Cezar708 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Witam, co wezme sie za jakies zapytanie to mam problem. Tym razem... Mam tabele mnoznik ---------------------------------- | id_mnoz | mnoznik | uwagi | ---------------------------------- oraz tabele oplaty ------------------------------------ | id_opl | ilosc | id_mnoz | kto | ------------------------------------ zapytanie, podobne jak pytalem ostatnio, czyli: SELECT kto, count(*) ilu, sum(ilosc) as suma FROM oplaty GROUP BY kto ORDER BY ilu... i wiadomo co w wyniku otrzymamy, np: ---------------------- | kto | ilu | suma | ---------------------- | jan | 12 | 1233 | ---------------------- teraz ja zamiast pola 'suma' chce otrzymac suma*mnoznik, czyli wartosc pobierana dla kazdego 'id_opl' z tabeli mnoznik poprzez 'id_mnoz'. niestety nie da rady podzapytan, poniewaz mam wersje MySQL 4.0.18. Bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) Nie potrzeba do tego podzapytan przeciez.. starczy join: SELECT o.kto, count(*) ilu, sum(o.ilosc) * m.mnoznik as suma FROM oplaty oINNER JOIN mnoznik m ON (o.id_mnoz = m.id_mnoz)GROUP BY o.kto ORDER BY ilulub SELECT o.kto, count(*) ilu, sum(o.ilosc * m.mnoznik) as suma FROM oplaty oINNER JOIN mnoznik m ON (o.id_mnoz = m.id_mnoz)GROUP BY o.kto ORDER BY iluw zaleznosci od tego co chcesz dokladnie uzyskac.. chyba raczej sume iloczynu ilosci i mnoznika danego rekordu, niz iloczyn sumy z mnoznikiem ktoregos ze zgrupowanych wierszy (przy grupowaniu jesli wyciagasz inna kolumne niz ta po ktorej grupujesz to tak naprawde nie wiesz, z ktorego ze zgrupowanych wierszy kolumne Ci zwroci, chyba ze uzywasz funkcji agregujacych typu MAX() etc.), wiec raczej chodzilo Ci o to drugie rozwiazanie (to pierwsze nie ma za bardzo sensu). Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar708 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Ponownie FiDO dziekuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...