Gość MD0 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam Płytę Główną Asrock Combo-Z, procesor Athlon64 2800+ S754, Ram 1024Mb PC3200 Kingston. Everest i Aida32 wyczytuje efektywną częstotliwość taktowania jako 200MHz (zdaje się, że powinno byc 400MHz) Druga sprawa to to, że ramy wykrywa jako 266Mhz.W testach Odzczytu pamięci mam tylko ok.1800pkt, a w zapisie ok.700pkt. W biosie wszystko dobrze ustawione (i on sam ramy wykrywa jak należy) , sciągnąłem z neta najnowsze sterowniki do płyty ale też nieposkutkowało. Bedę bardzo wdzięczny za dobre rady. :mur: MD0 PS. Mój email to Md0@poczta.fm . Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez MD0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) Spróbuj powalczyć w biosie. Co prawda nie wiem jakie ma ustawienia ta płyta ale może wyłącz auto i ustaw timingi i szybkość pracy zgodny ze specyfikacja pamięci. Może coś zmieni bo wyniki faktycznie fatalne. Edit: Sprawdz jak masz ustawione dzielniki pamięci. Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez Ulv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 "Aida32 wyczytuje efektywną częstotliwość taktowania jako 200MHz" - tak powinno byc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 "Aida32 wyczytuje efektywną częstotliwość taktowania jako 200MHz" - tak powinno byc ;] 1397657[/snapback] Hmm.. Może Aida tak ma ale w Evereście rzeczywista jest 200 a efektywna 400. Co nie zmienia faktu że licho z wynikami ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Hmm.. Może Aida tak ma ale w Evereście rzeczywista jest 200 a efektywna 400. Co nie zmienia faktu że licho z wynikami ma. 1397661[/snapback] ile razy mozna to walkowac ... 9x200=1800=2.8+ ....te 400 bierze sie z tego ze proc pracuje w trybie ddr (na zobaczu opadajacym i narastajacym .. ) wiec efektywnie powinno byc 2 razy wiecej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 ile razy mozna to walkowac ... 9x200=1800=2.8+ ....te 400 bierze sie z tego ze proc pracuje w trybie ddr (na zobaczu opadajacym i narastajacym .. ) wiec efektywnie powinno byc 2 razy wiecej ... 1397666[/snapback] To jest normalne nie ma co sie unosić. Napisałem tylko moje spostrzeżenie poprostu aida jest za stara zresztą everest też krzaki pokazuje. Ale mógłbyś coś koledze poradzić a czepiasz sie rzeczy nie związanych z tematem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Nie wiem nad czym się zastanawiasz, wykrywa pamięci w BIOSIE ustawione na 200 (400)? Dzielnik ustawiony na 200? TAK? Jak tak to pozamiatane, dziękuje, dowidzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) @Ulv w przeciwienstwie do ciebie w swoim poscie zawarlem jakas inforamcje pozatym jak by kolega troche poczytal to by sie dowiedzial ze trzeba przestwic dzielnik dla pamiecie itd Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 No nie wiem kucyk czy pozamiatane- on ma wyniki rzędu podkręconego PIII... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MD0 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) Płyta ( http://www.asrock.com/product/product_k8_combo-z.htm ) nie ma zadnych zworek do ustawiania czestotliwosci, bios jest ustawiony ok.(auto tez probowalem).A wyniki jak widac sa mocno zanizone. Mysle ze to cos z systemem (WinXP) ale nie jestem pewien. :mur: Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez MD0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MD0 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Problem pamieci juz rozwiazalem poprzez aktualizacje biosu, ale wciaz nie wiem czy efektywna czestotliwosc taktowania procesora nie powinna wynosic 400Mhz zamiast 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...