Skocz do zawartości
McBoss

Matura 2005

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe jaka będzie WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE, oby nie było dat itp. oby też dali coś takiego, co można z zadań i zawartych materiałów źródłowych wywnioskować :rolleyes:

Pisze z was ktoś jeszcze z WOS-u ??

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i pomaturze pisalem wosik spoko podstawa latwa, aczkolwiek wiele osob mowila, ze trudne no nie wiem, ja tam lubie wos :P rozszerzona hmm trudniejsza duzo pieprzena sie i nudne jak cholera te procenciki byly, no i praca sredniawa, ale ogolnie pozytywne wrazenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o,5 pkt? Na maturze nie można dostać o,5 pkt... sorry... Komputery OKE nie rozumieją takiej liczby.

ciekawy jestem czy ktos z was rozwiazal to ****e zadanie z ***lonym kregiem na podstawowej. Pytalem sie goscia z klasy ktory byl o ile dobrze pamietam w pierwszej 10 w polsce z fizy to powiedzial ze "tego nie da sie jednoznacznie ustalic"

aaaa  :mur:

Wybacz stary, ale powiedz swojemu kumplowi co był w pierwszej 10 w Polsce, że jest bambusem. Czy was naprawdę nie uczą takich banałów, jak definicja okręgu wpisanego w czworokąt? Ja miałem 2 z matmy na koniec liceum :huh: a zadanie nie sprawiło mi problemu...

Warunkiem istnienia okręgu wpisanego w czworokąt, jest równość sum długości naprzecwiległych boków tego czworokąta

Zadanie było diabelnie proste. Wychodziło około 42% niewykorzystanego materiału.

Tylko jestem teraz ciekaw, co powiecie o maturze z Fizyki... jeśli przyspieszenie grawitacyjne Białego Karła i ilość jąder węgla w rekacji termojądrowej, potrzebnych to stopienia 1g lodu, to były tam najprostsze zadania... :blink:

Edytowane przez ellmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jestem teraz ciekaw, co powiecie o maturze z Fizyki... jeśli przyspieszenie grawitacyjne Białego Karła i ilość jąder węgla w rekacji termojądrowej, potrzebnych to stopienia 1g lodu, to były tam najprostsze zadania...  :blink:

Na szczęście część podstawowa była dość prosta :)

Rozszerzona, cóż, zadanka bardziej na myślenie logiczne i kombinowanie, niż liczenie. W sumie zadanka nieźle zagięły ludzi, np. różnica między transportem energii w czasie konwekcji a promieniowania :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadanka bardziej na myślenie logiczne i kombinowanie, niż liczenie.

Boże broń... nie zgadzam się... Próbowałeś coś zrobić z tym obwodem ze wstrząsem magnetycznym? Przerobiłem cztery wielkie działy elektryki (na korkach, bo na mojego fizyka w szkole liczyć nie mogłem) i nie słyszałem o takiej abstrakcji jak wstrzaś magnetyczny w obwodzie elektrycznym. W ogóle jak obwód nie ma źródła napięcia, to dla mnie nie obwód... że o zadaniu z fotokomórką nie wspomnę.

Fotokomórka? Dla mnie to takie urządzonko co świeci czerwoną lampką kiedy się ruszam. Boże jedyny... czy ja zdaję do NASA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie części fizyki mnie troche zaskoczyły, podstawowy swoją pozorną prostotą a rozszezony byl wogule dziwny. Ale chyba niebyła az taka trudna. Fotokomórka i obwody LC byly do przejścia. Ale śmiać mi sie chcialo bo brakowało mi 1 urządzenia z laserem to napisałem "zegarek Jamesa Bonda" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i pomaturze pisalem wosik spoko podstawa latwa, aczkolwiek wiele osob mowila, ze trudne no nie wiem, ja tam lubie wos :P rozszerzona hmm trudniejsza duzo pieprzena sie i nudne jak cholera te procenciki byly, no i praca sredniawa, ale ogolnie pozytywne wrazenia

1453443[/snapback]

No juz po Wosie, nie było tak strasznie ale zobaczymy. Wogoóle zrobiłem taki błąd , tam gdzie trzeba było te państwa zaznaczyć napisałem : Jugosławia (a to jest teraz Serbia i Czarnogóra). Zrobiłemt tak ponieważ wiedziałem że chodzi o konflikt w Kosowie, a on był jak była jeszcze Jugosławia :?

Albo taki głupi błąd zamiast : Naczelny Sąd Administracyjny , napisałem Najwyższy Sąd Administracyjny :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale śmiać mi sie chcialo bo brakowało mi 1 urządzenia z laserem to napisałem "zegarek Jamesa Bonda"  :lol:

Słabo B)

Ja wpisałem:

1. Dalmierz laserowy

2. Czytnik CD / DVD

3. MIECZ ŚWIETLNY :rolleyes:

I mówię tu najszczerszą prawdę, nie myślałem wtedy o niczym innym jak tylko o premierze Starego Warsa, więc wpisałem dla draki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże broń... nie zgadzam się... Próbowałeś coś zrobić z tym obwodem ze wstrząsem magnetycznym? Przerobiłem cztery wielkie działy elektryki (na korkach, bo na mojego fizyka w szkole liczyć nie mogłem) i nie słyszałem o takiej abstrakcji jak wstrzaś magnetyczny w obwodzie elektrycznym. W ogóle jak obwód nie ma źródła napięcia, to dla mnie nie obwód... że o zadaniu z fotokomórką nie wspomnę.

Fotokomórka? Dla mnie to takie urządzonko co świeci czerwoną lampką kiedy się ruszam. Boże jedyny... czy ja zdaję do NASA?

Obwód drgający ruszyłem po części, niestety nie bardzo doszedłem do tego jak opisać zależność U/t, tymbiardziej, że dosyć dziwnie sformułowali pytanie. Przynajmniej rezystacje dobrze zrobiłem w tym zadanku, akurat była dosyć prosta, jeden wzór i tylko współczynniki CL się zmieniały, tak, że można było spokojnie je uprościć, w efekcie czego f1 = f2. Generalnie zadanie z drganiem zrobiłem prawie całe (oprócz obliczenia stosunku U/t, podałem wzory, może coś z nich będzie ;-)), ale czy odp. będą poprawne tutaj pojawiają się wątpliwości.

Fotokomórka, jest to jakby nie było jednym z najczęściej pojawiających się urządzeń w zadaniach, można by powiedzieć, że jest niemal zawsze pewniakiem, że będzie na teście.

Z myśleniem logicznym, chodziło mi o to, iż jeżeli masz zadanie, które trzeba opisać co się dzieje, co przechodzi w co itp. i nie wiesz jak je rozwiązać, to poprzez kojarzenie, że w tym a tym ruchu, układzie, obwodzie, tej a tej przemianie, zachodzą charakterystyczne dla nich zjawiska, energie, prądy, pola elektryczne/magnetyczne itd., kojarząc te fakty można w jakiś sposób ułożyć układankę w całość, chociaż nasza wizja odpowiedzi niekoniecznie może być poprawna, mimo to warto kombinować, a nóż - widelec się uda ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przeglądam podstawową mature z chemii i widze, ze nie jest az taka trudna. Mam nadzieje, ze w przyszłym roku matura z chemii, biologi i fizyki bedzie na bardzo podobnym poziome :) bo chciałabym te przedmioty jakos zdać !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi