Skocz do zawartości
e!Gr00bY

Szybkie Radeony 8500

Rekomendowane odpowiedzi

Grooby na ile chodza Twoje Elixiry maxymalnie??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Na 381MHz przy vmem 2.5. A co ??

Tzn chodzi mi i ich "krećliwość"bo ja mam elixiry pc2100 i jakos dziwnie nie podnosi mi sie na fsb 166(nawet jak mnoznik dam 6x)...wiec pytam czy to u mnie jest kijowo czy to ogoolnie sprawa ramu?????

Szacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grooby na ile chodza Twoje Elixiry maxymalnie??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Na 381MHz przy vmem 2.5. A co ??

Tzn chodzi mi i ich "krećliwość"bo ja mam elixiry pc2100 i jakos dziwnie nie podnosi mi sie na fsb 166(nawet jak mnoznik dam 6x)...wiec pytam czy to u mnie jest kijowo czy to ogoolnie sprawa ramu?????

Szacuneczek

sam jestem posiadaczem 2 x 128MB DDR Elixir PC2100

podnosza sie bez problemu na 166 - jednak aby chodzily stabilnie musze ustawic min timingi. nie kombinowalem jeszcze z podnoszeniem napiecia na RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przejdźmy do sedna czyli wyniku z 3DMarka 2001SE :)

11183 3DMarks :)

Gr00bY musisz się bardziej postarać. Ze swoim wynikiem nie jesteś nawet w pierwszej 20 posiadaczy radków 8k5 i pentiumów do 2.7 Ghz :P :P :P

Ja jestem obecnie 8 wśród posiadaczy gf3ti200 i duronów do 1.3 Ghz (ja mam 1203 Mhz ,tak mi wykrył 3dmark) a jeszcze nie zabrałem sie do pożądnego wyciskania wyniku :twisted: . Jak bede miał dzień wolnego i trochę chęci to przesunę się o parę oczek w góre.

Mam pytanie co do samego testu. Testujecie tak aby uzyskac jak najwyższy wynik (stawienia sterów) ,nie przejmując sie tym ,ze na koniec testu będzie napis ,że nie został on wykonany na defaultowych ustawiniach ,bo to i tak nie jest odnotowywane na serwisie MadOnion. Bo jak tak ,to jestem w stanie wycisnać jeszcze jakieś 100-200 pkt z samego przełączenia na best performace (o ile tyle mi wzrośnie na gf3 ,ale chyba na pewno).

Dla zainteresowanych mój wynik: http://service.madonion.com/compare?2k1=4896845

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przejdźmy do sedna czyli wyniku z 3DMarka 2001SE :)

11183 3DMarks :)

Ja mam pytanie w kwestii formalnej:

P4 2.0A@2.7 czemu taki opis zrobiłeś w madonionie??? :?

A Yoshi_80 się chwalił 8 miejscem na liście, a ja z tego co mi wiadomo z moim wynikiem byłbym pierwszy(ale brak neta w chacie powoduje że nie mogęwysłać mojego wyniku, a modemu nie miałem, więc może jak mi naprawią mobo od kumpla pożyczę). Niestety mam aktualnie padnięte mobo, więc nie mogę wyniku jeszcze wyśrubować. Dla duraka 1200 (150x8) i kyro@181 miałem jak dobrze pamiętam 3060 a mogłem mieć jeszcze więcej (więc jak by ktoś mógł to niech mi napisze jaki jest aktualny najlepszy wynik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emge! A mooglbys powiedziec mi cos o tych timingach?????? :oops:  :oops: Gdzie sie ustawia i co to jest??????Bo nie mam zielonego pojecia :oops:  :oops: 

Szacuneczek

No wybacz masz 220 postów i nie wiesz co to timingi????????

Czyli cały czas piszesz a nie znasz nawet podstaw kręcenia???? :?

A timingi to jedne z ustawienień pamięci w biosie (czasy ich działania w róznych czynnościach - ogólnie im mniej tym szybciej). W ogóle ustaw najwolniejsze ustawienia to się przekonasz czy pójdą. daj największe cl, wszystkie czasy daj wyższe, itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emge! A mooglbys powiedziec mi cos o tych timingach?????? oops  oops Gdzie sie ustawia i co to jest??????Bo nie mam zielonego pojecia oops  oops 

Szacuneczek

ustawienia w Biosie

Advanced chipset features - DRAM clock/drive control

co tu duzo pisac - plyty maja tak rozne wersje ustawien, ze najlepsza jest w tym przypadku metoda wlasnych prob i doswiadczen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chwilowo bez zdjecia, ale chyba mam sie czym pochwalic

SAPPHIRE Radeon 9000 Atlantis Pro

275/550 MHz - default

310/580 MHz - podkrecony

Pamieci tylko tyle bo radiatorkow jeszcze nie maja, co dziwne przy 300 MHz sypia juz artefaktami w 3DMarku2001SE.

W sobote bede robil radiatorki na pamieci ze starego coolera, acha rdzen chlodzony TT CrystalOrb (w sumie mi tylko 30MHz brakuje do rekordu na tej karcie)

zajebiscie ci sie kreci rdzen 

Ja jak mialem 9000pro to mi na 300 rdzen chodzil (i ni mhz wiecej) ale memy na 640 biegaly bez zadnych zmian napiecia, tylko wentylki na nie dmuchaly

Jakie macie pamiątki?? 3,6 czy 3,3??

Hynix 3,6ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hynix 3,6ns

Z tego cio rozumiem, to robiłeś Vmoda?? Te pamiątki chodzą tak ładnie bez radiatorków(20-30Mhz)?? Napisz, jak założysz radiatorki ile wyciśniesz. Z góry THX.

Nie robilem VModa, bo nawet nie wiem jak. Chociarz z checia bym sie dowiedzial :mrgreen: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc po zrobieniu 92 pełnych cykli testów wyszło 62 błędy. Oczywiscie źle podałem max. MHz tych pamięci. Przekreciłem troszkę :D Max. to 181MHz Dodam, że tak do 10 razy przeszedł test ok.

Więc jednak nie są stabilne na 181 MHz, oczywiście nie musi sie wszystko odrazu zawieszać ale od czasu do czasu dziwny zwis:)) zawsze można zwalic na windows lub podkręconego proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilne są bo mi się jeszcze na 181MHz komp nigdy nie zawiesił. Zazwyczaj jak mi memorki nie wytrzymują to pod XP mam blue screen (TM offcourse :D ) z błędem "PAGE_FAULT_IN_NON_PAGED_AREA" czy coś takiego... A takich akcji przy 181MHz nie miałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilne są bo mi się jeszcze na 181MHz komp nigdy nie zawiesił. Zazwyczaj jak mi memorki nie wytrzymują to pod XP mam blue screen (TM offcourse :D ) z błędem "PAGE_FAULT_IN_NON_PAGED_AREA" czy coś takiego... A takich akcji przy 181MHz nie miałem...

To nie zmienia faktu że te pamięci nie wyrabiają na 181 MHz, być moze nie jest to na tyle istotne żeby wywalało system ale błędy są:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chwilowo bez zdjecia, ale chyba mam sie czym pochwalic

SAPPHIRE Radeon 9000 Atlantis Pro

275/550 MHz - default

310/580 MHz - podkrecony

Pamieci tylko tyle bo radiatorkow jeszcze nie maja, co dziwne przy 300 MHz sypia juz artefaktami w 3DMarku2001SE.

W sobote bede robil radiatorki na pamieci ze starego coolera, acha rdzen chlodzony TT CrystalOrb (w sumie mi tylko 30MHz brakuje do rekordu na tej karcie)

chyba jednak nie masz czym sie chwalic :twisted:

twoje 6765 3D marks - 3DMark2001 SE to cienki wynik, powiedzialbym nawet ze bardzo cienki.

moj wynik to 7009 3D marks dla sprzetu (CPU & GPU & RAM) z ustawieniami nominalnym. nic nie podkrecone. na razie nie jest to wynik ktorym chcialbym sie pochwalic - ale nie mam w tej chwili czasu na testy o/c. w tej chwili musze uporac sie ze stabinoscia systemu (patrz: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=12827 ) jednak juz rece mi opadaja

Tak sobie tlumacz :twisted:

Zwroc uwage na to, ze mam pamieci SDR i VIA KT133A, na ORB nie znalazlem szybszego kompa z takim prockiem i grafika jak ja mam z SDR-amami. Wiec wybacz, ale najpierw sie zastanow co piszesz.

:mrgreen:

:twisted: :twisted: :twisted:

tak sie sklada ze w weekend bede musial przelozyc cala swoja konfiguracje na kt133a. chetnie zobacze sobie jeszcze raz 3DMark'a na nowej/starej konfiguracji.

coz, w takim razie chetnie zmierze swoj wynik z twoim.

let's rocked

OK

Wiec pojedynek!

Jestem gotowy, nawet nie wiesz jak bardzo sie ciesze, ze sie zmierzymy :mrgreen:

HEHE

niestety zle wiadomosci. plyta kt133a ktora mialem wykorzystac jest padnieta (to juz kolejna :evil: ) tak wiec w tej chwili poszukuje plyty glownej. do czasu jej znalezienia nie bede wiec mog stanac do pojedynku.

sorry - ale to zlosliwosc rzeczy martwych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mój Radeon biegał na 340/690MHz. Niestety bardzo niestabilnie :( Nie wiem co jest do końca przyczyną :( Temp. były niskie/napięcia poszły w góre (2.01v na GPU i 4.21 MEM) i Radeon czasem poprostu stawał po sekundzie od uruchomienia 3DMarka 2001SE. Pionowe/kolore pasy na czarnym tle. Myślałem, że może zasilacz nie wyrabia tak prądożernej bestii, ale mimo odłączenia wszystkiego co się da i tak były zwisy przy takim taktowaniu.... Po tych testach zdjąłem trochę v-mode'a (1.74v/3.76v) i daje narazie odpocząć mojemu Radeonowi :D

BTW - coś berkut ucichł ze swoim Radeonem :wink: Chłodzenie ma już podobno złozone... Testował narazie bez v-mode'a i wyniki są dobre. Teraz tylko czekać na wyniki z v-mode'm i na zdjątka bloku... (to ostatnie mnie najbardziej ciekawe bo podobno karta ma być obłożona cała (nie tylko GPU i mem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co prawda bez vmoda, ale z chlodzeniem wodnym mam 310/570 ROCK STABLE (jak to ladnie brzmi). Na jadrze moze i bym wiecej wykrecil bo przy 310 rdzen karty jest ledwo cieply. Wiecej narazie nie probowalem (conajmniej ostatnio), bo kiedys na tym wc zapodalem mu 324 i cos sie jeblo. Ale generalnie rzecz biorac sadze ze rdzen przy vmodzie spokojnie poszedlby mi na tyle co rafalowi, z tym ze nie chce mi sie bawic w vmody bo i tak karte ograniczaja pamieci (chlodzone radiatorkami, wiekszymi niz te rafala) ktore przy ustawieniu 570 sa bardzo gorace. A tak btw, moj radeon to 8500 le, wiec uwazam ze i tak niezle sie kreci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...