Babboon Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Będę niedługo kupował nowy komputer i zastanawiam się nad tym jaki wybarć dysk i nagrywarkę DVD. Produkty wszystkich czołowych producentów mają zbliżoną wyajność, więc dla mnie najważniejszym kryterium staje się głośność. Więc taki jest moje pytanie: dyski trwarde i napędy CD/DVD jakich producentów są według was najcichsze? Jakby co to teraz mam barracude 7200.7 i jeśli chodzi o wirowanie talerzy, to wogóle jej nie słychać, za to głowice mgłyby być cichsze :) Z góry dzięki za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Z własnego doswiadczenia np. - spawara DVD LG4163B jest cicha, dysk Samsung SP1614C (160 GB sata) jest cichy. Z opwiadań :wink: np. - Hitachi ma tzw. pozycjonowanie głowic objawiające się "miauczeniem" co jakiś czas. Dla niektórych zupełnie ono nie przeszkadza, ponadto można (podobno) zniwelować je programow. Jednak to bardzo dobre dyski. Mieszczą się w czubie rankigów i opinii użytkowników. Spawary DVD LiteOn są podobno głośne, na NECa też co niektórzy psioczą. Nie mam jednak pojęcia jak wypadają tu BenQ czy Pioneer. UWAGA! Do pozostalych forumowiczów: jeśli skalałem wasz sprzęt to proszę, nie rzucajcie zgniłymi jajami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 gdybym kierował sie tylko cisza to pewnie padłoby na jakiegos Samsunga SP i Lg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiryłow Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Nagrywarka to najlepiej coś Plextora - 716 na przykład, PlexTools potrafi spowolnic napęd czyniąc go znacznie cichszym ( choc przed spowolnieniem do głosnych nie należy...) Z drugiej strony Nero Drivespeed potrafi zrobic podobnie z większością napędów... Z dyskiem to jest większy problem -barracudy nie są już tak ciche jak kiedyś... Może maxtora DM10 z włączonym AAM +radiator Zalmana ? Albo jeżeli cisza jest absolutnym priorytetem to może "dwuipółcalowca"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazy_martin Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 spawary Liteona są cholernie głośne no i cholernie szybkie ;) co do HDD to mam ATA Western Digital - Caviar 80GB 7200obr. 8MB i jest przykręcopny do obudowy poprzez sanki - słychać terkoty, przy rozruchu jest dźwięk jakby ktoś skrobał po nim ale ustaje po 5 s. Za to jak sie go podwiesi i wtedy nie przenosi drgan na bude to jest wg. mnie cud malina :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 gdybym kierował sie tylko cisza to pewnie padłoby na jakiegos Samsunga SP i Lg Dokładnie. NAgrywarki LG4163B nie trzeba nawet spowalniać, jest praktycznie niesłyszalna. Co do dysków twardych. Mam WD 80GB i nikt mi nie wmówi, że jest on cichy, przy samsungu, to prawie odrzutowiec :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 co do tego Wd to bym się nie zgodził, bez żadnych wyciszeń,talerze wyją że...a ów Lg...taki chocby combo gcc 4320 b ma wiekszą kulturę pracy, choć stosunkowo cicho chodzi przy nagrywaniu, i spowalniacze dobrze z nim współpracują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...