korpusz Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Witam, ostatnio stworzylem w glowie pomysl na chlodnice do WC i jestem ciekaw waszych opini na jej temat, czy moze sie sprawdzic takie rozwiazanie wydajnosciowo. Bo jakotako chlodzic bedzie ale troszke bezsensu jak dla mnie jest budowac cos co bedzie dzialac gorzej niz AC chodzby takie jak mam w opisie. Ale zrobienie czegos takiego dla sztuki i sprawdzenia pomyslu bylo by cool :) Co do wymiarow to nie zwracajcie na nie uwagi imho minumum dla tagiego wynalazku to 25cm wysokosci, pozatmy nie znalem rozmiarow rurek ;) podalem je tak orientacyjnie. Finy: mieidziane, mozna je jeszcze postrzepic aby powiekszyc powierzchnie odbierania i oddawania ciepla Rurka w srodku: zaleznie od wersji Obudowa: i tu jest problem czy znajde tak szeroka rure miedziana jak nie to pcv wydaje mi sie ze bedzie wdziecznym materialem Wiekszy obrazek tutaj Mam kika opcji jak ona ma dzialac: 1. Wlot i wylot wody na dole woda pompowana bylaby przez rurke, ktora konczylaby sie nakladka wyprowadzajaca ciepla wode w okolice scianek chlodnicy. Woda plynac w dol bylaby schladzana przez finy zrobione z CU. Problemy: czy zimna woda na dole nie bedzie zabardzo podgrzewana brzez wlatujaca ciepla wode?? Chyba ze rurka ze srodka bylaby zrobiona z materialu bardzo slabo przewodzacego cieplo. 2. Woda wlatuje z jednej i wylatuje z drugiej strony. Wlot zbudowany aby woda rownomiernie sie rozplywala po finach, ktore by byly troszke przedluzone aby na srodku nie zostawiac dziury :) mozna by tez rurke ze srodka zastapic pretem miedziany jestem ciekawy czy to by cos dalo. 3.Ogolnie mozna by jeszcze dodac do systemu wentylatory, wymagaloby to przedluzenia finow aby mozna bylo je zamknac w kwadratowym tunelu np 120mm, wtedy kazdy z nich by mial rozna dlugosc, do tego dwa wentylki i moglo by byc juz ciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) Sam pomysl wydaje sie byc nawet nieglupi ale przy tych wymiarach wydajnosc moze nie byc powalajaca, a z kolei wieksze wymiary podwyzszaja znacznie koszt wykonania. Nie podales jakie mialy by byc grubosci materialow, a wiedz, ze miedz do najtanszych nie nalezy ;] Troche licho imo tez z iloscia zeberek, a moze mi sie tylko wydaje :-P ogolnie pomysl ciekawy :D ... i tu jest problem czy znajde tak szeroka rure miedziana znajdziesz, tyle, ze przy takiej srednicy beda dosc grube sciani = duzy ciezar Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez cvir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Dziendbry wszystkim, Grubosc finow to okolo 5mm i wyciecie w nich zabkow dla zwiekszenia powieszchni co do rury miedzianej moze by sie dalo zrobic ja z blachy miedzianej aby byla ciensza. Najfajniej by wygladala gdyby byla z pleksy ale wtedy moze byc wiecej zabawy z uszczelnieniem chlodnicy. Przy 2 sposobie gdyby zamiast rury miedzianej uzyc pleksy niezle by wygladalo wsodzone podswietlenie do srodka zamiast tej rurki :) Musze sie zorientowac w cenach, dopiero wtedy bede mogl stwierdzic czy sie to oplaca :) Srodkowa rurka jezeli by miala byc to dosc cienka mysle ze okolo 2-3 mm. Jakby ktos miewiecej orientował sie w cenach meidzi to bylbym wdzieczny za ich podanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Na pewno taniej i łatwiej było by dorwać balchę 0,5-1mm - taką co to nia pokrywają nieraz dachy albo zadaszenia i z niej zrobić finy/listki. Do tego zwiększyć ich ilość i mogło by być całkiem całkiem przyzwoicie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Dziendbry wszystkim, dobry :razz: Grubosc finow to okolo 5mmMam nadzieje, ze zartujesz :blink: 5 mm to jest o jakies 4 przesada :razz: Dla przykladu - blacha o wymiarach 5x50x16mm wazy ok. 350gram :> Musze sie zorientowac w cenach, dopiero wtedy bede mogl stwierdzic czy sie to oplaca :) Srodkowa rurka jezeli by miala byc to dosc cienka mysle ze okolo 2-3 mm. 1399702[/snapback] Przy takich grubosciach jak sobie wymysliles, to jedyn miejscem do szukania materialu jest skup zlomu. ;] zrob lepiej tak jak Ci radzi nazir123 - taniej, ekonomiczniej i imo wydajniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 a gdyby taką blache uformowac w takie coś: i potem zwinąć w rure? jak myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Powiem wam tylko , że mam resoratora i ta chlodnica jest jego najsłabszym ogniwem!! bez nawiewu to jest poprostu shit!!! po 10 godzinach ma sie temperature 50-55 stopni ....... Robilem test w zwyklym pokoju (21* powietrze) przy otwartych drzwiach na klatke i zamknietych oknach. Słonce na nia nie świeciło (test robilem w godzinach popoludniowych do nocnych , a mam okna od wschodu). Nie babrałbym się taką robotą , lepiej zbudować zwykłą chlodnice (kupic prościej ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Dlatego walsnie wymyslilem umieszczenie tego w tunelu pozatym zewnetrzne zeberka beda dluzsze niz w resoratorze. Pozatym Resorator ma we/wy wody na dole i to moze byc problemem jego wydajnosci ja sie sklaniam chyba do umieszczenia ich osobno Narazie orietuje sie w cenach materialow. Jak stwierdze ze sie bedzie oplacalo to sproboje cosik takiego zbudowac. PS Wspolczuje zakupu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) Nie babrałbym się taką robotą , lepiej zbudować zwykłą chlodnice (kupic prościej ;) ). 1399938[/snapback] O TEJ tez byly z poczatku sceptyczne opinie, a BIE pobila :wink: Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez cvir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 O 1399970[/snapback] Niezle moja tak dobrze wygadac moze nie bedzie ale mam nadzieje ze osiagi bedzie miala chociaz podobne :) Musze sie zabrac za wyszukanie materialow a pozniej zrobie porzadny projekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) Przy takich grubosciach jak sobie wymysliles, to jedyn miejscem do szukania materialu jest skup zlomu. ;] zrob lepiej tak jak Ci radzi nazir123 - taniej, ekonomiczniej i imo wydajniej... 1399827[/snapback] Wlasnie chyba tak zrobie :) szkoda ze moja mam anie ksieguje jakies chuty miedzi hihihi ;) a gdyby taką blache uformowac w takie coś: i potem zwinąć w rure? jak myślicie? 1399867[/snapback] Ciekawy pomysl pracochlonny ale ciekawy. Ciekaw jestem czy masz jakis pomysl jak takie cudo w rure zwinac ?? Mam pytanie jek jest z plastycznoscia miedzi bo zaduzo nie mialem z nia do czynienia i niebardzo wiem ? Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez korpusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 miedz jest raczej miekkim metalem :) a zwiniecie odpowiednie w rure to nie problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) a nie lepiej zrobić tak: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ miej miedzi pujdzie łatwie zagiąć a powierzchnia wymiany ciepła i tak ta sama Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez pałeł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 pamietaj ze jak to zwiniesz, to z jednej strony ci sie finy mocno zbliza, i woda bedzie miec problem z przepływem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Nie jestem przekonany co do "harmonijki" ja myslalem raczej o osobnym wycieciu zeberek z blachy i zalozenie ich do odpowienich wyciec w rurze. Gdybym jednak zdecydowal sie na harmonijke to bardzo bym mosial sie przylozyc do nakladki rozprowadzajacej wode. Z tym ze nadal nie przyszedl mi do glowy pomysl jak jak taka harmonijke zlozyc w rurke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 i lutować to wszystko? wyjdzie niewiele lepiej a szanse przecieku wieksze choć jeśli masz wprawe w lutowaniu to żadne:) no i niebedzie to może za esetyczne 1/\/\/\/\/\/\/\/\2 proste połacz pukty 1 z 2 i zlutuj samo ci sie wywinie w rurke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 to jest projekt orginalnego resoratora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 A jest coś takiego jak blacha mosiężna?? Raczej mosiądz jest tańszy niż miedź a do takiego celu chyba też byłby równie dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejseba Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Witam, Ja myślałem o czymś podobnym rura miedziana o duzej srednicy, a w niej kilkanaście o mniejszej, to rozwiązało by problem finów wewnątrz, jakby dobrze upchnąć mniejsze rórki na siłe to da się to zrobić. Myślałem też o podgrzaniu durzej rury i upchnięciu zimnych mniejszych ile się da nawet młotem potem jak to ostygnie to będzie jak zlutowane, można to by było potem zamieścić w łaźni z CuSO4 jako anode a jako katode dać blache miedzianą, puścić na pare godzin żeby zwiększyć powierzchniię poboru ciepła i dolutować elektrolitycznie wszystkie elementy. oczywiście wcześniej pokryć roztopioną świecą lub lakierem zewnętrzną powierzchnię dużej rury, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 i lutować to wszystko? wyjdzie niewiele lepiej a szanse przecieku wieksze choć jeśli masz wprawe w lutowaniu to żadne:) no i niebedzie to może za esetyczne 1/\/\/\/\/\/\/\/\2 proste połacz pukty 1 z 2 i zlutuj samo ci sie wywinie w rurke 1401077[/snapback] W lutowaniu miedzi nie mam zadnego doswiadczenia :) Ale kiedys trzeba sie nauczyc prawda ?? :) pozatym przy harmonijce wewnetrzna strona bedzie miala dziwna powierzchcnie a pokrywe od chlodnicy bedzie trzeba zrobic w dosc dziwnym ksztalcie. to jest projekt orginalnego resoratora? 1401117[/snapback] Nie nie jest :) jakos nie chcialo mi sie 1200zl wydawac na cos co potne aby sie dowiedziec jak dziala tymbardziej ze, jest niezbyt wydajne:) olejseba niezly pomysl ale ze wzgledu na to ze zrozumialem go dosc teoretycznie, a ni jak widze zrobienie tego w praktyce szczegolnie tej czesci o lazni. PS.Ciekawe kiedy ktos powie ze jestem noob i biore sie za zbyt skomplikowana rzecz :) Czesto do glowy wpadaja mi dzifne pomysly a ten mi sie wydal najciekawszy:) Pozatym wszysscy maja nagrzewnice itp. ja chce cos innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 resorator jest niezbyt wydajny 8\ wo. ok. dobrze wiedziec - bo juz mi sie w łpeku układał plan zrobiania takiego o przekroju 10 cm i wyskokości 1,5m, ale ja chce mieć wydajne chłodzenie, nie jakąś popierdułkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 (edytowane) Nie nie jest jakos nie chcialo mi sie 1200zl wydawac na cos co potne aby sie dowiedziec jak dziala tymbardziej ze, jest niezbyt wydajne:) To nie jest problem. Zaglądnij tutaj i zobaczysz jak reserator wygląda w środku i dlaczego ma taką a nie inna wydajność :). Edytowane 21 Kwietnia 2005 przez nazir123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 (edytowane) nazir123 dzięki za linka nie sądziłem ze jest możliwość obejrzenia tego "cuda” od środka, wiecie tajne, poufne;) wydawało mi się ze raczej wymyślili cos specjalnego do środka. Przeczytałem sobie ten test i z wydajnością resoratora nie jest tak źle, gdyby jeszcze przedłużyli listki do środka to juz w ogóle byłby wypas:) Mam pomysł, co do budowy mojej: olejseba pisał o rurkach upchanych w jednej dużej ja wymyśliłem, aby z blachy Cu skręcić spirale o średnicy dużej rury albo wsadzić kilka mniejszych spiral do środka. Miałem także pomysł o włożeniu finów pod skosem. Edytowane 21 Kwietnia 2005 przez korpusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 cholera, jak policzlylem po cenach miedzi wyszło mi ok 400zl za blache potrzebną do zrobienia tego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 cholera, jak policzlylem po cenach miedzi wyszło mi ok 400zl za blache potrzebną do zrobienia tego... 1402274[/snapback] Wszystko zalezy jaka blache (materialy) zastosujesz i jakie ma to miec wymiary - mi wyszlo mniej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 hm. ja policzylem dla 24 finów - 12 długich i 12 krótkich. i metr wysokości. i fi rurki 8cm. (finy długie 6 i krótkie 4 czy jakos tak...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 hm. ja policzylem dla 24 finów - 12 długich i 12 krótkich. i metr wysokości. i fi rurki 8cm. (finy długie 6 i krótkie 4 czy jakos tak...) 1402598[/snapback] No to fajnie ale jakiej grubosci finy; bo bedzie mala roznica miedzy 0,8mm, a np. 5mm :lol: no chyba, ze to sa milimetry =>(finy długie 6 i krótkie 4 czy jakos tak...) :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 grubość taka jak blachy, zależnie jaka wpadnie. zapewne jakies 0,5mm albo jaka... 6 i 4 to sa długości w centymetrach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 grubość taka jak blachy, zależnie jaka wpadnie. 1403028[/snapback] Wiesz ja moge miec blache* od 0,5mm do kilku, czy nawet kilkunastu mm :lol: roznica wagi bedzie ogromna, a waga = cena *przy grubszych to bardziej plyte ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 no jak juz to 0,5mm... tylko ze mi na to coś zeszło by bezmała (w najwiekszej wersjii) 5m2 tej blachy! (500x100cm). a to koszt niemały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...