Skocz do zawartości
McBoss

Matura 2005

Rekomendowane odpowiedzi

Jak juz to się sprawdza/porównuje odpowiedzi swoje z odpowiedziami innych ;]]]] Z angielskiego dosyć łatwo było to wykonać. Zestaw testowy przesunąć trochę w prawo, podnieść do góry troszeczkę i voila %-) Tak przynajmniej porównywali niektórzy, w tym kolega za mną ;]] jak się okazało odpowiedzi się pokrywały ;]

1432710[/snapback]

Nie wiem, ja tam bym nie mógł ściągać /chyba ze naprawde ktoś zajebisty by siedział obok mnie - z danego przedmiotu/ bo reszcie wiary to nie ufam ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie deko dygam przed matma, a o fizyce nie chce nawet myśleć. Ale pocieszam sie ze bedemial cały tydzień na wykucie 3 lat materiału. Mam nadzieje ze nie bedzie bardzo kosmiczna, chociaz po cke mozna sie wszystkiego spodziewać. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie deko dygam przed matma, a o fizyce nie chce nawet myśleć. Ale pocieszam sie ze bedemial cały tydzień na wykucie 3 lat materiału. Mam nadzieje ze nie bedzie bardzo kosmiczna, chociaz po cke mozna sie wszystkiego spodziewać.  :mur:

1433320[/snapback]

Angielski był dosyć trudny. Szczególnie zadnie nr. 2 o pogodzie, chociaz i tak nie ma co narzekać. Głupie błędy robiłem na rozszerzonej, myśląc że jakiś haczyk jest :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach!]a niech te pirdolone komuchy sie jebia! tak, niech sie jebia i to totalnie.

ciekawy jestem czy ktos z was rozwiazal to [ciach!]e zadanie z [ciach!]lonym kregiem na podstawowej. pytalem sie goscia z klasy ktory byl o ile dobrze pamietam w pierwszej 10 w polsce z fizy to powiedzial ze "tego nie da sie jednoznacznie ustalic"

[ciach!]aaaa :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi wam o okrag ten wyciety z kawalka materialu, to to bylo proste:

Suma dlugosci bokow przeciwleglych musi byc taka sama. a pole to jest rowne suma dwoch przeciwleglych przez dwa razy to samo z drugimi bokami, no a pole kola, to nie robcie zartow i wychodzilo kolo 42 % nie pamietam dokladnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z okręgiem można było jeszcze robić na cztery trójkąty równoramienne.

Ja to bym się za 70p. nie obraził. A co do matury to dla mnie była hmm trudna, tylko że ja dzień przed zacząłem sie uczyć, ale jak ktoś uczył sie wcześniej, porozwiązywał trochę zadań, to matura nie powinien sprawić mu problemów. Eh zdać to zdam, ale z takimi wynikami że szkoda gadać, hyba będzie trzeba to w styczniu poprawić. A i jeszcze rozszerzona była pod pewnymi względami łatwiejsza od podstawowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawoea matma byla taka ło, wydaje mi sie ze bede mial max ale ludzie od nas z kalsy(mat fiz) wyszli załamani, niektozy mowia ze raczej nei zdadzą. Rozszezona byla deko trudna. Zadania z sześcianem do tej pory nei wiem jak zrobic, znajomy laureat z matmy go nie zrobil. Zadanie z udowodnieniem ze to liczba całkowita to tez bylo deko chore, trzeba bylo sie mocno nagłowkowac zeby dojsc do wlasciwego wzoru(ja nie doszedlem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z szescianem tez nie bylo za trudne, bierzesz kostke robisz sobie przekroj calej bryly wzloz przekatnej podstawy --> powstaje ci graniastoslup trojkatny i teraz wiesz ze ten przekroj co go trzeba narysowac ma wyjsc z krawedzi teog trojkata (dluzszego boku).

Trzeba bylo rozkminic ze ten kat co ma byc to jest 60', tak wiec jakby przekroj szedl od krawedzi i przechodzil przez przeciwlegly wierzcholek to by mialo 45'. No wiec wiadomo ze musi przeciac gorna podstawe i to pole przekroju to byl trapez prostokatny. Mam nadizeje ze kapujecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo 3kat to powinien wyjsc, ale wiadomo, mylic sie mozna :)

a to z udowodnieniem trzeba bylo mocno kminic, skorzystac z podstawienia i potem wychodzil wielomian 3 stopnia, daje sie hornerem tylko 2 wylaczyc z reszty delta mniejsza od zera czyli 2 i tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro to jest kat 60 stopni to wychodzi trapez, ponizej 45 stopni wyszedl by ci trojkat.

Zadania byly bajecznie proste. podobalo mi sie najlatwiejsze zadanie z calego arkusza czyli to za 10 pkt Bierzemy pochodna i ladnei wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z szescianem tez nie bylo za trudne, bierzesz kostke robisz sobie przekroj calej bryly wzloz przekatnej podstawy --> powstaje ci graniastoslup trojkatny i teraz wiesz ze ten przekroj co go trzeba narysowac ma wyjsc z krawedzi teog trojkata (dluzszego boku).

Trzeba bylo rozkminic ze ten kat co ma byc to jest 60', tak wiec jakby przekroj szedl od krawedzi i przechodzil przez przeciwlegly wierzcholek to by mialo 45'. No wiec wiadomo ze musi przeciac gorna podstawe i to pole przekroju to byl trapez prostokatny. Mam nadizeje ze kapujecie

to kapuje i nawet wpadłem ze to bedzie trapez ale jak policzyć jego pole to hgw.

Pozatym gdyby mial 45 to przechodziłby przez srodek krawedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej mnie wp. zadania jak to z bankiem, gdzie trzeba było się naliczyć na kalkulatorze na dużych liczbach - co to ma wspólnego z wiedzą z matematyki...

Zadanie z sześcianem niby zrobiłem, wiedziałem że będzie trapez bo kiedyś robiłem podobne w domu, ale i tak na końcu wyszedł taki wzór że dałem sobie spokój z upraszczaniem go.

Imho matma podst. była dużo trudniejsza od próbnej, na której zadania były na poziomie rozwiązania układu dwóch równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) wychodzilo kolo 42 % nie pamietam dokladnie!

~ 42,18%, tyle mi wyszło w zadaniu i tyle napisali w Wyborczej dzisiaj. Ja to zadanie rozwiązałem na podstawie tego, iż coś czemus odpowiada, ot tak jak się ukłądało równania na chemii ;-) x1 - y1 to x2 - y2, i później już z górki odejmowanie, dzielenie i wynik 42,18%. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

pewnie niektórzy z Was mieli okazje zdawac egzamin maturalny z informatyki, jakie wrażenia po? Pozwole sobie nie wyrażać opini na początku aby nie sugerowac niczego.

Edytowane przez Fireman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem na innym forum i tam każdy potwierdza że 27-30 czerwca. Czyli koniec czerwca, wcześniej nie ma mowy.

1439127[/snapback]

ostatni dzień czerwca to jest poprostu ostateczny termi, abyśmy w łapki dostali świadectwo dojSZałości ; ] (ja tam młody jestem ; P )

więc do tego muszą sie uwinąc, potem dwa tygodnie na składanie dalej...

Edytowane przez osek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg to co oni tam dali? :blink:

ja kiedys chcialem pisac maturke z infy ale odpuscilem, bo po 1. spodziewalem sie czegos takiego

2. tam gdzie chce sie dostac nie ma informy wymaganej

[edit] zapis na dyskietkach? :lol: beda jaja jak rzuci paczke z nimi kolo elektromagnesu :lol:

Edytowane przez tukamon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa... okazuje sie ze nikt nie jest zadowolony z matur, wszystkim źle poszło, nikt nie dostanie sie na studia itp. To cale zamieszanie przybiera forme masowej histerii. Ludzi nie sa zadowoleni po historii? tak moga nie być... Ale w takim razie źle wybrali, po co sie pchali skoro mysleli ze zdadza pieknie mature bo wkuja daty, postanowienia itp. Na tej maturze trzeba bylo wykazac sie myśleniem a nie wykutym materiałem. Podoba mi sie ze nowa matura nie promuje kujonstwa. Kojarzenie faktow i myślenie to co bylo najwazniejsze podczas pisania matury z historii.

P.s moje przemyslenia dot. tylko historii, zgodzę się że matma była... "zaporowa" .

Mam nadzieje ze jutro na biologii bedzie OK:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisałem wczoraj biologię- podstawę + rozszerzenie. Wg mnie to nie była trudna, taka średnia - w sumie jestem zadowolony. Oczywiście zobaczymy jak przyjdą wyniki... Będę zadowolony jak dostanę 86 pkt lub więcej za obie części egzaminu z biologii.

W środę fizyka. Tu to będzie jazda... Chciałbym po prostu ją zdać, bo na dużą ilość pkt z fizy nie mam co liczyć. Po prostu jestem cienias, a i matma sprawia mi kłopoty. No, a w piątek chemia.

Edytowane przez Rivam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi