Skocz do zawartości
Gość MD0

Problem Z Czestotliwosciami

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Płytę Główną Asrock Combo-Z, procesor Athlon64 2800+ S754, Ram 1024Mb PC3200 Kingston. Everest i Aida32 wyczytuje efektywną częstotliwość taktowania jako 200MHz (zdaje się, że powinno byc 400MHz) Druga sprawa to to, że ramy wykrywa jako 266Mhz.W testach Odzczytu pamięci mam tylko ok.1800pkt, a w zapisie ok.700pkt. W biosie wszystko dobrze ustawione (i on sam ramy wykrywa jak należy) , sciągnąłem z neta najnowsze sterowniki do płyty ale też nieposkutkowało. Bedę bardzo wdzięczny za dobre rady.

:mur: MD0

PS. Mój email to Md0@poczta.fm .

Edytowane przez MD0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj powalczyć w biosie. Co prawda nie wiem jakie ma ustawienia ta płyta ale może wyłącz auto i ustaw timingi i szybkość pracy zgodny ze specyfikacja pamięci. Może coś zmieni bo wyniki faktycznie fatalne.

Edit:

Sprawdz jak masz ustawione dzielniki pamięci.

Edytowane przez Ulv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aida32 wyczytuje efektywną częstotliwość taktowania jako 200MHz" - tak powinno byc ;]

1397657[/snapback]

Hmm.. Może Aida tak ma ale w Evereście rzeczywista jest 200 a efektywna 400. Co nie zmienia faktu że licho z wynikami ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Może Aida tak ma ale w Evereście rzeczywista jest 200 a efektywna 400. Co nie zmienia faktu że licho z wynikami ma.

1397661[/snapback]

ile razy mozna to walkowac ...

9x200=1800=2.8+ ....te 400 bierze sie z tego ze proc pracuje w trybie ddr (na zobaczu opadajacym i narastajacym .. ) wiec efektywnie powinno byc 2 razy wiecej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile razy mozna to walkowac ...

9x200=1800=2.8+ ....te 400 bierze sie z tego ze proc pracuje w trybie ddr (na zobaczu opadajacym i narastajacym .. ) wiec efektywnie powinno byc 2 razy wiecej ...

1397666[/snapback]

To jest normalne nie ma co sie unosić. Napisałem tylko moje spostrzeżenie poprostu aida jest za stara zresztą everest też krzaki pokazuje. Ale mógłbyś coś koledze poradzić a czepiasz sie rzeczy nie związanych z tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ulv

w przeciwienstwie do ciebie w swoim poscie zawarlem jakas inforamcje

pozatym jak by kolega troche poczytal to by sie dowiedzial ze trzeba przestwic dzielnik dla pamiecie itd

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta ( http://www.asrock.com/product/product_k8_combo-z.htm ) nie ma zadnych zworek do ustawiania czestotliwosci, bios jest ustawiony ok.(auto tez probowalem).A wyniki jak widac sa mocno zanizone. Mysle ze to cos z systemem (WinXP)

ale nie jestem pewien. :mur:

Edytowane przez MD0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem pamieci juz rozwiazalem poprzez aktualizacje biosu, ale wciaz nie wiem czy efektywna czestotliwosc taktowania procesora nie powinna wynosic 400Mhz zamiast 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi