weronica Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Ja tez pisalam biologie, podstawowy był łatwy rozszerzony gorszy :) tak jak to bywa. W piatek pisze chemie i tu jest problem, bo musze sie jeszcze poduczyć. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) Ciekawe jaka będzie WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE, oby nie było dat itp. oby też dali coś takiego, co można z zadań i zawartych materiałów źródłowych wywnioskować :rolleyes: Pisze z was ktoś jeszcze z WOS-u ?? Edytowane 14 Maja 2005 przez Trendzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 znowu jakiś skandal związany z maturami http://www.protest-matura05.tk/ wysyłać jeśli czujecie się pokrzywdzeni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Faktycznie zbawi kogoś 0,5 pkt ech :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 0.5 pkt = 1%, a to jest różnica, bo ten % może zaważyć na Twojej przyszłości! dlatego rozumiem dlaczego ludzie sie buntują. Wysyłajcie maile do CKE ! moze to cos zmieni! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Niektórym na pewno 1% zaważy, oby w dobrą stronę!!! P.S. Ja o ten wspomniany procent nie muszę się martwić, gdyż napisałem 'have been using' ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbsoluT Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Ja pisze wosik :D i juz kulem 3 dni do niego :o A ty Trendzik uczysz sie z jakis ksiazek do tego, czy wiadomosci ogladasz na biezaco :D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 no i pomaturze pisalem wosik spoko podstawa latwa, aczkolwiek wiele osob mowila, ze trudne no nie wiem, ja tam lubie wos :P rozszerzona hmm trudniejsza duzo pieprzena sie i nudne jak cholera te procenciki byly, no i praca sredniawa, ale ogolnie pozytywne wrazenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ellmo Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 (edytowane) o,5 pkt? Na maturze nie można dostać o,5 pkt... sorry... Komputery OKE nie rozumieją takiej liczby. ciekawy jestem czy ktos z was rozwiazal to ****e zadanie z ***lonym kregiem na podstawowej. Pytalem sie goscia z klasy ktory byl o ile dobrze pamietam w pierwszej 10 w polsce z fizy to powiedzial ze "tego nie da sie jednoznacznie ustalic" aaaa :mur: Wybacz stary, ale powiedz swojemu kumplowi co był w pierwszej 10 w Polsce, że jest bambusem. Czy was naprawdę nie uczą takich banałów, jak definicja okręgu wpisanego w czworokąt? Ja miałem 2 z matmy na koniec liceum :huh: a zadanie nie sprawiło mi problemu... Warunkiem istnienia okręgu wpisanego w czworokąt, jest równość sum długości naprzecwiległych boków tego czworokąta Zadanie było diabelnie proste. Wychodziło około 42% niewykorzystanego materiału. Tylko jestem teraz ciekaw, co powiecie o maturze z Fizyki... jeśli przyspieszenie grawitacyjne Białego Karła i ilość jąder węgla w rekacji termojądrowej, potrzebnych to stopienia 1g lodu, to były tam najprostsze zadania... :blink: Edytowane 19 Maja 2005 przez ellmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Tylko jestem teraz ciekaw, co powiecie o maturze z Fizyki... jeśli przyspieszenie grawitacyjne Białego Karła i ilość jąder węgla w rekacji termojądrowej, potrzebnych to stopienia 1g lodu, to były tam najprostsze zadania... :blink:Na szczęście część podstawowa była dość prosta :) Rozszerzona, cóż, zadanka bardziej na myślenie logiczne i kombinowanie, niż liczenie. W sumie zadanka nieźle zagięły ludzi, np. różnica między transportem energii w czasie konwekcji a promieniowania :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ellmo Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 zadanka bardziej na myślenie logiczne i kombinowanie, niż liczenie. Boże broń... nie zgadzam się... Próbowałeś coś zrobić z tym obwodem ze wstrząsem magnetycznym? Przerobiłem cztery wielkie działy elektryki (na korkach, bo na mojego fizyka w szkole liczyć nie mogłem) i nie słyszałem o takiej abstrakcji jak wstrzaś magnetyczny w obwodzie elektrycznym. W ogóle jak obwód nie ma źródła napięcia, to dla mnie nie obwód... że o zadaniu z fotokomórką nie wspomnę. Fotokomórka? Dla mnie to takie urządzonko co świeci czerwoną lampką kiedy się ruszam. Boże jedyny... czy ja zdaję do NASA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Obie części fizyki mnie troche zaskoczyły, podstawowy swoją pozorną prostotą a rozszezony byl wogule dziwny. Ale chyba niebyła az taka trudna. Fotokomórka i obwody LC byly do przejścia. Ale śmiać mi sie chcialo bo brakowało mi 1 urządzenia z laserem to napisałem "zegarek Jamesa Bonda" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 A ja 25 ruski &^%&^&%&%&^% ich chyba nie moglo byc wczesniej (*&*&&^*&^ tak bym juz sobie z tad wyjechal z tego zadupia*&^*&^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 no i pomaturze pisalem wosik spoko podstawa latwa, aczkolwiek wiele osob mowila, ze trudne no nie wiem, ja tam lubie wos :P rozszerzona hmm trudniejsza duzo pieprzena sie i nudne jak cholera te procenciki byly, no i praca sredniawa, ale ogolnie pozytywne wrazenia 1453443[/snapback] No juz po Wosie, nie było tak strasznie ale zobaczymy. Wogoóle zrobiłem taki błąd , tam gdzie trzeba było te państwa zaznaczyć napisałem : Jugosławia (a to jest teraz Serbia i Czarnogóra). Zrobiłemt tak ponieważ wiedziałem że chodzi o konflikt w Kosowie, a on był jak była jeszcze Jugosławia :? Albo taki głupi błąd zamiast : Naczelny Sąd Administracyjny , napisałem Najwyższy Sąd Administracyjny :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ellmo Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Ale śmiać mi sie chcialo bo brakowało mi 1 urządzenia z laserem to napisałem "zegarek Jamesa Bonda" :lol: Słabo B) Ja wpisałem: 1. Dalmierz laserowy 2. Czytnik CD / DVD 3. MIECZ ŚWIETLNY :rolleyes: I mówię tu najszczerszą prawdę, nie myślałem wtedy o niczym innym jak tylko o premierze Starego Warsa, więc wpisałem dla draki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Moja Panna o chemii pp i pr: Banał ! (i to dlatego ze sie duzo uczyła) !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Boże broń... nie zgadzam się... Próbowałeś coś zrobić z tym obwodem ze wstrząsem magnetycznym? Przerobiłem cztery wielkie działy elektryki (na korkach, bo na mojego fizyka w szkole liczyć nie mogłem) i nie słyszałem o takiej abstrakcji jak wstrzaś magnetyczny w obwodzie elektrycznym. W ogóle jak obwód nie ma źródła napięcia, to dla mnie nie obwód... że o zadaniu z fotokomórką nie wspomnę. Fotokomórka? Dla mnie to takie urządzonko co świeci czerwoną lampką kiedy się ruszam. Boże jedyny... czy ja zdaję do NASA? Obwód drgający ruszyłem po części, niestety nie bardzo doszedłem do tego jak opisać zależność U/t, tymbiardziej, że dosyć dziwnie sformułowali pytanie. Przynajmniej rezystacje dobrze zrobiłem w tym zadanku, akurat była dosyć prosta, jeden wzór i tylko współczynniki CL się zmieniały, tak, że można było spokojnie je uprościć, w efekcie czego f1 = f2. Generalnie zadanie z drganiem zrobiłem prawie całe (oprócz obliczenia stosunku U/t, podałem wzory, może coś z nich będzie ;-)), ale czy odp. będą poprawne tutaj pojawiają się wątpliwości. Fotokomórka, jest to jakby nie było jednym z najczęściej pojawiających się urządzeń w zadaniach, można by powiedzieć, że jest niemal zawsze pewniakiem, że będzie na teście. Z myśleniem logicznym, chodziło mi o to, iż jeżeli masz zadanie, które trzeba opisać co się dzieje, co przechodzi w co itp. i nie wiesz jak je rozwiązać, to poprzez kojarzenie, że w tym a tym ruchu, układzie, obwodzie, tej a tej przemianie, zachodzą charakterystyczne dla nich zjawiska, energie, prądy, pola elektryczne/magnetyczne itd., kojarząc te fakty można w jakiś sposób ułożyć układankę w całość, chociaż nasza wizja odpowiedzi niekoniecznie może być poprawna, mimo to warto kombinować, a nóż - widelec się uda ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MyszkA Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Właśnie przeglądam podstawową mature z chemii i widze, ze nie jest az taka trudna. Mam nadzieje, ze w przyszłym roku matura z chemii, biologi i fizyki bedzie na bardzo podobnym poziome :) bo chciałabym te przedmioty jakos zdać !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Moja Panna o chemii pp i pr: Banał ! (i to dlatego ze sie duzo uczyła) !! 1454537[/snapback] potwierdzam, podst zrobilem w 35 minut roz w godzine 15 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Poruszam ten temat ponownie ponieważ, chciałbym się zapytać do ilu szkół można skłądać papiery ... ?? Czy dostaniemy 1 oryginał świadectwa i 2 odpisy ?? Czy 1 oryginał i 1 odpis ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Podobno do 3 szkół można składać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Podobno do 3 szkół można składać. 1484563[/snapback] Podobno :) ... właśnie ja bym chciał do 3 złożyć, ale nie wiem czy dostane właśnie oryginał i jeden odpis czy dwa odpisy. Ma ktoś jakieś pewne 100% informacje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...