Skocz do zawartości
freez

Prosty Interfejs Okienkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest jakis spoósb aby sposób aby do programu napisanego w C(program konsolowy) dorobic prosty internefs okienkowy pobierajacy 4 dane i wyswietlajacy pare napisów? Da rade to zrobić maja tylko wiedze o programowaniu w zwykłym C? MOze są do tego jakieś specjalne programy ułatwiajace to a moze jakieś generatory?

Program ma:

1. pobrać 4 dane

2. popracować na nich

3. podzeikowac i wyswietlic wynik

Program mam już gotowy ale działa on w konsoli, ale chciałbym go przerobić właśnie na okienkowy. Można jakoś łatwo to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to czysty c, a nie c++, to były chyba funkcje printf i scanf, parametrów nie pamiętam. A jak to c++ konsolowy, to cin i cout ze strzałkami << >>.

1399860[/snapback]

Nie o to mi chodziło, chodziło mi o to jak można zrobić interfejs okienkowy-windowsowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy, chodzi o semigrafikę (okienka rysowane ze znaków specjalnych w tybie konsolowym) czy o wywołanie procedur API/VLC, żeby zrobić normalne okienko niezależne od konsoli?

1400586[/snapback]

Włąsnie o okienka windowsowe APi, tylko czy jest jakiś program co pozola je generować, bez wiedzy na temat API? Niekoniecznie to musi byc APi, ważne aby były tylko windowsow okienko, w którym można pobrać 4 dane i póxniej wyświetlić wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie wiele zależy od używanego środowiska. Jeśli to Builder, to można dołączyć bibliotekę VCL, i dynamicznie stworzyć obiekt TForm - okienko, a na nim odpowiednie komponenty. Jeśli to Borland, ale nie Builder, to trzeba chyba będzie przez API, a jeśli to Visual c++, to można MFC lub API. Generalnie w Builderze jest najprościej. Czy są jakieś kreatory, w Builderze są, można zamiast exe stworzyć dll (narysować sobie cały interfejs użytkownika), a potem to wywołać spod programu konsolowego. O Innych kreatorach nic nie wiem, chociaż Visual pewnie też ma. Niestety wszystkie metody wymagają mniejszego lub większego kombinowania (chociaż API takie złe nie jest).

Edytowane przez grzmot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi