blueangel Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) stawiam dopiero pierwsze kroki w C++ i mam problem z kompilacja programu, naprawde nie wiem czemu wyswietla mi blad :blink: if (a+b )(a-b ) == (a*a)-(b*b ); cout << "Tozsamosc jest prawdziwa"; else cout <<"Tozsamosc jest nieprawdziwa"; bład wyswietla w linijce z else ??? odstepy miedzy b i ) zrobilem specjalnie by sie emotek nie wlaczal :wink: Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez blueangel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) 1. a co po warunku if robi znak ';' ?? przeciez on zakoncza klauzule i else nie ma sensu. 2. inna bajka czy miedzy tymi nawiasami (a+b )(a-b ) nie powinno byc jakiegos operatora arytmetycznego ? 3 wrzucaj kod w znaczniki CODE bedzie wiecej widac !! i uzywaj nawiasow {} oznaczajac bloki po if i else - potem sie latwiej polapiesz gdzie co sie zaczyna i konczy - (nawet jesli masz tam 1 instrukcje to potem przy dopisywaniu kolejnej nie zapomnisz o wasach ...) Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez spicum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) if((a+b )*(a-b ) == (a*a)-(b*b)) cout << "Tozsamosc jest prawdziwa";else cout <<"Tozsamosc jest nieprawdziwa";lub if((a+b )*(a-b ) == (a*a)-(b*b)) { cout << "Tozsamosc jest prawdziwa"; //inne polecenia}else{ cout <<"Tozsamosc jest nieprawdziwa"; //inne polecenia} Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blueangel Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 ok dzieki wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...