Skocz do zawartości
Hamil_Hamster

Czym Wygładzić Matowione Szkło?

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba to będzie najodpowiedniejszy dział na to pytanie...

A więc sobie kupiłęm u szklarza odpowiedni kawałek matowionego szkła które miało by mi robić jako podkłądka pod optyka... Już na początku w dodtyku zauważylem, ze jest to bardzo szorskie więc potraktowałem ją troche papierem wodnym ziarnistści 2000, na wyczucie pomogło :) W dotyku jak plastik.

Jednak przed chwilą przypadkiem przejechałem po powierzchni plastikowym "pilocikiem" od głośników, plastik został na podkładce :blink:

Teraz marwie się o los ślizgaczy w mojej myszy :D

Czy jest coś co moge zrobic, aby powierzchnia była dalej matowa, ale nie ścierała różnych rzeczy? Jeszcze drobniejszy papier? Pasta polerska? Nie znam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy że szklarz sprzedał ci najzwyklejsze szkło matowe(piaskowane - dużeeee pory). Są też inne rodzaje szkła matowego np. lakomat (pokryte cienką warstwą matowego lakieru) lub najbardziej odpowiedne do twoich celów szkło matowe - satyna(trawione) jest to szkło chemicznie matowane, jest ono idealnie równe.

Szlifowanie szkła matowego(piaskowanego) drobniejszym papierem raczej nie da ładnego efektu :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No można spróbować ale nie będzie to miało pożądanego efektu. Tródno matuje się szkło domowymi sposobami żeby było idealnie równe i przy tym matowe. Polerowanie szkła drobnym papierem doprowadza że szkło robi się bardziej przezroczyste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi