Gribojedow Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Kupiłem laptopa bez zasilacza i mam teraz problem. Nie dostane zasilacza dedykowanego do modelu, ktory posiadam, dlatego musze jakis dopasowac. Wiem, ze producent podaje, ze zasilacz powinien miec 18,5V(+-0,25V) i generować 40-42W. Znalazalem na allegro kilka zasilaczy - problem w tym, ze nie wiem co powinno być dla mnie priorytetem: napięcie czy moc prądu. Moge kupic na przykład 18V lub 19V zasilacz, ale o natężeniu 1,1A, a odnosze wrazenie, że moc to właśnie iloczyn napięcia i natężenia. Czy więc zasilacz 16,5V x 2.6A = 42.9W będzie wystarczający do tego laptopa czy też należy koniecznie znależć jakiś o wyższym napieciu? A może z tym iloczynem to jakaś bzdura?Poprostu przyszło mi to jakoś do głowy (wiem, ze bateria do tego modelu ma tylko 14.4V, ale natęzenie 2,7A, co pozwala przekroczyc potrzebne 40W) Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 napiecie musisz miec takie jak podaje producent, natezenie wieksze niez potrzebne minimum - sprzet i tak pobierze tyle ile potrzebuje, ale napiecie musi byc dane takie jak ma byc. [pozatym bardzo wazna jest wtyczka ktora podlaczasz do lapka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...