PartyBOY Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Już po "bólu", 15/20 pkt czyli 75%. Zdałem, ale pewien niedosyt pozostał. Miałem dość głupi zestaw. I Remont mieszkania, czemu robisz, co robisz, jakie problemy napotkałeś (Z tymi problemami to mnie pomęczyli, brakowało mi trochę słownictwa) II Zapytaj koleżanki kim by chciała być w przyszłości (zawód), czemu akurat taki, Jak wygląda zatrudnienie w tym zawodzie w jej kraju czy łatwo dostać pracę itd. ( ta ostatnia część mi nie leżała) III Negocjowanie, zproponuj koleżance gdzie chciała by iść, czemu itd., odrzuć jej propozycję i idź na kompromis. (to było łatwe) IV Na obrazku miałem babę (nie lekarkę) robiącą zastrzyk dziecku i to wszystko żadnego otoczenia, nic po bokach,. (oczywiście wyleciało mi z głowy jak jest zastrzyk, pozatym wszystko co się dało to powiedziałem, a dużo do gadania akurat na podstawie tego zdjęcia nie było...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 zestawy sie napewno powtarzaja. Dzis w szkole reszta klasy (dwie osoby) zdawaly ang podstawowy i jeden trafil na identyczny co kolega dzien wczesniej. Wiec jezeli ktos przed wami w budzie dzien wczesniej zdaje warto sie dowiedziec co mial ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) Angielski podstawowy. Tematy: 1.Rozmawiasz z kolega o wyjeździe do Austrii nad jezioro (czy jakoś tak): - zapytaj czy chce jechać z Tobą - powiedz mu o szczegółach wyjazdu - powiedz co ma ze sobą zabrać Na wycieczce w Londynie zgubił się Twój młodszy brat, idziesz na policje: - mowisz co sie stalo - w co byl ubrany - gdzie ostatnio go widziales Ty chcesz isc do teatru i na kolacje, a Twoja kolezanka na dyskoteke - odrzuc jej propozycje podajac jakis argument - - kompromis Obrazerk: jakies babcie ćwicząće w basenie, obok jest mniejszy basen, do którego wchodzi jakis facet Pytania: 1. Czy uwazasz, ze starsi ludzie powinni ćwiczyć? (czy jakos tak) 2. Jaki sport ogladasz w TV i dlaczego? Zestaw 2 jestes w bibliotece i kupujesz prezent * dla kogo to bedzie prezent * jakie zainteresowania ma ta osoba * zapytaj ile kosztuje ta ksiazka 2. spozniles sie na spotkanie * opowiedz co ci sie stalo * kto ci pomogl * w jaki sposob wrociles 3. negocjujesz o nocleg * zaproponuj nocleg * osoba odrzuca i proponuje hotel, odrzuc jej decyjze i podaj argumenty * zaproponuj rozwiązanie no to na obrazku mialem babke i goscia, podawali sobie rece w jakims wiezowcu, za oknem panorama miasta zestaw 3 Przyleciałes do Londynu do swojego znajomego opowiedz mu : - Jaki jest cel twojej podróży, po co przyjechałes do Londynu - Zapytaj jakie są najbardziej ciekawe - znane miejsca w Londynie. - Zapytaj o najlepszy srdoek transportu - najdogodniejszy. ( Rozmowe rozpoczyna ezgaminator) 2. Relacjonowanie wydarzeń. Na ostatnich wakacjach byłes u znajomych w Londynie. Jednak to nie był twój najlepszy wyjazd ponieważ zachorowałes. Po przyjeździe opowiadasz w klasie: - co ci dolegało , jakie miałes objawy choroby - powiedz że byłeśu lekarza - powiedz co powiedział lekarz i czy cos ci przepisał ( Rozmowe rozpoczyna ezgaminator) 3. Negocjowanie ( tu nie wiem dokładnie) Dzielisz pokój ze współlokatorem któy bardzo bałagani. - powiedz mu/jej o tym i powiedz zeby zmieniła/ła to. - nie zgódź sie z jego/jej argumentami i powiedz dlaczego - zaproponuj kompromis ( Rozmowe rozpoczyna zdający) OBRAZEK: Na obrazku była rodzina - 5 osób. Dwójka rodziców i 3 synów. Siedzieli na ławce . Byli na kepingu. Wszyscy jedli i smali sie. W tle był las a z przodu namiot. ładna pogoda – wakacje Zestaw 4 1. Chcesz kupić prezenty dla swojej rodziny: - spytaj o dobry sklep na zakupy - dowiedz się jak tam dotrzeć - dowiedz się o godziny otwarcia sklepu 2. Jakie święto z ubiegłego roku najlepiej wspominasz (które obchodziłeś, coś w ten deseń): - dlaczego? - jak przebiegły przygotowania do obchodów - opowiedz o tradycyjnych potrawach, co jadłeś 3. Próbujesz zachęcić kolegę do segregacji odpadów - proponujesz koledze żeby zaczął segregować - nie zgadzasz się z jego/jej zdaniem na temat nie segregacji - proponujesz mu żeby spróbował przez miesiąc zestaw 5 mieszkasz u kogos w Angli, wybierasz się do kina, pytasz gdzie jest najbliższe Ile kosztuje bilet Poinformuj kiedy wybierasz się na film - pracowałeś w restauracji, opowiedz co robiłeś Czy podobala ci się praca Dlaczego zrezygnowałeś - twój współlokator pali faje, powiedz ze nie podoba ci się to Zaproponuj miejsce gdzie może palic Uzasadnij dlaczego tam - obrazek: na lotnisku ludzie stoja w kolejce, lezy duzo bagazy, jedna kobieta spi na walizce 1pyt. Dlaczego ta kobieta spi na walizce? 2pyt. Dlaczego wedlug ciebie podróżowanie jest popularne? jestes na wycieczce zaproponuj koledze ze zamieszkacie hotelu zestaw 6 On chce mieszkac w kempingu ale ty uwazasz ze jest gorszy, dlaczego? Podaj kompromis - pracujesz i opowiedz gdzie znalazłeś ta prace Co robiłeś Co zrobiłeś z pieniędzmi - chcesz wypożyczyć stroj na bal, jaki chcesz stroj? Na jak dlugo? Cena ? - obrazek: dziewczyna uczy się w pokoju obok niej siedzi kot i lezy duzo notatek 1pyt. Czy uwazasz ze dziewczyna latwiej się uczyc 2pyt. Czy lubisz się uczyc do egzaminu Zestaw 7 zaproponuj koledze wyjazd nad morze On che w gory ale ty się nie zgadasz, dlaczego nie ? Podaj kompromis - w twojej szkole odbywa się konkurs piosenki, kto go zorganizowal? Jakie były nagrody? Od kiedy do kiedy się odbywal? - jestes w Londynie chcesz isc na kurs, zapytaj jakie kursy organizuje szkola? Kiedy się odbywa? Czy szkola organizuje dodatkowe kursy - obrazek: w biurze dwoch kolesi rozmawia przed kompan na temat pracy 1.pyt o czym rozmawiaja? (o pracy) 2pyt. Jaka prace chciałbyś w przyszłości zestaw 8 Relacjonowanie: Jestem w sklepie i mowie dla ekspedientki: - chce kupić prezent dla przyjaciela - sprecyzować, jaki byłby odpowiedni ten prezent, opisać przyjaciela... - Zapytać o cenę sugerowanej przez ekspedientkę prezentu Negocjowanie: rozmawiasz z koleżanka przez telefon komórkowy i koleżanka mówi ci ze nie lubi rozmawiać przez komórkę...: - Wyraz zdziwienie dla tego, co powiedziała - powiedz, ze obsługa telefonu kom. Jest bardzo trudna - powiedz, ze lepiej się spotkać i pogadać normalnie niż przez telefon Obrazek: Wygląda baba przez okno z dzieckiem na rękach, opisać to, i pytania do tego: dlaczego ona wygląda przez okno i czy dziadkowie powinni mieszkać z wnukami i dlaczego. Zestaw 9 1.Dzwonię do hotelu w Walii i mam zapytać o: a)Rezerwację pokoju - czy mają wolne itp. b)powiedzieć dla ilu osób to ma być pokój c)ile kosztuje i na jak długo chcę go wynająć rozpoczynał egzaminator 2. Byłam w restauracji i miałam opowiedzieć o: a)co zamówiłam do jedzenia i dlaczego? b)dlaczego mój towarzysz miał problemy ze zjedzeniem swojej potrawy c)nie pamiętam ja rozpoczynałam 3. Moja koleżanka chce iść do centrum handlowego na zakupy. Ja: a)nie zgadzam się i mówię, że wolę iść do małego sklepiku podając powód b)ona odrzuca moją propozycję, ja nalegam c)nie pamiętam rozpoczynał egzaminator Obrazek miałam jak 2 gości malowało graffity na ścianie, pytania do tego:1dlaczego graffity jest nielegalne i 2.Jakie są plusy graffity w miastach? Zestaw 10 . Mój przyjaciel Anglik interesuje się kinem: -mam mu powiedzieć jakie filmy są popularne wśród polskiej młodzieży, -jaki ja lubie typ filmów -spytać jaki on lubi typ filmów 2. Niedawno zdobyłem pracę sezonową: -powiedzieć co to jest za praca, -co miałem dostarczyć pracodawcy, -jak wyglądała rozmowa wstępna, 3. Chce zwiedzić Londyn samotnie, ale mój przyjaciel nie chce się na to zgodzić: -podaj powody dlaczego warto zwiedzać samemu, -nie zgódź się z argumentami kolegi, -podaj kompromis, rysunek: -dzieci siedzą na informatyce i każdy patrzy w laptop, ale niektóre są znudzone; pytania: -czy wszyscy na lekcji są zaciekawieni? (wiadomo, że nie), -czy informatyka jest ważnym przedmiotem w szkole zestaw 11 Rozmowa 1.Miałam wytłumaczyć dla obcokrajowca jak dostać się do szpitala, powiedzieć jakie budynki są blisko szpitala, 2. Koleżanka obiecała mi wjazd do Szwecji ale nie mogę jechać i musze jej to wytłumaczyć i przełożyć na inny termin.Obrazek To ludzie na jakimś koncercie i pytanie: dlaczego jest tam tak dużo ludzi i jakiego rodzaju muzyki słucham i dlaczego. zestaw 12 1) Udzielanie informacji Rozmawiasz z jakimś Anglikiem : - zapytaj co zazwyczaj jedzą na śniadanie - gdzie jedzą obiad - powiedz jak Ty regularnie się odżywiasz 2) Relacjonowanie zdarzeń Jesteś u kogoś w Anglii i wybrałeś się na samodzielne zakupy do centrum handlowego - opowiedz jak przebiegała droga - nie mogłeś znaleźć jakiegoś produktu w sklepie - niespodziewanie kogoś spotkałeś 3) Negocjacja Anglik jest u Ciebie gościem. - Zaproponuj mu wyjazd poza miasto - on odrzuca propozycje, zaproponuj cos innego - dojdźcie do kompromisu Obrazek Miałam prezydenta USA, który stoi i trzyma w ręku tacę a na niej kurczaka czy indyka, a dookoła niego byli żołnierze. Później pytanie to miałam powiedzieć co prezydent do nich mówi, jak myślę. Drugie to powiedzieć czy ważne jest żeby prezydent spotykał się z obywatelami zestaw 13 jestes w schronisku zapytaj o jedzienie Zapytaj Gdzie można zjesc cos taniego Zapytaj czy można i gdzie skorzystac z Internetu Zapytaj Gdzie jest interesujące miejsce (np. gory) - reportaż, jaki był kataklizm? Jak ludzie pomagali Czy organizacja narodowa pomagala jak tak to jaka? - chcesz zabrac koledze na koncert On się nie zgadza, podaj kompromis -obrazek: w szpitalu, dziecko trzyma misia i pani doktor pokazuje na misiu jak się bada 1pyt. Co pani doktor robi? 2pyt. Czy chciałbyś być lekarzem? Zestaw 14 koles zaprasza cie na mecz, nie zgadasz się i mowisz dlaczego Podajesz inna propozycje Co będziecie tam robic - jestes na sejmiku, opisz jego przebieg Co było innego - przyjezdza do ciebie kolega z USA, wytłumacz jak trafi do twojego domu Ile mu to zajmie czasu -obrazek: kucharz w kuchni cos pichci, z jednej strony jakas dziewczyna z drugiej strony dzieci zestaw 15 ; na lotnisku, zapytaj czy możesz zostawic swój bagaż? Ile to będzie kosztowalo Czy możesz odebrac bagaż wieczorem - co się wydarzylo po drodze na koncert? Przebieg koncertu Dlaczego wróciliście pozno - musisz kupic prezent na urodziny, zaproponuj koledze aby poszedł z toba do supermarketu On chce isc do innego sklepu, nie zgadasz się z nim, dlaczego nie ?? Podaj kompromis zestaw 16 jestes w biurze informacji turystycznych, powiedz jakie chcesz zwiedzic muzeum? Jak można tam dotrzec? W jakich godzinach jest otwarte? - byles na imprezie, opowiedz z jakiej okazji Przebieg Co szczególnego się wydarzylo - w pokoju współlokatora jest balagan, poinformuj o sytuacji Nie zgodz się z jego argumentami Podaj kompromis - obrazek: w księgarni, duza kolejka, ludzie czekaja po ksiazki Harego Poterra 1pyt. Czemu oni czekaja? 2pyt. Dlaczego uwazasz ze czytanie książek jest wazne dla dzieci? Zestaw 17 powiedz jaka chciałbyś prace Zapytaj co musisz robic? Zapytaj ile placa? - powiedz jakie masz objawy choroby Powiedz co ci powiedział doktor I co zalecil - odwiedza cie kolega naklon go żeby u ciebie zamieszkal Odradz mu hotel Zaproponuj kompromis - obrazek: studenci na uniwersytecie w togach, w tle matki i ojcowie 1 pyt. Dlaczego SA w tych togach? 2pyt.co może dac dobre wykształcenie? Zestaw 18 jestes na wycieczce zaproponuj koledze ze zamieszkacie hotelu On chce mieszkac w kempingu ale ty uwazasz ze jest gorszy, dlaczego? Podaj kompromis - pracujesz i opowiedz gdzie znalazłeś ta prace Co robiłeś Co zrobiłeś z pieniędzmi - chcesz wypożyczyć stroj na bal, jaki chcesz stroj? Na jak dlugo? Cena ? - obrazek: dziewczyna uczy się w pokoju obok niej siedzi kot i lezy duzo notatek 1pyt. Czy uwazasz ze dziewczyna latwiej się uczyc 2pyt. Czy lubisz się uczyc do egzaminu zestaw 19 Nastolatek siedzi na losku i trzyma gitare, na scianach plakaty, z tylu wierza, bazel w pokoju, on mo dredy PYTANIA DO OBRAZKA: Czy mlodziez powinna miec swoj pokoj? Po co mlodym ludziom swoj pokoj? UZYSKIWANIE INFORMACJI: jestes w londynie i szukasz swojego msc zakwaterowania: - powiedz, ze szukasz miejsca zakwaterowania - zapytaj, gdzie jest najblizsza stacja metro - ile czasu zajmie Ci dojscie do metro RELACJONOWANIE: Jestes w centrum handlowym, powiedz: - po co tam poszedles - co sie wydarzylo - co Ci sie podobalo NEGOCJOWANIE Ty i kolega chcecie zrobic przyjecie urodzinowe - powiedz mu, zeby to zrobic w PUBie - odrzuc jego propozycje zrobienia tego w domu - zaproponuj kompromis Zestaw 20 1. chcesz pojechać do Szkocji na parę dni. Zapytaj w informacji, czym tam najlepiej dojechać, jak długo trwa podróż. (rozpoczyna egz) 2. opisz pierwszy dzień w pracy. Jak wyglądał, powiedz ze w czasie lunchu rozmawiałeś z pracownikiem, powiedz co ci zaproponował (rozp. Egz) 3. planujesz spedzic wieczor z przyjacielem , zaproponuj pójście do kina, nie zgódź siê na pójście do pubu, podaj powody, zaproponuj coś innego. (rozp. Zdajacy) 4. OBRAZEK: (dziewczyna w bibliotece, uczy się, dużo książek, itd.) Pytanie 1) czy ta dziewczyna ma dużo materiału do nauki i dlaczego? 2) co wolisz: naukę w grupie czy samemu. Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez Trendzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...