Skocz do zawartości
korpusz

Projekt Chłodnicy Ala "resorator"

Rekomendowane odpowiedzi

A ile kosztuje kg miedzi ?? bo tak jakos cen nie moge znalezc. Zrobienie sobie wc bedzie mnie zaj*** duzo kosztowac :( pierwsze co to chyba musze sobie dremela kupic bo bez tego nawet dziury nie wytne w kompie bo pilnikiem i wiertarka nie chce mi sie jechac ;) A wszystko przez to forum ;) pozwe was hihihi

Co do grubosci to z tym 5mm to byla wielka pomylka ;) Bardziej realne sa okolice 0,5mm. Wysokosc ja myslalem o 30-35cm wsadzajac to w tunel powietrzny, osiagne wieksza wydajnosc moze nawet cos w okolicach resoratora :). Zabojczej ciszy nie potrzebuje spalem przrez rok+ przy traktorku typu golden orb czy cos w tym stylu dwa male wiatraczki 6000rpm i jazda :( spalem normalnie jak sie przesiadlem na pentagrama to nie bylem pewien czy mi komp chodzi hihihi.

Edytowane przez korpusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już wszystko mam :) nawet mniej wiecej wymiary reseratora :) ale blachy mi wyszlo za 174zł. miedź jest mniej wiecej po 20zł za kg. A jej 1cm3 waży 9gram.

tylko ze ja to licze jako ten 'ulepszony' projekt, czyli z dużą ilością finów (24 jak wczesniej pisałem). ale gdyby sie udalo cos takiego zrobic to by bylo zajefajnie :) chyba mam następną rzecz na którą bede zbierał :) po pompce oczywiście :)

tyle ze powieszchnia oddawania ciepła to ok 1,14m2... choc to niewielka roznica w stosunku do orginalnych 1,274m2.... :) ale wieksza powieszchnia pobierania ciepła z wody (u mnie 0,9m2, a u reseratora ledwo 0,15m2) i lepsza cyrkulacja dzieki zastosowaniu rurki pomysłu korpusza. bo w reseratorze to ledwo na dole w sumie miesza...

tylko skad tanio wziac taką blache? eh eh... portfel piszczy.

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, nowa. (przynajmnjei tak facet mowil jak bylem pytac o miedz na bloki, najczystsza jaka jest, płaskownik 10mm x 10cm x ile sie chce, mowil ze to cena wogóle za miedź jakąkolwiek).

myslisz za na skupie mozna taki pas blachy miedzinaej dorwać (320cm x 60cm, ok 8,7kg... )?

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm akurat co do mieszania u resoratora na dole to bym sie niezgadał , nie miesza "ledwo" tylko naprawde mocno , strumien wody bije dosyc mocno (widac od gory przy pelnej chlodnicy , ze robi sie mala wypukłośc w wodzie , wiec "Bije" do góry. Ja dolozylem na ten srodkowy króciec rórke dlugosci 15 cm i woda wylatuje w wyzej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igomako A cz czego bedziesz robil ta rurke ?? z miedzi ?? czy z czegos mniej przewodcacego cieplo bo imho lepiej zeby z miedzi nie byla, troszke to juz zboczone moze byc, ale moj pomysl byl taki aby woda ciepla z zmina na dole sie wogole nie mieszala.

I jeszcze jedno bedziesz chcial to umiescic w tunelu powietrznym ??

Edytowane przez korpusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale widziałem dzisiaj w OBI rury mosiężne średnica ok 6cm długości 1m. Kosztuje to ok 38zł i jest sprzedawane jako nogi do stołów :D Jak wiadomo mosiądz jest łątwiejszy w obróbce niż miedź. Można by zastosować nawet dwie takie rury i do tego listki z miedzi. Jak by komuś się pomysł spodobał to niech pisze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale widziałem dzisiaj w OBI rury mosiężne średnica ok 6cm długości 1m. Kosztuje to ok 38zł i jest sprzedawane jako nogi do stołów :D Jak wiadomo mosiądz jest łątwiejszy w obróbce niż miedź. Można by zastosować nawet dwie takie rury i do tego listki z miedzi. Jak by komuś się pomysł spodobał to niech pisze :D

1404927[/snapback]

Tylko czy mosiądz nie jest gorszym przewodnikiem ciepła od miedzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że jest ale właściwie ta rura ma być bardziej jak obudowa a to listki mają odprowadzać ciepło. Druga sprawa, że reserator jest oryginalnie z aluminium. Czy przypadkiem mosiądz nie ma lepszych właściwości niż aluminium ??

No i dwa plusy:

- niższa cena niż miedzi

- nie powoduje reakcji z miedzią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łatwiejsze w obróbce :]

1404950[/snapback]

Ale powtarzacie trajkoty jedne :]

1404953[/snapback]

aaa mysli nie skonczyłem :P

mosiadz jest łatwiejszy w obróbce nie jest za "miekki" jak miedź która imo obraia sie fatalnie, krojąc colda pod bloczek po jakimś czaise zaczęła sie "zalepiac" tarczka.

w sumie pomysł nie jest zły pod warunkiem, że masz dostęp do materiałów, narzedzi i odrobiny czasu a przede wszytkich checi i cierpliwości. czekam na efekty :)

no i powodzenia! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... a czy są szanse by lutownicą transformatorową lutować miedź/mosiądz??? bo może se kupie rure 6cm mosiądzową i z 12 płytek ok 5 cm

zapakować to w rurę bliżej nieokreśloną 2 wentyle (raczey 12cm)

Edytowane przez Bobslej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewodność cieplna mosiądzu zależy od jego stopu głównie ale jest większa niż aluminium. Miedź 401 W/(m*K), Aluminium ma 230W/(m*K) mosiądz gdzieś między nimi się pewnie plasuje nie znam wartości google.pl nie pomogło, ale się dowiedziałem, że mosiądz jest łatwiejszy w obróbce niż miedź:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi