KazMax Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Hejka! Dzis zadzwonil do mnie kolega z pracy (starszy facet więc pokolenie nie to) z problemem odnosnie komputera. Zarysował mi po krótce problem...w niedziele wziął sie za czyszczenie wnetrza kompa. Zdjął radiator na CPU, wyczyścił i przy próbie założenia urwał zapinkę (radiator box od celerona 1 GHz z taką badziewną plastikową zapinką) więc jak to określił "założył na gumke" :blink: Po tej operacji komp mu nie odpala a jeśli juz to wiesza się na wyswietlaniu info o grafice. Poleciłem mu aby sie do mnie zgłosił a do tej pory nic nie ruszał. O umówionej godzinie zabrałem sie za oględziny. Faktycznie radiator przymocowany był za pomoca wspomnianej gumki. Po zdjeciu radiatora i wyjeciu CPU z podstawki stwierdziłem iż pasta na procku dziwnie się "zapiekła" (była twarda!!). A on na to...UWAGA..."żeby procesor sie lepiej trzymał przykleiłem go na SUPER GLUE bo myślałm że tak to jest robione" :mur: :mur: :mur: Szczeka mi normalnie opadła :? Czujecie baze?? Dobrze że ten klej nie skleił na amen. W zwiazku z powyzszym mam pytanko. Czym najlepiej usunąć ten klej z rdzenia?? Myslałem o jakims rozcieńczalniku (do farb etc) ale czy on da radę?? Jesli ktos juz mial "podobne" doswiadczenia to prosze o rade. Może jeszcze da się to uratować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Aceton powinien pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) Gdzieś na forum czytałem o mocowaniu radiatorów na silikon i super glue (na kartach graficznych). I było tam napisane, że jeśli chcesz odkleić radiator przyklejony klejem, musisz zapakować urządzenie w torebke antystatyczna i wsadzic do zamrażalnika na kilka godzin. Klej zamarznie i możesz go normalnie wykruszyć. Z prockiem pewnie będzie podobnie. Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Aceton powinien pomóc. 1397311[/snapback] obawiam sie ze nie pomoze... na opakowaniu jakiegos super glue (albo czegos bardzo podobnego) bylo info ze w przypadku sklejenia palcow (ogolnie skory) rozdzielic mozna tylko mechanicznie (czytaj: wizyta u chirurga) z czego mozna wnioskowac ze zaden ogolnodostepny rozpuszczalnik nie da rady... najlepiej wybierz sie do jakiegs sklepu z farbami i popytaj o rozpuszczalnik ktory temu da rade nie niszczac laminatu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zależy - ogólnie aceton w większości klei typu super-glue pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 najprosciej bedzie sprawdzic czy aceton zadzala :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 obawiam sie ze nie pomoze... na opakowaniu jakiegos super glue (albo czegos bardzo podobnego) bylo info ze w przypadku sklejenia palcow (ogolnie skory) rozdzielic mozna tylko mechanicznie (czytaj: wizyta u chirurga) z czego mozna wnioskowac ze zaden ogolnodostepny rozpuszczalnik nie da rady... 1397471[/snapback] Taki lekki offtop, ale moze sie komus przyda: w przypadku Kropelki i Super Glue do rozklejenia palcow wystarczy goraca woda + mydlo. A nawet jesli nie pomoga, to sklejony jest tylko naskorek i zaden chirurg nie jest potrzebny, tylko trzeba mocno pociagnac - skonczy sie tylko na lekkim pieczeniu :) Co do procka - widzialem kiedys w sklepie rozpuszczalnik do Super Glue, moze czyms takim? Pomysl z zamrazalnikiem tez jest bardzo dobry - Kropelka/Super Glue bardzo zle znosza niskie temperatury, szczegolnie gdy sklejone sa metalowe powierzchnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rivam Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 W ostateczności wchodzi jeszcze amputacja sklejonych palców, jeżeli woda + mydło nie pomogą. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Jednak pomógł rozcienczalnik do paznokci z acetonem. Ładnie rozpuścił cały klej. Teraz biorę się za testowanie procka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 najprosciej bedzie sprawdzic czy aceton zadzala :wink: 1397544[/snapback] *czesto* mi sie sklejaly palce super glu (oczywiscie nie jakos fest, tylko jakos z wycieku czy czegos podobneo) i udawalo mi sie go zmyc zmywaczem do paznokci lub goraca woda. sprobuj z lodowka, acetonem itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 No zmywacz do paznokci to przeważnie aceton ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Z palcami to jest pół biedy, ludzka skóra to zywa tkanka. Teoretycznie wydaje mi sie, że klej z żywego ludzkiego palca powinniene po dłuższym czasie sam zejść :) Co innego jezli mowa o procku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Po dłuższym czasie schodzi - przecież naskórek cały czas się łuszczy ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 A jak ktoś przykleił sobi prącie do proca <_< ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 wtedy jak ktops mu powie mam fallusa 20 cm, on odpowie, a ja 3 ghz :lol: sorry, za debilizm, ale nie myslimy teraz trzezwo :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 A jak ktoś przykleił sobi prącie do proca <_< ? 1400034[/snapback] Wypadek przy pracy? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyferencjal Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Wypadek przy pracy? :lol: Coż, różne ludzie mają gusta.... Też kiedyś widziałem w sklepie rozpuszczalnik do Super Glue. Ale ja to bym raczej z tym acetonem i zamrażarką spróbował. Rozpuszczalnik do Super Glue mógłbym uszkodzić laminat... Na twoim miejscu skorzystałbym z lodówki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Z tym że sposób "na lodówkę" był chyba do tych specjalnych klejów do przyklejania radiatorów, a nie do super glue... Z tym że tamtego arta czytałem z rok temu więc mogłem zapomnieć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Ja na radka 8500 radiator wzialem na super glue a potem piknie odeszlo w zamrażarce... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Z tym że sposób "na lodówkę" był chyba do tych specjalnych klejów do przyklejania radiatorów, a nie do super glue... Z tym że tamtego arta czytałem z rok temu więc mogłem zapomnieć ;) 1402362[/snapback] Specjalny, niespecjalny, SUper Glue odchodzi pieknie - testowane na figurkach do WH40k :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...