korpusz Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 (edytowane) A ile kosztuje kg miedzi ?? bo tak jakos cen nie moge znalezc. Zrobienie sobie wc bedzie mnie zaj*** duzo kosztowac :( pierwsze co to chyba musze sobie dremela kupic bo bez tego nawet dziury nie wytne w kompie bo pilnikiem i wiertarka nie chce mi sie jechac ;) A wszystko przez to forum ;) pozwe was hihihi Co do grubosci to z tym 5mm to byla wielka pomylka ;) Bardziej realne sa okolice 0,5mm. Wysokosc ja myslalem o 30-35cm wsadzajac to w tunel powietrzny, osiagne wieksza wydajnosc moze nawet cos w okolicach resoratora :). Zabojczej ciszy nie potrzebuje spalem przrez rok+ przy traktorku typu golden orb czy cos w tym stylu dwa male wiatraczki 6000rpm i jazda :( spalem normalnie jak sie przesiadlem na pentagrama to nie bylem pewien czy mi komp chodzi hihihi. Edytowane 21 Kwietnia 2005 przez korpusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 hm. poprawiam projekt. wiekszośc informacji juz mam, na rano policze ile potrzebuje miedzianej blachy.. ale postaram sie zachowac ilość finów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 (edytowane) już wszystko mam :) nawet mniej wiecej wymiary reseratora :) ale blachy mi wyszlo za 174zł. miedź jest mniej wiecej po 20zł za kg. A jej 1cm3 waży 9gram. tylko ze ja to licze jako ten 'ulepszony' projekt, czyli z dużą ilością finów (24 jak wczesniej pisałem). ale gdyby sie udalo cos takiego zrobic to by bylo zajefajnie :) chyba mam następną rzecz na którą bede zbierał :) po pompce oczywiście :) tyle ze powieszchnia oddawania ciepła to ok 1,14m2... choc to niewielka roznica w stosunku do orginalnych 1,274m2.... :) ale wieksza powieszchnia pobierania ciepła z wody (u mnie 0,9m2, a u reseratora ledwo 0,15m2) i lepsza cyrkulacja dzieki zastosowaniu rurki pomysłu korpusza. bo w reseratorze to ledwo na dole w sumie miesza... tylko skad tanio wziac taką blache? eh eh... portfel piszczy. Edytowane 21 Kwietnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 miedź jest mniej wiecej po 20zł za kg. 1403495[/snapback] Jak mowa o nwej, to masz bardzo tanio :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) nom, nowa. (przynajmnjei tak facet mowil jak bylem pytac o miedz na bloki, najczystsza jaka jest, płaskownik 10mm x 10cm x ile sie chce, mowil ze to cena wogóle za miedź jakąkolwiek). myslisz za na skupie mozna taki pas blachy miedzinaej dorwać (320cm x 60cm, ok 8,7kg... )? Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 hmm akurat co do mieszania u resoratora na dole to bym sie niezgadał , nie miesza "ledwo" tylko naprawde mocno , strumien wody bije dosyc mocno (widac od gory przy pelnej chlodnicy , ze robi sie mala wypukłośc w wodzie , wiec "Bije" do góry. Ja dolozylem na ten srodkowy króciec rórke dlugosci 15 cm i woda wylatuje w wyzej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) igomako A cz czego bedziesz robil ta rurke ?? z miedzi ?? czy z czegos mniej przewodcacego cieplo bo imho lepiej zeby z miedzi nie byla, troszke to juz zboczone moze byc, ale moj pomysl byl taki aby woda ciepla z zmina na dole sie wogole nie mieszala. I jeszcze jedno bedziesz chcial to umiescic w tunelu powietrznym ?? Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez korpusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 A może by na tym cacku posadzić cichy wentyl np Glacialtech SilentBlade 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale widziałem dzisiaj w OBI rury mosiężne średnica ok 6cm długości 1m. Kosztuje to ok 38zł i jest sprzedawane jako nogi do stołów :D Jak wiadomo mosiądz jest łątwiejszy w obróbce niż miedź. Można by zastosować nawet dwie takie rury i do tego listki z miedzi. Jak by komuś się pomysł spodobał to niech pisze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Nie wiem czy kogoś to zainteresuje ale widziałem dzisiaj w OBI rury mosiężne średnica ok 6cm długości 1m. Kosztuje to ok 38zł i jest sprzedawane jako nogi do stołów :D Jak wiadomo mosiądz jest łątwiejszy w obróbce niż miedź. Można by zastosować nawet dwie takie rury i do tego listki z miedzi. Jak by komuś się pomysł spodobał to niech pisze :D 1404927[/snapback] Tylko czy mosiądz nie jest gorszym przewodnikiem ciepła od miedzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Jasne że jest ale właściwie ta rura ma być bardziej jak obudowa a to listki mają odprowadzać ciepło. Druga sprawa, że reserator jest oryginalnie z aluminium. Czy przypadkiem mosiądz nie ma lepszych właściwości niż aluminium ?? No i dwa plusy: - niższa cena niż miedzi - nie powoduje reakcji z miedzią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 fakt... i do tego tańsze... :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 łatwiejsze w obróbce :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Ale powtarzacie trajkoty jedne :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 łatwiejsze w obróbce :] 1404950[/snapback] Ale powtarzacie trajkoty jedne :] 1404953[/snapback] aaa mysli nie skonczyłem :P mosiadz jest łatwiejszy w obróbce nie jest za "miekki" jak miedź która imo obraia sie fatalnie, krojąc colda pod bloczek po jakimś czaise zaczęła sie "zalepiac" tarczka. w sumie pomysł nie jest zły pod warunkiem, że masz dostęp do materiałów, narzedzi i odrobiny czasu a przede wszytkich checi i cierpliwości. czekam na efekty :) no i powodzenia! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) hmm... a czy są szanse by lutownicą transformatorową lutować miedź/mosiądz??? bo może se kupie rure 6cm mosiądzową i z 12 płytek ok 5 cm zapakować to w rurę bliżej nieokreśloną 2 wentyle (raczey 12cm) Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pałeł Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 lutownicą trasformatorową raczej nie polutujesz, lepsza by była taka doża kolba, albo kuchenka gazowa, czy opalarka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Transformatorówka po prostu nie nadąży z dostarczeniem odpowiedniej ilości ciepła. Mógłbyś nią zlutować dwa kolanka ale przy tej wielkości to zapomnij. Tutaj raczej porządny palnik wchodzi w grę (lub opalarka) :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korpusz Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Przewodność cieplna mosiądzu zależy od jego stopu głównie ale jest większa niż aluminium. Miedź 401 W/(m*K), Aluminium ma 230W/(m*K) mosiądz gdzieś między nimi się pewnie plasuje nie znam wartości google.pl nie pomogło, ale się dowiedziałem, że mosiądz jest łatwiejszy w obróbce niż miedź:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...