad ta plotka ze jest 50 zestawow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie moge skombinowac jakies tematy z podstawowego lvlu, ale watpie by duzo ci to pomoglo, jest to akurat taki egzamin gdzie musisz umiec sie porozumiec a wykucie duzo nieda ;]

Tematy nowej matury z angielskiego nie są tajne

Agata Kulczycka 19-04-2005, ostatnia aktualizacja 19-04-2005 19:34

Dyrektorzy szkół, w których odbywa się nowa matura, zobowiązani są przez Centralną Komisję Egzaminacyjną, by nie ujawniać tematów egzaminów do stycznia przyszłego roku. - Po dwóch dniach egzaminów ustnych z języka angielskiego te tajne tematy będą publiczną tajemnicą - uważają dyrektorzy

W kilku rzeszowskich liceach ogólnokształcących język angielski ustnie zdaje nawet 300 maturzystów. - Z Centralnej Komisji Egzaminacyjnej dostaliśmy pięćdziesiąt zestawów pytań z języka angielskiego na egzamin ustny. Podejrzewam, że po dwóch dniach zestawy będą znane wszystkim zainteresowanym - mówi dyrektor jednej z rzeszowskich szkół ponadgimnazjalnych.

Jego zdaniem minusem takiego systemu jest to, że szanse osób zdających pierwszego dnia i tych, którzy mieli szczęście być na egzaminie później, są nierówne. - Wystarczy, że ktoś zapyta jednego dnia wychodzących z egzaminu o ich pytania, opublikuje to w internecie i cała Polska będzie znać pytania na ustny z angielskiego, a nas obciąża się obowiązkiem za dochowania tajemnicy aż do stycznia przyszłego roku. To absurd! - mówi dyrektor.

W I LO w Rzeszowie w poniedziałek egzamin z języka angielskiego zdawały 52 osoby. Pod drzwiami sal, w których odbywają się egzaminy ustne, trwa giełda tematów. Michał, trzecioklasista z jednego z rzeszowskich liceów, ma spisanej na kartce szczegółowe informacje o 32 zestawach, które otrzymują uczniowie w jego szkole. - Nie są to pytania brzmiące dokładnie tak, jak te, które dostanę na egzaminie. Ale do poniedziałku, kiedy ja będę zdawać egzamin, na pewno zdążę się lepiej przygotować - twierdzi.

Barbara Czarnecka-Cicha, kierownik wydziału matur z Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie, zapewnia, że zestawów jest więcej, niż twierdzą dyrektorzy. - Nie chciałabym mówić o tym ile, ale na pewno dużo więcej niż 50 - zapewnia Barbara Czarnecka-Cicha. - Do szkół wysyłaliśmy po 50 zestawów na poziom podstawowy i 50 na rozszerzony. Jeśli nawet ktoś nauczy się odpowiedzi na 100 zestawów, to spokojnie zasłużył na to, by zdać maturę - dodaje.

Czarnecka-Cichy zwraca uwagę na jeszcze inny aspekt: - Nowa matura nie sprawdza wiedzy, a umiejętność komunikowania się. Wyciek tematów nie jest groźny, bo tego, jak radzić sobie w określonych sytuacjach, nawet znając zestawy, nie da się nauczyć w trzy dni - przekonuje. Jako przykład podaje Wielką Brytanię, gdzie egzamin z języków obcych przeprowadzany jest w całym kraju na ośmiu zestawach.

Po co więc wiązanie tajemnicą dyrektorów? - Co innego, gdy uczeń w szkole ćwiczy na zestawach maturalnych, a co innego, gdy dowiaduje się o pytaniach od kolegi, na trzy dni przed egzaminem - uważa Czarnecka-Cichy.

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2663492.html

Edytowane przez Ruido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tylko ja i znajomy z klasy rozszerzonego anglika zdawali, zamieszczam loga ;]

Jak sie dowiem od kogos jeszcze to podam

[2005-04-20 21:44:44] >> moglbys mi napisac jakie dokladnie obrazki i tematy miales ? bo kumpela jest ciekawa

[2005-04-20 21:47:02] >> obrazki mialem dotyczące pracy wakacyjnej : na jednym byl mechanik i auto , na drugimsekretarka a na trzecim sprzątaczka ..... bylo jeszcze ogloszenie o prace z gazety i wykres dotyczący tego w jakich zawodach mlodzi ludzie pracują w wakacje

[2005-04-20 21:47:32] >> jakie miales jeszcze pytania dotyczace obrazkow ?

[2005-04-20 21:47:32] >> speecha mialem na temat jakie najwazniejsze rzeczy w zyciu czlowieka są za darmo

[2005-04-20 21:47:42] >> a drugi temat speecha jaki byl ?

[2005-04-20 21:48:35] >> czy mam zazwyczaj jakies prace wakacyjne oraz czy wole pracowac fizycznie czy umyslowo oraz czy odpowiadalo by mi tamto ogloszenie o prace

[2005-04-20 21:48:35] >> czy mam zazwyczaj jakies prace wakacyjne oraz czy wole pracowac fizycznie czy umyslowo oraz czy odpowiadalo by mi tamto ogloszenie o prace

[2005-04-20 21:48:45] >> droogiego tematu nie pamietam

btw. Weronika ty z jakiego LO ?

Edytowane przez Ruido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tylko ja i znajomy z klasy rozszerzonego anglika zdawali, zamieszczam loga ;]

Jak sie dowiem od kogos jeszcze to podam

[2005-04-20 21:44:44] >> moglbys mi napisac jakie dokladnie obrazki i tematy miales ? bo kumpela jest ciekawa

[2005-04-20 21:47:02] >> obrazki mialem dotyczące pracy wakacyjnej : na jednym byl mechanik i auto , na drugimsekretarka a na trzecim sprzątaczka ..... bylo jeszcze ogloszenie o prace z gazety i wykres dotyczący tego w jakich zawodach mlodzi ludzie pracują w wakacje

[2005-04-20 21:47:32] >> jakie miales jeszcze pytania dotyczace obrazkow ?

[2005-04-20 21:47:32] >> speecha mialem na temat jakie najwazniejsze rzeczy w zyciu czlowieka są za darmo

[2005-04-20 21:47:42] >> a drugi temat speecha jaki byl ?

[2005-04-20 21:48:45] >> droogiego tematu nie pamietam

btw. Weronika ty z jakiego LO ?

1401086[/snapback]

dzięki wielkie za pomoc :*

ja chodze do VI Lo, u nas w szkole ponoć komisja pogrom sieje, jak narazie najlepszy wynik to 15 pkt (rozszerzony egzamin). A zdaje 29.04 . Chyba jajko zniose do piątku ;) jesli bedziesz mial jeszcze jakies newsy to prosze napisz wrx@o2.pl.

Dzięki :)

Powodzenia na innych egzaminach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi