Jump to content
Sign in to follow this  
Sivy(R)

Msi K8n Neo4 Platinum + A64 3000+ I Slaby Oc

Recommended Posts

Witam

 

Stalem sie posiadaczem w/w zestawu, oznaczenia procka to ADA3000DIK4BI CBBID 0508GPMW wiec nie za ciekawie, ale musialem kupowac i taki mi wpadl. I teraz jest problem z OC tego zestawu. Niezaleznie jakie HT i Mnoznik bym ustawil to nie da sie przekroczyc FSB >220-225 :/ Pamieci w dol tez dane, nawet na mnozniku 6x, HT 1x, pamieci 133 tez >225MHz FSB nie pojdzie. Zmiana napiecia na CPU, Pamieci czy Chipsetu nie zmienia nic. Temperatura w normie <45st, C'n'Q wylaczone, Bios 1.2.Czy plyta moze byc walnieta ? przeciesz na takich niskich ustawieniach powinno pojsc wiecej bo wszystko chodzi duzo ponizej tego co moze dac. Na razie jedyne stabilne co udalo sie uzyskac to 9x215 :/

Pamieci to KingMaxy 466 HardCore, zasilka Topower 420 wiec to nie wina tego.

Brak pomyslow.

 

Pozdrawiam

Edited by Sivy(R)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestes pewien ze w biosie wszystko OK? Plyta stabilna na def? Czesto w takich momentach zapomina sie o podstawach.

 

BTW: Ja mam podobnego proca :D tylko ze zamiast GPMW mam FPMW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestes pewien ze w biosie wszystko OK? Plyta stabilna na def? Czesto w takich momentach zapomina sie o podstawach.

 

BTW: Ja mam podobnego proca :D tylko ze zamiast GPMW mam FPMW.

1397369[/snapback]

Prime Stable [24h], reszta tez, zwiech zadnych nie zaliczylem na def czy 215. W biosie raczej all ok, przegladany kilkanascie razy i nic.

To najgorszy proc/mobo jaki mialem :> Nawet 486 mi sie z 133 na 166 krecil a tu qpa ...

 

PS. Jak Ci sie ten Twoj kreci ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiń mobo PROC do bani :-( , jak masz możliwość to pożycz od kogoś dobrego proca ale wiadomo że te serie tak się kręcą "serdecznie wspułczuje"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiń mobo PROC do bani :-(  , jak masz możliwość to pożycz od kogoś dobrego proca ale wiadomo że te serie tak się kręcą "serdecznie wspułczuje"

1397701[/snapback]

jak to proc to nawet bardzo by musial byc do bani skoro nie chce chodzic na np 6x230 (reszta ponizej swoich nominalnych wartosci) to jest znaczenie mniej niz jego nominalne wartosci. A proc CHODZI na nizszych ustawienieniach, tylko nie z takim FSB, bo na co dzien gdy jestem w pracy to przy pomocy RMClock chodzi na 5x215 i 1.1V. Moim zdaniem jezeli to nie mobo to na 6x230 powinien chodzic spoko, chyba ze to taki _urok_ tego procka.

 

Jak ktos jest z Wrocławia i ma procka na 939 i napil by sie piwa to zapraszam :)

EDIT: Ja tez moge wpasc z piwkiem do kogos i z procem oczywiscie tez :D

 

Pozdrawiam

Edited by Sivy(R)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak to proc to nawet bardzo by musial byc do bani skoro nie chce chodzic na np 6x230 (reszta ponizej swoich nominalnych wartosci) to jest znaczenie mniej niz jego nominalne wartosci. A proc CHODZI na nizszych ustawienieniach, tylko nie z takim FSB, bo na co dzien gdy jestem w pracy to przy pomocy RMClock chodzi na 5x215 i 1.1V. Moim zdaniem jezeli to nie mobo to na 6x230 powinien chodzic spoko, chyba ze to taki  _urok_ tego procka.

 

Jak ktos jest z Wrocławia i ma procka na 939 i napil by sie piwa to zapraszam :)

 

Pozdrawiam

1397725[/snapback]

Qrde to ja naprawde nie wiem :/ Mobo tez w sumie okej - moze sprobuj przejrzec topik o Neo2 lub Neo4 na forum - moze wystarczy jakis maly trik?

 

Moj procek robi 8x300 na 1.55 V: http://xthost.info/ent/Winnie_508_screeny/8x300_1-55.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qrde to ja naprawde nie wiem :/ Mobo tez w sumie okej - moze sprobuj przejrzec topik o Neo2 lub Neo4 na forum - moze wystarczy jakis maly trik?

1397738[/snapback]

Juz to dawno zrobilem i nic ciekawego tam nie znalazlem ...

Moj procek robi 8x300 na 1.55 V: 1397738[/snapback]

Bardzo ladnie jak na procek z _niekrecacej_ sie serii :)

 

Czekam dalej, moze cos sie wyjasni, moze to wina proca, nie mam jak sprawdzic innego, wszyscy znajomi nie maja 939 :/.

 

Piwko nadal czeka :)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh... qrde naprawde nie wiem jak Ci pomoc jeszcze. Nie mam nigdzie MSI zadnego wiec nie spojrze na jej bios... :( Mam nadzieje ze problem szybko sie rozwiaze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh... qrde naprawde nie wiem jak Ci pomoc jeszcze. Nie mam nigdzie MSI zadnego wiec nie spojrze na jej bios... :( Mam nadzieje ze problem szybko sie rozwiaze.

1397788[/snapback]

Screeny z BIOS'a

jak chcesz BIOSa zobaczyc to tutaj masz screen'y, w nowym biosie mozna jeszcze wiecej dac napiecia na proca i chipset chyba a po za tym to tak samo ( pisze z pamieci bo jestem w pracy teraz :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzalem te screeny i tak zastanawiaja mnie 2 opcje:

High Performance Mode

Aggresive Timing

 

Moze one uniemozliwiaja Ci OC ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ktos jest z Wrocławia i ma procka na 939 i napil by sie piwa to zapraszam :)

EDIT: Ja tez moge wpasc z piwkiem do kogos i z procem oczywiscie tez :D

 

 

Jakbyś miał dalej kłopoty to służę pomocą mój bryka spoko na 2700mhz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzalem te screeny i tak zastanawiaja mnie 2 opcje:

High Performance Mode

Aggresive Timing

 

Moze one uniemozliwiaja Ci OC ?

1397845[/snapback]

Pierwsza mam na 'manual' bo na 'auto' to podnosi troche napiecia i tyle, a druga mam wylaczona, zeby pamieci nie byly przyczyna slabego OC, ale z tego co pamietam to zmienianie ich nie poprawilo sytuacji.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdz temp chipsetu (zewnętrznym termometrem), do tego możesz sprawdzić czy coolerek jest dobrze przesmarowany ewentualnie zmienić chłodzenie na inne i przesmarować dobrze pastą - nf4 grzeje się troche. Podnosiłeś napiecię dla nf4 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdz temp chipsetu (zewnętrznym termometrem), do tego możesz sprawdzić czy coolerek jest dobrze przesmarowany ewentualnie zmienić chłodzenie na inne i przesmarować dobrze pastą - nf4 grzeje się troche. Podnosiłeś napiecię dla nf4 ?

1401880[/snapback]

z odczytow z biosa i corecenter to temperatura jest spoko, wiatrak kreci sie >7k rpm, przewiew w budzie jest dobry, ale sprawdze jeszcze 'na palucha' temeprature :).

W biosie powylanczalem AC97, drugi LAN, RAID, LPT i inne niepotrzebne duperele wiec nie ma za duzo do roboty.

Napiecie podnosilem i bez zmian, ale jezeli to chipset to chyba powinien chodzic na nizszych, czyli np. 6x230 i to powinno byl lzejsze niz 9x215, choc nie wiem jak to jest rozlozona 'praca' miedzy chipset i reszte ukladow na mobo.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla chipsetu nie ma znaczenie czy będzie 9x230 czy 6x230 - jezeli sie przegrzewa. Płyta nie odczytuje z chipsetu temp tylko temp w obudowie i temp proca - wiec dobrze byłoby jakimś termometrem zmierzyc jak się grzeje coolerek na nb. Ja fabryczny wywaliłem bo po sesji memtesta @ 300 parzył. Jeżeli to nie pomoże to żeby mieć pewność że mobo cię blokuje musisz sprawdzić na innym procu - możliwe że kontroler pamieci w twoim robi cuda powyżej 230.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qrde to ja naprawde nie wiem :/ Mobo tez w sumie okej - moze sprobuj przejrzec topik o Neo2 lub Neo4 na forum - moze wystarczy jakis maly trik?

 

Moj procek robi 8x300 na 1.55 V: 1397738[/snapback]

@Ent napisałes że twój procek robi 8x300 na 1,55 , a na screen'ach

jest 1,45v, twój epox tak zaniża napięcia?

btw mój athlonik tez robi na 1,55v 8x300 a tez jest z niekrecocego sie tygodnia

:-) - 0451, a robi na 1.7v 2650Mhz tylko pamiatki nie wyrabiają.

Edited by mieciop

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla chipsetu nie ma znaczenie czy będzie 9x230 czy 6x230 - jezeli sie przegrzewa. Płyta nie odczytuje z chipsetu temp tylko temp w obudowie i temp proca - wiec dobrze byłoby jakimś termometrem zmierzyc jak się grzeje coolerek na nb. Ja fabryczny wywaliłem bo po sesji memtesta @ 300 parzył.

1401905[/snapback]

hmm to jak wroce z roboty to sprawdze.

 

Jeżeli to nie pomoże to żeby mieć pewność że mobo cię blokuje musisz sprawdzić na innym procu - możliwe że kontroler pamieci w twoim robi  cuda powyżej 230.

1401905[/snapback]

no, jutro jak wszystko dobrze pójdzie to przyjdzie do mnie 'forumowicz' z prockiem ktory idzie na 2.7GHz, wiec zobaczymy :)

Wolal bym zeby to byl procek bo mobo bardzo mi sie podoba, dobre wyposazenie, rozbudowywalna, to zadecydowalo ze nie wziolem DFI ( 2x PCI to jakos dla mnie malo...)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ent napisałes że twój procek robi 8x300 na 1,55 , a na screen'ach

jest 1,45v, twój epox tak zaniża napięcia?

btw mój athlonik tez robi na 1,55v  8x300 a tez jest z niekrecocego sie tygodnia

:-) - 0451, a robi na 1.7v 2650Mhz tylko pamiatki nie wyrabiają.

1401949[/snapback]

W biosie mam ustawione 1.55 V. To co pokazuje soft to zanizenia Epoxa + zanizenia i bledy programow pomiarowych. Musze to w koncu sprawdzic miernikiem B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie to jest zastanawiajace i tez musze zmierzyc jakie jest "real" Vcore bo soft takie cuda pokazuje że czasami glowa boli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

dla chipsetu nie ma znaczenie czy będzie 9x230 czy 6x230 - jezeli sie przegrzewa. Płyta nie odczytuje z chipsetu temp tylko temp w obudowie i temp proca - wiec dobrze byłoby jakimś termometrem zmierzyc jak się grzeje coolerek na nb. Ja fabryczny wywaliłem bo po sesji memtesta @ 300 parzył.

1401905[/snapback]

hmm to jak wroce z roboty to sprawdze.

 

no i sprawdzilem, do zimnych to go zaliczyc nie mozna :/, wrecz goracy, problem z tym, ze w PCX siedzi GF6800GT i to Winasta, ten model z 1kg miedzi na sobie i zajmujacy 2 sloty. Cieple powietrze z niego jest wywiewane w kierunku wentyla na NB :/. Zastanawiam sie nad zmiana kierunku _tunelu powietrzengo_ w budzie zeby z tylu pobieral powietrze i wyrzucal je przodem bo jak teraz jest to ten wentylator ktory z przodu wciaga powietrze natrafia na opor cieplego powietrza wywiewanego z karty graficznej. Albo zainwestowac w jakiegos Silencer'a, ale szkoda tej miedzi na nim, i po za tym to trzeba by sledzia zmienic bo jest 2-slotowy i nie wiem czy dodaja teraz moze takie do tych silencer'ow bo bedzie TAKI problem :/

EDIT: Problem chyba rozwiazany LINK

Dzisiaj wywle ta karte i zamontuje S3 Trio na PCI, na NB puszcze jakiegos wentyla 80 i zobacze czy to pomoze cos, jeszcze bedzie procek ktory chodzi na 2.7 to sie potestuje.

 

Pozdrawiam

Edited by Sivy(R)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Moj problem zostal rozwiazany, na szczescie/nieszczescie byl to procek, Kerdey przyszedl z prockiem, ktory szedl na 2.7 i u mnie tez na tyle poszedl. Procek conajmniej dziwny ( nie szedl na FSB>230 niezaleznie od innych ustawien ).

Dzieki Kerdey jeszcze raz za przyjscie.

 

Ktos chce kupic procka ? :)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

'Znalazlem' rozwiazanie mojego problemu i to nie jest niestety wina procka jak wczesniej myslalem ( chodz troche rowniez ).

W skrocie chodzi o 'znany' bug ( przynajmniej na zagranicznych forach ) nazwany przez niektorych '219 HTT bug' a objawia sie on tym, ze plyty z nForce4 ( a w szczegolnosci MSI ) maja problem z NOWYMI Winchesterami ( CBBID ), a objawia sie on tym ze plyty sie NIE BOOTUJA z HTT>219. Wiecej na ten temat w ponizszych linkach, ja sie sporo tam dowiedzialem o tym.

 

http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=75757.0

http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=75506.0

http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=74873.0

http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/21/129.html

http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=53985.0

http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/21/90.html

http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/21/178.html

http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/topic/21/132.html

http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/forum/21.html

 

Jest narazie 'polowiczne' rozwiazanie, chodzi o to te procek sie kreci >219 ale tylko w Windowsie i tak np. moj poszedl na 9x255 i to moze jeszcze nie koniec, ale musze zmienic chlodzenie na chipset'ie bo jest goracy.

 

Jest nowy bios 1.3 i niektorym podobno rozwiazal ten problem, ale nie wszystkim.

BIOSy do K8N NEO4

 

Znalazlem przy okazji jak uaktywnic C'n'Q tam gdzie nie dzialalo, jeszcze nie sprawdzalem bo mam wylaczone na czas OC, ale innym dziala :)

Jak zrobic zeby dzialalo C'n'Q

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sivy® A jakim narzedziem zwiekszasz czestotliwość w windowsie?

 

Mam nadzieje ze wyjdzie bios który porawi problem który miałeś i który ja mam a narazie spróbuje uaktualnic do tego który podałeś i podam jaki jest wynik i czy płyta bedzie bootowalna powyżej 220Mhz.

A co do C'n'Q to czy chodzi o problem że nie zmniejsza częstotliwości bo ja tak mam.

Pozdrowienia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sivy® A jakim narzedziem zwiekszasz czestotliwość w windowsie?

1430063[/snapback]

1430063[/snapback]

Na BIOS to juz czekamy od marca i jakos nie wychodzi, ale badzmy dobrej nadzieji :)

Z BOOTowaniem to nie wiem czy sie uda, ale poprobuj z podnoszeniem w Windowsie. Poczytaj watek o A64 przed OC. Powodzenia

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety :( maksymalnie w windowsie 230mhz probowałem juz z jedna pamiecią, róznymi ustawieniami ht, róznymi napieciami i nic :(

Może kolejne biosy coś poprawią :mur: :mur:

 

Wiem że problem będzie szerszy bo więcej osób kupi tą płyte

Edited by boniol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.