Skocz do zawartości
zawiedziony

Czy Mozna Czyscic Zasilacz Spreżonym Powietrzem?

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że można. Jeśli będziesz to robił kompresorem to ustaw takie ciśnienie co by jakiegoś elementu nie "wydmuchało". A jeśli spray'em to dmuchaj bez obaw. Pewnie to wiesz ale - dmuchając przez kratki tylko przemieścisz kurz więc lepiej rozkreć zasilacz.

Edytowane przez inz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno nie nalezy powietrzem rozpedzac wiatraka, bo moze on wytworzyc napiecie i cofnac je na zasilacz i cos skopcic.

Moglem cos przekrecic, bo juz dawno to czytałem. Aaa, juz sobie przypomnialem, czytalem cos takiego odnoscie coolerka na NB. Niech ktos to potwierdzi, albo obali, bo fizyk ze mnie ZADEN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powietrzem sprezonym, albo znosze komputer do garazu i spreżarką psikam ;] Tylko ze moj komputer jest bardzo ciezki (WC, obudowa bigtower Chieftec, dobry zasilacz itd pare kilogramow wazy), wiec to juz jest ostatecznosc. Najczesciej to poprostu sprezonym powietrzem przedmuciach!e chłodnice, wtedy temp spada o okolo 3-4 stopnie, no i zasilacz tez staram sie trzymac czysty, bo jest on jedynym wyciagajacym cieple powietrze wentylatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe zakładał nowego tematu, bo moje pytanie jest bardzo zbliżone. Powiedzmy, że mamy bardzo zakurzonego kompa, zasilacz, wiatraki, płyta główna, czy można to wszystko psiknąć spężonym powietrzem, takim z puchy ? Zauważyłem, że gdy psikniemy z bliska na jakąć powierzchnię to powstaje taka "mokra plama" (bo takie powietrze jest bardzo zimne) która zaraz wyparowuje-czy taka 'chwilowa" wilgoć nie zaszkodzi płycie głównej ? Zakładając, że wszystko wyłączyliśmy, ale wilgoć=woda, a podzespoły nie lubią wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że mamy bardzo zakurzonego kompa, zasilacz, wiatraki, płyta główna, czy można to wszystko psiknąć spężonym powietrzem, takim z puchy ?

1400981[/snapback]

Można, tylko trzymaj puszkę zaworem do góry :lol:

Poważnie, normalnie gaz rozpręża się nie tworząc żadnych "plam" na elementach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi