Skocz do zawartości
Pyra

Kilka Problemów/pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosze Was o pomoc

1: Mam CD-Rom/DVD formy LG około 3-4 letni i od dłuższego czasu mam taki problem...

wkładam płytye (porysowana,nowiustka lub z malutkimi rysami) no i żółte saitełko, obok kursora płytka iii.. po chwili albo komp się wiesz lub 'brak odpowiedzi dysku F:'

no i co mi pozostje nowy cd-rom czy coś ?

2: Jak rozkręce kompa to jest okrutnie dużo kurzu, troche wydmuchałem ale na częściach jest go dużo..

no i...

- moge to usunąć (ten kurz) lekko pędzelkiej jeżdżądz nim po płycie gł. itd ?

- nic nie moża zrobic ?

3: Czy poza formatem, def. dysków jest jakiś sposób przyśpieszyć kompa niewiem programem czy czymś bo mam zamiar ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> się za czytanie poradników do podkręcania itd.. zaznaczam żę mam starego kompa

4: Gdzie moge sprawdzić jaki mam zasilaćz i karte dźwiękową ?

OK... chyba tyle :D bo są pytania które mnie strasznie nurtuja...

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Ja bym polecał kupić juz nową nagrywarke DVD bo już to troche stare.Sprawdż czy dobrze podłaczony jest Cd-Rom do płyt głowniej:D

2.Weż suszarke i na pełna moc zartowałem:D Wyczyść to pomału pędzelkiem

3.Możesz do kupić pamięći co napewno przyspieszy troche kompa:D

4.Sciagnij sobie jakis program z neta np.Aida32 i tam bedzie napisane jaka posiadaz karte muzyczna i zasilacz:D

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Naped - mozna przeczyscic plyta czyszczaca lub rozkrecajac i czyszczac laser (takie male, szklane oczko). Sprawdz tasme (moze byc uszkodzona lub mogla sie wysunac przy grzebaniu w srodku obudowy). Moze to wina systemu - jakis strerownik/program/wirus.

2. Kurz - mozna pedzelkiem lub sprezonym powietrzem (dostepnym w sklepach komputerowych - kosztuje to od 10 do 20 zl w zaleznosci od rozmiaru pojemniczka). Przewaga sprezonego powietrza polega na tym, ze dostanie sie tam, gdzie nie dostanie sie pedzelek - np pomiedzy zeberka duzego radiatora i inne zakamarki.

3. O przyspieszaniu systemu mozesz poczytac na forun i w sieci - jest pelno programow i porad.

4. Karte i zasilacz najlepiej sprawdzic poprzez zagladniecie do srodka obudowy:

Zasilacz to ta duza metalowa skrzynka z wiatrakiem z ktorej wychodzi pelno kolorowych kabli. Z ktorejs strony powinna byc naklejka z nazwa firmy i moca zasilacza lub model - np MGB300GT.

Karta dzwiekowa to ta plytka drukowana (zazwyczaj zielona) do ktorej wpina sie glosniki - na najwiekszym ukladzie powinno byc napisane, co to jest za chipset - np CMI8830, SB128 itp. Moze tez byc naklejka z nazwa - np Sound Blaster 128, Genius itp.

Gdy bedziesz mial samo oznaczenie bez nazwy, to wpisz je do google.pl i on Ci wywali stronki, ktore wyjasnia co to za model i firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi