Skocz do zawartości
blueangel

Problem Z Kompilacja

Rekomendowane odpowiedzi

stawiam dopiero pierwsze kroki w C++

i mam problem z kompilacja programu, naprawde nie wiem czemu wyswietla mi blad :blink:

if

(a+b )(a-b ) == (a*a)-(b*b );

cout << "Tozsamosc jest prawdziwa";

else

cout <<"Tozsamosc jest nieprawdziwa";

bład wyswietla w linijce z else ??? odstepy miedzy b i ) zrobilem specjalnie by sie emotek nie wlaczal :wink:

Edytowane przez blueangel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. a co po warunku if robi znak ';' ?? przeciez on zakoncza klauzule i else nie ma sensu.

2. inna bajka czy miedzy tymi nawiasami (a+b )(a-b ) nie powinno byc jakiegos operatora arytmetycznego ?

3 wrzucaj kod w znaczniki CODE bedzie wiecej widac !!

i uzywaj nawiasow {} oznaczajac bloki po if i else - potem sie latwiej polapiesz gdzie co sie zaczyna i konczy - (nawet jesli masz tam 1 instrukcje to potem przy dopisywaniu kolejnej nie zapomnisz o wasach ...)

Edytowane przez spicum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

if((a+b )*(a-b ) == (a*a)-(b*b)) cout << "Tozsamosc jest prawdziwa";else cout <<"Tozsamosc jest nieprawdziwa";
lub

if((a+b )*(a-b ) == (a*a)-(b*b)) {   cout << "Tozsamosc jest prawdziwa";   //inne polecenia}else{   cout <<"Tozsamosc jest nieprawdziwa";   //inne polecenia}
Edytowane przez Nargil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi